Perämeren alueella on paljon harvinaista nähtävää, kuten kivikautisia jätinkirkkoja ja suuri kivikautta valaiseva toimintaa sisältävä museoalue Kierikkikeskus Yli-Iiissä.
Vanhojen jätinkirkkojen suuret kivirauniot ovat vieläkin arvoitus, ei ainakaan ole yksimielisyyttä siitä, mitä varten ne oli tehty. Tiedetään vain, että ne ovat neljä tai viisi tuhatta vuotta vanhoja. Niiden nimessä sana kirkko viittaa uskontoon, ei kuitenkaan kristinuskoon, koska se tuli Suomeen tuhansia vuosia myöhemmin. Sana jätti viittaa muinaistarujen suurikokoisiin jättiläisiin eli jatuleihin. Labyrintin muotoisia laakeita kiviladelmia eli jatulintarhoja on myös vieläkin samalla alueella, mutta niitä on myös harvakseen on koko maapallolla.
Aluksi jätinkirkkoja luultiin palvontapaikkoiksi, siitä nimi. Myöhemmin jätinkirkkoja pidettiin puolustukseen liittyvinä, koska ne sijaitsevat ympärillä olevaa maastoa korkeammalla ja niissä on ollut torjuntaan soveltuvia suojamuureja. Tämä selitys heijastuu niissä jätinkirkkojen nimissä, joissa on sana linna tai kastelli. Hylkeenpyynnin varastopaikka oli seuraava selitys. Viimeksi niitä on väitetty kivikautisiksi kalentereiksi.
Tuntuu vain siltä, että syntyyn on ollut kalenteria suurempi syy. Koska kivikaudella elettiin metsästyksellä, kalastuksella ja keräilyllä eikä metalliesineitä vielä tunnettu, eikä kiveäkään pystytty paljon muotoilemaan, kalenteri lienee ollut taka-alalla, vaikka tarvittiin tietoa ajan kulumisesta ja eläinten käytöksen vuotuisesta muuttumisesta. Väestön alkeelliset asunnot olivat matalissa maakuopissa.
Kierikkikeskuksessa näkyy oivallisesti, kuinka kivikaudella on asuttu ja eletty. Voi myös perustellusti kuvitella, että metsän pedot ja ahneet vihollisjoukot olivat usein uhkana. Niiltä piti lähteä turvaan sellaiseen paikkaan, jonne vihollinen ei päässyt helpolla. Kivimuurin ympäröimä tila oli sellainen suojaisa ja turvallinen paikka. Ainakin Ruotsissa on ollut muurin suojaamia paikkoja, joissa on ollut useita asuntoja. Tällaisesta käytännöstä tiedetään myös keskiajan historiasta, silloiset kaupungithan olivat pieniä ja muurien ympäröimiä.
Perämeren alueelta ei ole kaupunkeja löydetty, eikä Kierikistä jätinkirkkojakaan, ei edes hautausmaita ilmeisesti siksi, että vainajat ovat kokonaan maatuneet. Toisin paikoin alueella on nähtävissä maatuneina pyöreitä asumusten pohjia. Ne ovat osoittaneet arkeologeille, että paikalla on ollut tiheää asutusta, jota osoittaa myös Kierikkikeskuksessa ennallistettu kivikautinen rivitalokin.
Miksi Kierikin alueella oli tiheää asutusta? Tutkijoiden mukaan syynä olivat hylkeet, joiden pyynti oli niin tuottavaa, että hyljettä voidaan pitää nykyaikana öljyn veroisena varakkuuden lähteenä. Kivikaudella hylje hyödytti ihmisiä öljyä monipuolisemmin, koska siitä saatiin sekä ravintoa että polttoainetta lämmitykseen ja valaistukseen, nahasta lämpimiä asusteita ja luusta tarpeellisia esineitä.
Keitä Kierikissä on asunut, kysyin 1970-luvulla tutkimustyötä tekevältä arkeologilta paikan päällä. ”Ainakin pitkätukkasia”, oli napakka vastaus aikana, jolloin miesten pitkä tukka oli muodissa. Esi-isiämme he eivät ole olleet. koska he ovat tulleet paljon myöhemmin.
Perämeren muinainen rannikko on maannousun takia siirtynyt länteen ja asutus sen mukana. Kivikauden aikainen rannikko on nykyään kaukana asutuksesta. Sen takia vanhat ihmiskäden tekemät jäljet, kuten jätinkirkot ja jatulintarhat vaikuttavat arvoituksien tavoin.
Nyt kun televisiossa esitetetään mielenkiintoisia ohjelmia vanhojen kaupunkien löytymisestä, voi todeta, että Perämeren alueella on arvoituksena oma mielenkiintoinen ja salaperäinen asutuskeskus, tosin paljon vanhempi ja pienempi.
Jätinkirkkoja on viime aikoinakin löydetty metsän peitosta, ehkä löytyy lisääkin. Niitä kannattaa tuoda esiin, koska ne ovat harvinaisia. Ehkä saadaan uusia selityksiäkin niiden käyttötarkoituksesta? Jo monipuolisena toimivaa Kierikkikeskusta kannattaa kehittää edelleen. Jokaisen pohjoissuomalaisen pitäisi siihen tutustua.
Martti Asunmaa