Venäjän arvaamattomuus ja sen johdon karmea diktatuuri ovat tämän päivän huolen- ja puheenaiheita kaikkialla maailmassa. Yritän taustoittaa niitä kirjatiedoilla ja omilla kokemuksillani Venäjästä 1940-luvulta lähtien.
Ennen nykyistä slaavilaista Venäjää Suomen itäpuolella oli Novgorodin tasavalta ja lännessä Ruotsin kuningaskunta, johon Suomikin kuului 1100-luvulta alkaen. Ruotsin vallan aikana uudisasukkaita muutti Perämeren alueelle muualta Suomesta, mitä itäinen naapuri yritti estää.
Pähkinäsaaren rauhassa vuonna 1323 sovittiin itärajasta ensimmäisen kerran, mutta suomalainen asutusvirta yhteisille alueille pohjoisessa jatkui. Uuden Venäjän kanssa sovittiin Täyssinässä vuonna 1595 rajasta, joka oli paljon idempänä. Venäjän jouduttua sisäisiin riitoihin. 1600-luvun alussa Suomen alue vielä kasvoi. Se olikin ainoa aika, jolloin Venäjältä olisi voitu jotain valloittaa.
Suuriruhtinas Iivana III:n ja hänen seuraajiensa toimesta Venäjä alkoi pyrkiä merien rannikoille. Se pääsi Euroopassa Laatokalle ja Aasiassa Tyynelle valtamerelle jo 1500-luvulla. Kuuluisan keisarinsa Pietarin Suuren johtamana se voitti 1700-–1721 silloisen suurvallan Ruotsin. Tuolloin Suomi joutui Venäjän miehittämäksi. Tämä vaihe tunnetaan isovihana, jota on pidetty Suomen historian kauheimpana aikana. Sitä on nyt verrattu verilöylyyn, joka alkoi viime vuonna Ukrainassa.
Venäjästä on parempiakin muistoja. Sen keisari itsevaltias Aleksanteri I oli nuorena liberalistinen. Hänen otettuaan sodassa Ruotsilta Suomen vuonna 1808 hän antoi maallemme itsehallinnon ja säilytti Suomessa Ruotsin vallan aikuiset länsimaiset yhteiskuntamuodot, ruotsin kielen ja luterilaisen uskonnon. Näistä päätöksistä oli hyötyä sekä Venäjälle että iloa Suomelle: Venäjä sai länteen luotettavan pienen naapurikansan ja Suomessa väestön enemmistön kieli sai kehittyä.
Venäjän kannalta oli edullista, että länsieurooppalaista kumousliikehdintää hallitsijoita vastaan ei tapahtunut Suomessa. Myöhempi keisari Aleksanteri II palkitsi Suomea vuonna 1863 lisäämällä maamme Suomen itsehallintoa. Kiitollisuus tästä näkyy vieläkin siinä, että keisarin patsas on saanut olla alkuperäisellä paikalla itsenäistyneessä Suomessakin Helsingin suurkirkon edessä eli parhaimmalla paikalla.
1800-luvun loppuessa keisarin valta alkoi horjua, kun ensiksi Venäjän nationalistit ja sitten bolsevikit pääsivät määräilemään keisaria valtion asioista. Ensimmäinen sortokausi alkoi 1899, mutta se ei ollut kovin väkivaltainen. Se päättyi Venäjän sotatappioiden takia, ja nuoren suomalaismiehen surmattua keisarin edustajan Nikolai Bobrikovin vuonna 1904.
Venäjän keisari syrjäytettiin maaliskuussa 1917 ja jo samana vuonna bolsevikit kaappasivat johdon itselleen keisarin valtaa käyttäneeltä väliaikaiselta hallitukselta. Samaan aikaan oli käynnissä I maailmansota, jossa Venäjä kärsi jälleen tappioita. Suomelle tuli hyvä tilaisuus itsenäistyä 6.12.1917.
Toisessa maaimansodassa Venäjä pyrki uudestaan valtaamaan menettämänsä naapurin. Tärkeää sille oli päästä Perämerenkin rantaan. Siitä kertoo Raatteen tiellä kaatuneen vihollissotilaan taskusta otettu yleiskartta, johon oli lisätty kylien nimiä venäjän kielellä. Kartta käsittää myös Oulun ympäristön Turtolaan saakka ja sisältää myös talojen nimiä Rantapohjankin alueelta. Saamme kiittää väistyvää sukupolvea siitä, että tämä hyökkäys pystyttiin nopeasti torjumaan.
Nyt puhutaan, että kauhea Ukrainan sota vaikuttaa siihen, että Venäjän kanssa on mahdotonta olla enää rauhanomaisissa väleissä. Vanhat katkerat muistotkin nousevat mieliin, ehkä sekin, että vihanpito on ajan mittaan jäänyt taka-alalle, kuten kävi autonomian ja yya-sopimuksen aikana. Niillä suomalaisilla, jotka rauhan aikana ystävystyivät venäläisten kanssa ja kokivat venäläistä elämänmenoa – sekä suurta vieraanvaraisuutta että tiukkaa byrokratiaa, ei ole juuri pahaa sanottavaa tavallisista kansalaisista.
Lännen imperialisten valtojen valta pyrkimykset näkyvät enää vain television historiaa näyttävissä ohjelmissa. Niiden on ollut pakko luopua merentakaisista siirtomaistaan. Siksi on Venäjänkin syytä lopettaa omat valloituspyrkimyksensä ja omaksua kansojen itsemääräämisoikeus, jota se kannatti 1900-luvun alussa
Maailma tarvitsee nyt entistä tiukemmat kansainväliset säännöt, joiden mukaan hyökkääjävaltiot eivät saisi osallistua sellaisiin yhteisiin tapahtumiin kuin urheilu- ja kulttuuritilaisuudet. Lisäksi jokaisella valtiolla pitäisi olla oikeus valita omat kumppaninsa. Nyt itsevaltaisista valtioista pakoon pyrkivät kansalaiset haluavat siirtyä vapaampiin oloihin.
Olisi parempi, jos itärajamme takana olisi taas pienempi tasavalta, mieluummin usea.
Martti Asunmaa
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä!