Tavallisella maalaisjärjellä ei aina ymmärrä, miten kyseenalaisetkin hankkeet saavat toimintaluvan. Tällaisia esimerkkejä ovat aikoinaan perustettu Talvivaaran kaivostoiminta sekä alueellamme olevalle Hakasuolle ajettu Taskilan yhdyskuntaliete.
Hannukaisen kaivoksen suunnittelu herättää myös ihmetystä.
Viime keväänä Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle on tiettävästi tullut eduskunnan oikeusasiamieheltä paimenkirje, jossa kehotetaan lopettamaan tutkijoiden kierrätys lupavalmisteluketjussa. Esimerkiksi Talvivaaran lupavalmistelua varten Kainuun ELY:n ja PSAVI:n muutamat työntekijät ottivat virkavapaata omasta virastaan siirtyäkseen Talvivaaran kaivoksen lupavalmisteluun.
Kun lupavalmistelu oli siinä vaiheessa, että se voitiin lähetettää AVI: päätettäväksi, kyseiset henkilöt tiettävästi siirtyivät takaisin omiin virkoihinsa tekemään virallista lupapäätöstä. Samanlaista toimintamenettelyä lienee myös valmistumassa olevan Hannukaisen lupaprosessissa. Kierrätys on kyllä päivän sana, mutta jäljistä päätellen se ei kaikkeen toimintaan sovi.
Toisenlainen tilanne on Ylikiimingin Hakasuolle levitetyn yhdyskuntalietteen suhteen. Ennen lietteen levitystä olisi maanomistajan pitänyt tehdä ilmoitus maatalousvirastolle, että alue otetaan peltoviljelyyn. Näin ei kuitenkaan ole toimittu. Liete ajettiin Hakasuon reunaan ja aumattiin taivasalla ollen siellä aumassa toista kuukautta. Tämä on nykyisen lainsäädännön vastaista toimintaa.
Kyläläisten hajuhaittailmoitusten perusteella ympäristötoimi lopulta kielsi lietteen ajon suolle. Syksyn tulvien myötä runsasravinteinen lietevesi valui Kiiminkijoen Naturavesistöön. Lukuisia kertoja on viranomaisia pyydetty tulemaan Hakasuolle tekemään katselmusta tilanteesta. ELY:n ja ympäristötoimen valvovat viranomaiset ovat kuitenkin pakoilleet omaa valvontavastuutaan ja pallotelleet sitä toisilleen.
Viimeinkin, vasta vuosi tapahtuneesta, ELY:n viranhaltija suostui tulemaan paikalle. Tarkastuksen jälkeen hänen näkemyksensä oli, että kyseinen alue ei sovi peltokäyttöön tulvariskin vuoksi. Maaperän PH-arvot ovat niin alhaiset, että suunnitellulle peltoalueelle ei olisi saanut liitettä levittää. Viranhaltija myönsi myös sen, että alueen vedet valuvat pintavalutuskentän ohi Kiiminkijoen vesistöön.
Hakasuo on ollut turvetuotantoalueena yli 20 vuotta. On surullista todeta jälkikäteen, että pintavalutuskenttä ei ole toiminut toivotulla tavalla. Pintavalutuskentällä on automaattinen vedenlaadun valvonta. Otettujen näytteiden perusteella voidaan todeta, että suon vedet eivät purkaannu pintavalutuskentän kautta, kuten pitäisi. Noin kymmenen metrin päästä tarkkailupisteestä otetuissa näytteissä on yli kymmenkertainen määrä fosforia ja typpeä verrattuna tarkkailupisteen tuloksiin. Vaikka tämä huoli on yritetty esittää valvoville viranhaltijoille, he eivät ole uskoneet tavallisen kansalaisen teettämiä näytetuloksia.
ELY otti viime syksynä vesinäytteet samoista paikoista, joista vapaaehtoiset toimijat, saden samanlaiset näytetulokset. Mitään korjaavia toimenpiteitä ei kuitenkaan tehty. Vasta nyt syksyllä paikalla käynyt viranhaltija todensi Hakasuolla tapahtuneen monisyisen lainvastaisuuden sekä virheellisyydet.
Edellä esittämäni tapahtuneet ovat historiaa, eikä niille enää mitään voi. Suuri toiveeni on, että virheistä ja historiasta otetaan opiksi ja tämän kaltaiset tapahtumat eivät pääse toistumaan. Positiivisessa hengessä voin kuitenkin todeta, että suurin osa kyseisissä virastoissa tehdyistä päätöksistä ovat hyvin hoidettuja ja oikeellisia.
Eeva-Maria Parkkinen, kaupunginvaltuutettu, yhdyskuntalautakunnan jäsen, Keskusta