Päät­tä­jäl­tä: Jokai­sel­la tuu­li­myl­lyl­lä on varjonsa

Lauri Nikula.

Lau­ri Nikula.

Oulus­sa ja sen lähia­lueil­la on mer­kit­tä­vä mää­rä suun­ni­tel­mia tuu­li­voi­ma­ra­ken­ta­mi­ses­ta, mut­ta tämä kehi­tys herät­tää myös kysy­myk­siä aluei­den­käy­tön ja asuk­kai­den näkökulmasta.

Tuu­li­voi­mal­la on kiis­tat­to­mia etu­ja. Se on pait­si pääs­tö­tön­tä myös pit­käl­lä aika­vä­lil­lä edul­lis­ta ener­gian­tuo­tan­toa. Inves­toin­nit tuu­li­voi­maan tuo­vat kun­nil­le kipeäs­ti kai­vat­tu­ja vero­tu­lo­ja, ja ne voi­vat syn­nyt­tää myös työ­paik­ko­ja alueil­le, jot­ka muu­ten kär­si­vät väes­tön ja talou­den kes­kit­ty­mi­ses­tä kas­vu­kes­kuk­siin. Lisäk­si säh­kön­tuo­tan­non hajaut­ta­mi­nen tuo ener­gia­jär­jes­tel­mään vakaut­ta ja tur­vaa eri­tyi­ses­ti nykyi­ses­sä epä­va­kaas­sa tilanteessa.

Mut­ta jokai­sel­la tuu­li­myl­lyl­lä on myös var­jon­sa. Kor­keat raken­teet muut­ta­vat mai­se­maa pit­kä­ai­kai­ses­ti, ja nii­den vai­ku­tus ulot­tuu usein laa­jal­le. Asuk­kaat koke­vat tuu­li­voi­ma­loi­den melun ja väl­ke­hai­tan, ja niil­lä on vai­ku­tus­ta alu­een luon­toon, lin­nus­toon ja muu­hun eläimistöön.

Oulus­sa, kuten muu­al­la­kin, tuu­li­voi­man raken­ta­mis­ta ohjaa­vat kaa­vat ja lupa­me­net­te­lyt. Maa­kun­ta­kaa­vas­sa tuu­li­voi­mal­le osoi­te­taan sopi­vim­mat alu­eet, ja näi­den rajo­jen sisäl­lä pyri­tään tasa­pai­not­ta­maan ener­gian­tuo­tan­non ja ympä­ris­tön vaa­ti­muk­set. Tämä antaa raa­mit suu­ril­le hank­keil­le, mut­ta eri­tyi­ses­ti pie­nem­pien hank­kei­den koh­dal­la kun­tien on tär­ke­ää pitää kiin­ni omis­ta tavoit­teis­taan ja kaavoituksestaan.

Ilman tark­kaa suun­nit­te­lua tuu­li­voi­ma­ra­ken­ta­mi­nen voi aiheut­taa haja­nai­sia ja hal­lit­se­mat­to­mia vai­ku­tuk­sia, jot­ka hei­ken­tä­vät alu­een asuk­kai­den luot­ta­mus­ta pää­tök­sen­te­koon. Yksit­täi­nen han­ke voi näyt­tää hyväl­tä pape­ril­la, mut­ta kun raken­ne­taan usei­ta voi­ma­loi­ta lähek­käin, yhteis­vai­ku­tuk­set kas­va­vat merkittäviksi.

Asuk­kai­den osal­lis­tu­mi­nen on olen­nai­nen osa onnis­tu­nut­ta tuu­li­voi­ma­ra­ken­ta­mis­ta. Hei­dän näke­myk­si­ään ja huo­li­aan on kuun­nel­ta­va aidos­ti, ei vain muo­dol­li­se­na osa­na hank­kei­den lupa­me­net­te­lyä. Luot­ta­muk­sen raken­ta­mi­nen vaa­tii läpi­nä­ky­vyyt­tä ja rehel­lis­tä vuoropuhelua.

Ylei­sen tason stra­te­gis­ten lin­jaus­ten päät­tä­mi­nen riit­tä­vän kor­keal­la ja laa­jal­la tasol­la luo par­haat edel­ly­tyk­set mah­dol­li­sim­man suu­rel­le sosi­aa­li­sel­le hyväk­syn­näl­le, sil­lä se var­mis­taa, että rat­kai­sut nojaa­vat yhtei­siin arvoi­hin ja tavoitteisiin.

Tuu­li­voi­ma on tule­vai­suu­den ener­gi­aa, mut­ta sen raken­ta­mi­ses­sa tar­vi­taan malt­tia ja suun­ni­tel­mal­li­suut­ta. Onnis­tu­mi­nen vaa­tii tasa­pai­noa: ympä­ris­tön ja mai­se­man suo­je­lua, asuk­kai­den hyvin­voin­nin tur­vaa­mis­ta ja samal­la roh­keut­ta vas­ta­ta energiahaasteisiin.

Oulus­sa, joka on sekä tek­no­lo­gian että luon­non kau­pun­ki, tämä tasa­pai­no on saa­vu­tet­ta­vis­sa – mut­ta se edel­lyt­tää, että pää­tök­sen­teos­sa kat­so­taan koko­nai­suut­ta ja toi­mi­taan pit­kä­jän­tei­ses­ti. Huo­les­tu­nee­na olen kuun­nel­lut joi­den­kin poliit­tis­ten ryh­mien nopeas­ti ja pal­jon tuu­li­voi­maa-lin­jauk­sia. Se on vastuutonta.

Lau­ri Niku­la, Oulun kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu, kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen jäsen, alue­val­tuu­tet­tu, maa­kun­ta­hal­li­tuk­sen jäsen, vara­kan­san­edus­ta­ja, Keskusta