Suomessa ollaan uudistamassa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen rakenteita, jotta voidaan taata yhdenvertainen palvelujen saatavuus kaikkialla Suomessa. Ikääntyneiden osuus väestöstä kasvaa ja sen myötä palveluiden tarve lisääntyy. Syntyvyys pysyttelee alhaisella tasolla, joten työikäisen veroa kerryttävän väestön osuus vähenee.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenne on uudistettava, jotta voidaan hillitä kustannusten kasvua ja varmistaa yhdenvertaiset palvelut tuleville sukupolville. Nykyisellä pirstaleisella järjestelmällä ei voida enää jatkaa.
Nykyisin sosiaali- ja terveyspalvelut Pohjois-Pohjanmaalla järjestää 19 kunnan tai kuntayhtymän sote- organisaatiota ja kaksi pelastuslaitosta. Tuleva Pohjois-Pohjanamaan hyvinvointialue tulee palvelemaan 413 000 asukasta.
Sote-uudistuksen tavoitteena on kaventaa mm. väestön hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta erityisesti peruspalveluissa, vastata yhteiskunnallisten muutosten mukanaan tuomiin haasteisiin ja turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti.
Historiallinen aluevaalipäivä oli 23.1.2022. Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuusto kokoontui ensimmäiseen kokoukseensa 1.3.2022. Aluevaltuusto päätti mm. organisaation ja hallintosäännön, järjestäytyi, asetti hallituksen ja muut toimielimet.
Valtuusto päätti myös henkilöstön siirtosuunnitelmaluonnoksen ja siihen liittyvän siirtosopimusluonnoksen sekä perusti hyvinvointialuejohtajan viran.
Valtuuston asettama aluehallitus aloitti rivakasti työnsä 3.3.2022 ensimmäisessä kokouksessaan. Päätösasioina olivat mm. johtavien viranhaltijoiden virkojen perustaminen, kelpoisuusvaatimusten vahvistaminen ja virkavaalimenettelyt. Merkittävänä päätösasiana oli hyvinvointialueen toimialueiden jakautuminen palvelualueiksi.
Seuraavassa kokouksessa käsiteltiin hyvinvointialueen kuntien ja kuntayhtymien selvityksiä siirtyvästä irtaimesta omaisuudesta, sopimuksista, vastuista ja toimitiloista. Muina isoina päätösasioina oli mm. ICT‑, asiakas- ja potilastietojärjestelmien toteuttaminen.
Päätöksentekovaihe on käynnistynyt ja toimeenpanovaihe edellyttää keskeisten asioiden linjaamista 1.3 ja 30.6.2022 välisenä aikana. Aluevaltuustolla ja ‑hallituksella on hyvin vaativa ja työteliäs jakso nyt meneillään, jotta toimeenpano ja budjettivalmistelu käynnistyy kesän jälkeen. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen palvelutuotanto käynnistyy 1.1.2023.
Anneli Näppä, Oulun kaupunginvaltuutettu, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialuehallituksen jäsen, Keskusta