Meillä Suomessa menee maailman mittakaavassa tosi hyvin, onnellisimmilla ihmisillä. Silti puhutaan kolmoiskriisistä: ilmastonmuutos ja luontokato, pandemian jälkivaikutukset ja sota Euroopassa, joka uhkaa jäätyä uudeksi normaaliksi. Ja tässä vain suurimmat kriisit.
Huolikuorma kasaantuu ja toimeentulostressi kasvaa, kun ruoka, energia ja kaikki muukin kallistuu ja korot vain jatkavat nousuaan. Puheet alennetun arvonlisäveron poistamisesta, vaikkapa elintarvikkeiden ja lääkkeiden osalta, kylmäävät. Kun henkilökohtaiset leikkauslistat on jo käyty läpi, nippa-nappa ei ehkä enää pärjätäkään. Turvallisuuden tunne horjuu ja myös henkinen hyvinvointi on koetuksella.
Kunnan tehtäväksi on vahvasti noussut hyvinvoinnin edistäminen – toisaalta samaan aikaan hyvinvointialueen onnistuminen riittävien palveluiden tuottamisessa aiheuttaa huolta.
Iin kuntastrategiaan on nostettu kaksi tärkeää näkökulmaa: henkinen hyvinvointi ja luonnonläheinen Ii. Tavoitteena on vähentää nykyajan henkisten haasteiden vaikutusta iiläisten elämässä.
Yksinäisyys on yksi iso ongelma, jota korona-aika lisäsi. Meidän on taas uskallettava kohdata toisemme. Kohtaamispaikkana kirjasto on loistava, yhteiseksi olohuoneeksi todettu. Demokratiahanke on jalkautunut tulemaan lähelle, se kutsuu kysymään ja ottamaan kantaa. Kohtaamispaikkoja kaipaavat myös nuoret. Strategiassa lupaamme, että seuraavan kahden vuoden aikana Iihin tulee lisää sellaisia nuorten kanssa suunniteltuja tiloja, joissa saa viettää aikaa. Kaikille avoin ja saavutettava taide- ja kulttuuritoiminta on tärkeää. Taide antaa kanavan monenlaisille tunteille.
Elinympäristöllä on merkittävä vaikutus hyvinvointiin, jo luonnossa oleilu alentaa verenpainetta, lieventää stressiä ja kohentaa mielialaa. Luonnosta on syytä pitää huolta. Strategian tavoitteena on, että kaikille iiläisille löytyy hyvinvointivaikutukset synnyttävä lähiluontopaikka. Esteettömästä pääsystä luontoon on huolehdittava, luonnon hyvinvointivaikutukset kuuluvat kaikille. Ikäihmisille se on aivan yhtä tärkeää kuin muillekin. Tänä talvena ovat erityisesti ilahduttaneet huolletut kävely- ja pyöräilybaanat lähiluonnossa.
Hyvinvointityössä tulee ottaa pärjäämisen ja jaksamisen huolet vakavasti. Kunnan tärkeä rooli on viestiä siitä, mikä kaikki on kunnossa, että yhteiskunnan arki rullaa vakaasti ja varautuminen on kohdallaan. Tieto, mistä saa apua, kun omat resurssit ovat käymässä vähiin, tulee olla helposti saatavilla. Kunnassa on syytä vahvistaa yhdessä tekemisen meininkiä, kun maailma polarisoituu ympärillä. Se auttaa sietämään myös turvattomuutta ja parantaa kriisinkestävyyttä.
Heli-Hannele Haapaniemi, Iin Vihreät, kunnanvaltuutettu, hyvinvointilautakunnan jäsen