Jos ajattelemme kristillisen elämän asioista, niin rukous taitaa olla se, joka on meille kaikille tavalla tai toisella tuttu. Taitaa olla myös niin, että osaamme jokainen aikakin yhden rukouksen ulkoa. Ehkä äiti, isä, mummu tai joku muu on opettanut sinulle iltarukouksen, jonka sanat osaat vielä. Seurakunnan päiväkerhossa ollut kerhorukous on ehkä jäänyt mieleen. Viimeistään rippikoulussa piti opetella Isä Meidän ‑rukous, jonka sanat palaavat ainakin sillä tavalla mieleen, että voit sen rukoilla toisten mukana. Voisimme varmaan perustellusti sanoa, että me kaikki osaamme rukoilla.
Tavallisen arjen keskellä rukous saattaa jäädä meille vieraaksi, mutta silloin kun elämän vaikeudet kohtaavat meitä, niin silloin alamme etsiä rukouksen sanoja. Tämä elämämme korona-aika on ollut meille rukouksen aikaa. Hyvin moni on rukoillut varjelusta sairaudelta. Moni on rukoillut läheisen paranemista, jos tauti on iskenyt. Tämä aika on opettanut meille, että huolimatta nykyisestä kehittyneestä ajasta, niin kaikki ei ole meidän hallinnassamme. Rukouksessa me uskomme elämämme Hänen käteensä, joka hallitsee kaiken siinä luottamuksessa, että Jumalan hyvä tahto saa aina tapahtua.
Rukous voi tuntua aluksi meille vaikealta. Rukoushan on puhetta Jumalalle, jota emme voi nähdä, mutta joka on luvannut kuulla kaikki meidän rukouksemme. On vaikea siis puhu Hänelle, jota emme näe. Rukoilemaan voi kuitenkin oppia. Meillä oli täällä Iin seurakunnassa alkuvuodesta vieraita Vienan Karjalasta. Toinen heistä oli nuori mies, joka oli kasvanut lapsuuden ateistisessa yhteiskunnassa, jossa ei puhuttu Jumalasta mitään. Sen jälkeen ateistinen yhteiskunta sortui, niin hänelle tuli halu lukea Raamattua. Eräänä kesänä hän luki Raamatun läpi ja vakuuttui kristillisenuskon totuudesta. Miten tämä sitten vaikutti häneen? Hän kertoi esimerkin. Kun hän oli tämän jälkeen töissä ja — - kun sillä oli tullut vaikea tilanne, niin silloin hän oli huomannut mielessään sanovan — - — ”Jeesus auta minua”. Eli Jumalan sana oli herättänyt hänellä halun ja taidon lähestyä Jumalaa — - — siis rukoilla.
Tuleva sunnuntai kutsuu meitä kaikkia rukoilemaan. Saamme luottavaisesti kantaa Jumalalle omat, läheisten, yhteisömme ja koko maailman asiat, vaikka tuolla lyhyellä rukouksella — - ”Jeesus auta meitä.”
Tapani Ruotsalainen, Iin kirkkoherra