Viime sunnuntaina vietimme helluntaita, Pyhän Hengen vuodattamisen juhlaa. Pelokkaat ja toivonsa menettäneet opetuslapset saivat voiman korkeudesta, opettajan ja puolustajan.
Hengen johdatuksessa he rohkenivat lähteä liikkeelle, todistamaan ylösnousseesta Vapahtajasta, kutsumaan ihmisiä kääntymykseen ja julistamaan sanomaa sovituksesta.
Pyhällä Hengellä on monia tehtäviä. Näitä tehtäviä on usein avattu kuvien avulla.
Yksi kuva Pyhästä Hengestä on tuli, kuten jo helluntain epistolassa. Tuli sytyttää. Pyhä Henki sytyttää uskon liekin sydämeen. Lutherin mukaan, emme voi omasta voimasta sitä synnyttää, vaan Pyhä Henki evankeliumin saarnan välityksellä sytyttää sydämemme uskomaan Kristukseen.
Tämä Pyhän Hengen tuli yhtä lailla myös lämmittää, se luo yhteyttä, se synnyttää pyhien yhteyden. Tarvitsemme sitä. Tästä kuvana on usein käytetty nuotion puita, jotka palavat yhdessä. Jos nuotiosta ottaa pois yhden puun erilleen, se pian savuaa ja lopulta sammuu.
Pyhän Hengen työtä emme voi kahlita tai määrätä, vaikka sen vaikutukset näkyvätkin. Sitä on usein verrattu tuuleen: ”Tuuli puhaltaa missä tahtoo. Sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee” (Joh. 3:8). Jumalan hengen kutsuva työ tapahtuu usein meiltä salassa, hiljaisen tuulen tavoin. Jumalan tiet ovat tutkimattomat.
Pyhä Henki kirkastaa Kristusta, hänen pelastavaa työtään, hänen armoaan ja anteeksiantamustaan. Niinpä Lutherin mukaan Jumalan seurakunta on kuin äiti, joka synnyttää, kantaa ja hoitaa meitä. Toisin sanoen Pyhä Henki kutsuu, kokoaa ja valaisee meitä. Se neuvoo ja opettaa, miten elää kristittynä tässä ajassa ja maailmassa.
Helluntain kirkkorukouksessa pyydämme: ”Tule, Pyhä Henki, tänne, laskeudu taivaasta alas meidän sydämissämme Kristusta kirkastamaan. Tule, köyhäin apu, tule, lahjain antaja, tule, sielun kirkkaus, sinä paras lohduttaja, sielun hyvä vieras ja suloinen lämpö.”
Pauli Niemelä, lääninrovasti, Kiimingin kirkkoherra