On maanantaiaamu ja odottelemme lapsia päiväkerhoon. Pikkuhiljaa niitä alkaa tupsahdella sisään. Osa alkaa jo vanhasta tottumuksesta riisumaan ulkovaatteita, kunnes huikkaan, että ulkovaatteet saa jäädä päälle. Olemme menossa tutustumaan kotikirkkoomme ja voit istua penkille odottamaan.
Kuraeteisessä vallitsee jännittävä tunnelma. Nyt tehdäänkin jotain tutusta poikkeavaa…
Pian kaikki ryhmän lapset ovatkin saapuneet paikalle ja lähdemme pitkässä matojonossa kulkemaan kirkkoa kohti. Pysähdymme koivun kohdalle ja huomaamme, kuinka lehtiä tippuu hiljalleen puusta ja ne ovat muuttuneet keltaisiksi. Kysyn lapsilta, mikä vuodenaika mahtaa olla kyseessä ja jonosta kuuluu, että syksy tietenkin. Yksi lapsista on samaa mieltä, että kyllä nyt on syksy.
Tulemme portin kohdalle, joka on tukkinut tien, ei auta muu kuin mennä ali. Kirkkoa lähestyessämme pyydän lapsia katsomaan korkealle kirkon katolle ja kysyn heiltä, että mikä eläin tuolla keikkuu tangon päässä. Osa veikkaa kanaa, joutsenta ja annan vinkin, että se kiekuu. Kyllä, se on kukko.
Menemme kirkon sisälle ja ohjaamme työkaverin kanssa lapset istumaan ensimmäiselle penkkiriville. Kutsun lapset alttarin äärelle ja siinä olemme kaikki hetken, yhdessä polvistuneina pyhän äärellä. Sitten pyydän lapsia sulkemaan hetkeksi silmät. Yhtäkkiä alkaa kuulumaan tuttua porinaa, ja lapset katsovat hymyillen saarnastuoliin päin. Ja sieltä korkealta kurkistaa tutut ystävät, ”Päkä ja Pulmu” maskottimme. Heitä ei kuulemma ollenkaan pelota, ehkä vähän pyörryttää.
Päkä ja Pulmu kertovat, että pappi pitää sieltä pitkiä puheita ja sitten he kysyvät, että kuka lapsista haluaa tulla ylös. Kaikki haluavat, niinpä jokainen saa vuorollaan käydä kokeilemassa miltä tuntuu olla korkealla. Sitten onkin aika lähteä Kirkkopirtille takaisin, ja kirkkoon tutustumista jatketaan seuraavalla kerralla.
Kerhon kohokohtiin kuuluu omien eväiden syönti. Yksi kerholaisista katsoo haikeana, kun syön omenaa ja hänkin haluaisi omenaa ja sanookin, ”miksi tuossa pöydällä ei voisi olla paljon omenoita?” Niin, todellakin. Lapsen ajatus jää mieleeni ja siitä innostuen, päätämme järjestää seuraavalla viikolla kerhossamme sadonkorjuujuhlan, jossa on reilusti omenaa ym. syksyn satoa tarjolla.
Välipalan jälkeen onkin sitten vapaan leikin vuoro. Ja aika kuluu siivillä. Kunnes huoneen täyttää siivouslaulu ja pikkuhiljaa leluja alkaa siirtyä laatikoihin, kaappeihin odottamaan jälleen uusia projekteja.
Kuuntelemme sadun rumasta ankanpoikasesta ja samalla keskustellaan siitä, miten me jokainen ollaan niin erilaisia, mutta samalla ainutlaatuisia, arvokkaita. Laulamme muutaman sadelaulun sormien liikkuessa sadepisaran tahtiin päästä varpaisiin. Loppulaulun jälkeen onkin kiire käydä vessassa ja pukea ulkovaatteet päälle, että ehtii olla ulkona ennen kotiin lähtöä. Vanhemmille kerrotaan kerhon kuulumiset ja huiskutellaan seuraavaa kertaa varten.
Kuten huomaamme, lapsen päivä koostuu ihmettelystä, tutkimisesta ja ennen kaikkea hetkessä elämisestä, mikä onkin Jumalan viisas neuvo meidän kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme liittyen.
Sunnuntain evankeliumi teksti käsittelee Jumalan huolenpitoa. Katsokaa taivaan lintuja, katsokaa kedon kukkia. Älkää huolehtiko huomispäivästä. Kullekin päivälle riittää sen omat murheet.
Meidänkin pitäisi löytää itsestämme se ihmettelevä lapsi ja luottaa omassa elämässämme Jumalan johdatukseen. Kun antaudumme Jumalan hoitoon, huomaamme hänen olevan runsaskätinen antaja. Rakkauden, ilon, rauhan, voiman, terveyden, nöyryyden ja kärsivällisyyden hoitaessa sisintämme. Voisiko olla parempaa kuin kulkea luottavaisin mielin, Jumalan huolenpidosta nauttien.
Kaija Luukkonen, Kiimingin seurakunnan lastenohjaaja