Joulurauha rikkoontui joulupäivän aamuna, kun Rautjärven vanha puukirkko paloi kivijalkaan asti, ilmeisesti tahallaan sytytettynä. Hiljaiseksi vetää, epätoivo valtaa mielen.
Ei voi olla muistamatta vuoden 2016 pääsiäisenä poltettua Ylivieskan kirkkoa. Mikä ajaa ihmisen tällaiseen tekoon? Tuomitsevat sanat täyttävät keskustelupalstat ja omatkin ajatukset. Tämä palauttaa myös ajatukseni tapaninpäivän teeman äärelle, jolloin meitä muistutetaan joulun jälkeen jälleen elämän raadollisuudesta. Joulun ilosta siirryttiinkin tänä vuonna todella konkreettisesti takaisin ihmisyyden pimeälle puolelle.
Tapaninpäivän uuden testamentin lukukappaleessa puhutaan ensimmäisestä kristitystä marttyyrista Stefanoksesta. Hänen kohtalonsa on karu, mutta se johdattaa meidät suoraan pelastushistorian ytimeen, siihen miksi me kaipaamme pelastusta.
Jumala loi maailman hyväksi, mutta pahuus tuli ihmisen ja Jumalan väliin perisynnin kautta, joka vaikuttaa meissä kaikissa. Tätä pahuutta on monenlaista. Jokainen meistä tietää varmasti syvällä sisimmässään rikkoneensa Jumalan tahtoa vastaan sanoin, teoin tai ajatuksin, ja kohdelleen lähimmäistään toisin kuin haluaisi itseään kohdeltavan, toisinaan ehkä hyvinkin karusti. Lopputulema on tämä: Jokainen meistä on syntinen. Siitä ei pääse yli eikä ympäri, siihen ei auta selittelyt, oikeutukset eikä lieventävät asianhaarat. Moni meistä kyllä haluaa vilpittömästi olla parempi, mutta kysymys kuuluukin, että miten tästä elämäämme hallitsevan synnin ja pahuuden kierteestä voisi päästä irti? Onko se edes mahdollista?
Maallinen tuomiovalta on oma asiansa, enkä mene siihen nyt tarkemmin. Sen hoitavat viranomaiset. Mutta kun puhutaan ihmisten tuomitsemisesta jokapäiväisessä elämässä, rikosoikeuden ulkopuolella, niin liian usein me ihmiset koemme virheellisesti oikeudeksemme tuomita muita ihmisiä mitä erilaisimmista syistä, ja samalla ummistamme silmämme omille rikkomuksillemme. Tämä on inhimillistä, mutta se ei tee siitä yhtään sen oikeampaa tapaa toimia. Tämä tuomiovalta kuuluu yksin Jumalalle. Ja Herra on ennen kaikkea armollinen Jumala. Meidän ei tulekaan katsoa niinkään muiden syntejä tai rikkomuksia ja syytellä heitä, vaan katsoa omaan sisimpäämme. Parannus lähtee meistä itsestämme ja yksin Jumalan armosta. Vihaan ei pidä vastata vihalla.
Samoin kuin Jeesus rukoili surmaajiensa puolesta, niin samoin teki myös Stefanos. ”Herra, älä vaadi heitä tilille tästä synnistä!” Tämä vahva todistus lähimmäisenrakkaudesta olkoon meille mallina näinäkin aikoina, vaikka se ei olekaan helppoa. Jokainen meistä on kuitenkin samaan aikaan sekä syntinen, mutta myös Jumalalle kelpaava, vanhurskas, Jeesuksen Kristuksen kautta.
Tärkeintä on, että jokainen meistä pyrkisi elämässään kohti hyvää, kohdellen kaikkia lähimmäisiään parhaan kykynsä mukaan, niin kuin itseään toivoisi kohdeltavan. Jos jokainen meistä toimisi näin, olisi maailma parempi paikka, ja moni tragedia kenties vältettävissä.
Jussi Rinta-Jouppi, seurakuntapastori, Haukiputaan seurakunta