Kristikunta viettää tällä hetkellä suurta paaston aikaa, joka on alkanut laskiaisesta ja päättyy pääsiäissunnuntaina. Paaston tarkoituksena on tarkoitus valmistautuminen Jeesuksen ylösnousemuksen juhlaan.
Paaston ja pääsiäisen vieton perinteiden pohjana on Jumalan Pojan elämä ja kuolema maanpäällä sekä kuoleman voittaminen ja ylösnousemus. Paastoamisen aika, 40 vuorokautta liittyy Jeesuksen samanpituiseen paastoon ennen hänen esiin astumistaan julkisuuteen. Matt. 4:1–2: ”Sitten Henki vei Jeesuksen autiomaahan Paholaisen kiusattavaksi. Kun Jeesus oli paastonnut neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, hänen vihdoin tuli nälkä.” Mietin, millainen paikka on autiomaa ja miten paastoaminen liittyy siellä olemiseen?
Jeesus saattoi viettää 40 vuorokautta paastoten Negevin autiomaassa. Nykyisen Israelin eteläosaan sijoittuva Negevin aavikko käsittää yli puolet Israelin pinta-alasta ja jakautuu kolmeen erilaiseen maastoon. Rannikkotasanko, kukkula-alueet ja Aravanlaaksoon. Korkeuserot alueella vaihtelevat 250 m merenpinnan alalpuolelta kilometrin korkeuksiin. Vuotuinen sademäärä voi olla 25 mm – 250 mm. Suomessa keskiarvoinen sademäärä on n. 600 mm.
Jeesuksen aikaan ihmiset hakeutuivat asumattomille seuduille eli niissä olosuhteissa aavikoille etsimään vastauksia tai hiljaisuutta, mutta myös piiloutuakseen. Tunnemme Raamatusta Jeesuksen sukulaismiehen, Johannes Kastajan, joka vietti pitkiä aikoja paastoten autiomaassa ja eli siellä syöden heinäsirkkoja ja hunajaa. Siellä oli siis jonkinlaiset elämisen mahdollisuudet.
Nykyaikana paastoaminen on aika tavalla toisenlaista. Voimme paastota lähtemättä karuihin olosuhteisiin, eikä tarvitse kärsiä janoa eikä helteisiä tai kylmiä olosuhteita. Omassa elämässään paastoamisesta voi itse päättää, milloin aloittaa ja milloin lopettaa. Voi myös itse päättää, mistä asiasta pitää paastoa.
Paasto on eräänlainen harjoite, jossa kieltäydytään jostakin tiettynä aikana. Kieltäymyksen aikana henkinen kanttimme ottaa mittaa haluista ja tarpeista. Se on tietoista kamppailua asettamiamme haasteita vastaan. Jokainen meistä tietää, ettei ole helppoa pidättäytyä siitä, mitä kohti mieliteot, mielipahat ja taipumukset meitä kuljettavat tahdoimme sitä tai emme.
Ajattelen, että arkipäivämmekin tarjoaa mahdollisuuden paastoamiseen. Koska on kyse haastavan tilanteen kohtaamisesta paastossa, voisimme pitää arkena kokemiamme vaikeita hetkiä samankaltaisena tilanteena, eräänä vaiheena paastossa, jossa kiusaus yrittää saada meistä yliotteen. Ottamalla paastomaisen asenteen tekemiseemme voisimme olla tietoisempia tilanteessa tarvittavista voimavaroista. Kristikunnassa tällaisessa tilanteessa on parasta antautua Kristuksen armon varaan ja rukoilla vaikka näin: ” Herra Jeesus Kristus, armahda minua!”
Paastoaminen ei ole vain fyysistä kieltäytymistä, vaan myös henkistä valmistautumista. Voimme valmistautua jokaiseen päivään rukoilemalla ja lukemalla Raamattua. Tämä auttaa meitä kohtaamaan päivän haasteet ja pysymään vahvoina uskossamme. Paasto voi olla myös arjen haasteiden kohtaamista paastomaisella asenteella, jossa kiusaukset ja vaikeudet nähdään osana hengellistä kasvua.
Kristuksen sanat kutsuvat meitä löytämään rauhan, joka ei ole riippuvainen olosuhteistamme. Tämä rauha on syvempää kuin mikään maallinen rauha, ja se voi täyttää sydämemme myös keskellä elämän myrskyjä. Tämä rauha on meille annettu lahjana, ja voimme levähtää sen varassa.
Kati Kivekäs, Kiimingin seurakunnan vs. diakoniatyöntekijä