Kaksi kaverusta kohtaa: ”Moi!” ”No moi! Kiva nähä, mitä kuuluu?” ”No, ei kai tässä ihmeempiä, entä sulle?” ”No, mitäs tässä, ihan hyvää.”
Kuulostaako tutulta? Kuinka monesti olet vastannut jollekin, joka kysyy, mitä kuuluu, että ”ei kai tässä” tai ”ihan ok”, vaikka olisitkin ehkä nukkunut edellisenä yönä vain kolme tuntia, olisit kuullut pari päivää sitten, että serkullasi on syöpä tai koirasi olisi syönyt edellisenä päivänä kalliit kenkäsi, tv:n kaukosäätimen ja purkillisen kalanmaksaöljykapseleita?
Jostain syystä haluamme muiden ajattelevan, että minulla on kaikki hyvin, vaikkei ehkä olisikaan. Ehkä ajattelemme, ettemme halua kuormittaa tuota toista omilla murheillamme.
Meillä Iissä on joka viikko nuortenilta, joka alkaa kuulumiskierroksella. Yleensä jokainen vastaa viikon kysymykseen, joka voi olla ihan mitä vaan, sekä kertoo, miten menee ja mikä on ollut kuluneen viikon kohokohta. Joskus kierrokseen menee aikaa vähän, joskus paljon. Jopa niin paljon, että se alkaa jo tuskastuttaa muita paikallaolijoita.
Kuulumiset ovat kuitenkin tärkeitä. Kierroksella jokainen pääsee ääneen, ja saa kertoa juuri sen verran, kuin itse haluaa. Viikon kohokohtien lisäksi usein nousee esiin myös harmistuksen aiheita, jotka nekin on lupa sanoa ääneen. Omien tunteiden ja asioiden ääneen sanominen voi tuntua aluksi hankalalta, mutta myös vapauttavalta. Kokemus siitä, että joku kuuntelee, voi myös olla uusi; ”Hei, tuota kiinnostaa oikeasti, mitä mulle kuuluu.”
Luin syksyllä kirjan, joka käsitteli lukiolaisten jaksamista. Kirjan kirjoittaja on opinto-ohjaaja, ja kirjaan oli haastateltu useita nuoria. Moni toivoi, että vanhemmat kysyisivät koenumeroiden ja kouluarvosanojen lisäksi myös, mitä sinulle kuuluu, miten sulla menee?
Yksi hyvä hetki vaihtaa kuulumisia on ruokapöydän ääressä. Kun koko perhe on yhdessä koolla, kuulevat kaikki kaikkien kuulumiset.
Raamatussa kerrotaan, että Jeesuskin ruokaili usein ihmisten kanssa. Myös sellaisten, jotka olivat jostain syystä halveksittuja, kuten publikaanit eli tullimiehet. Ajattelen, että Jeesus meni syömään heidän luokseen, koska häntä oikeasti kiinnosti, mitä noille ihmisille kuuluu, miten heillä menee. Kukaan muu ei ehkä koskaan ollut kysynyt sitä tai ollut kiinnostunut heistä. Mutta Jeesus oli. Hän kysyi, ja kuunteli myös vastauksen. Joidenkin kohdalla se johti suuriin muutoksiin, kuten tullimies Sakkeus, joka Jeesuksen kohdattuaan halusi puolestaan auttaa köyhiä ja niitä, joilta oli huijannut rahat.
Mitä kuuluu? Kaksi pientä sanaa, jotka voivat pelastaa päivän tai joskus jopa koko elämän.
Katri Sillanpää, nuorisotyönohjaaja, Iin seurakunta