Tulevana sunnuntaina alkaa kirkkovuoden päättävä viikko ja vietämme Kristuksen kuninkuuden sunnuntaita. Nimi viittaa Kristukselle annettuun valtaan ihmisten keskellä ja hänen valtakunnassaan. Raamatun mukaan Jumala antoi Pojalleen Jeesukselle kaiken vallan: ”Isä rakastaa Poikaa ja on antanut kaiken hänen valtaansa”(Joh.3:35). Kaste- ja lähetyskäskykin alkaa Jeesuksen sanoilla ”minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä”.
Tätä valtaa Jeesus käytti Jumalan tahdon täyttämiseen: hän teki ihmeitä, paransi sairauksista ja herätti kuolleista, jotta ihmiset uskoisivat häneen.
Jeesus opetti, että hänen kuninkuutensa ei ollut tästä maailmasta, mutta hänen valtakuntansa oli kuitenkin ihmisten keskellä. Tähän valtakuntaan hän kutsui ihmisiä ja antoi heille synnit anteeksi. Hänen sanansa uskova sai lupauksen iankaikkisesta elämästä: “Se, joka kuulee minun sanani ja uskoo minun lähettäjääni, on saanut ikuisen elämän.” (Joh.5:24)
Jeesus myös lähetti seuraajansa jatkamaan tätä työtä. Kun tuo työ on saatu päätökseen ja on Jumalan osoittama aika, hän palaa maan päälle ja istuutuu valtaistuimelleen. Silloin kaikki ihmiset kootaan hänen eteensä ja tapahtuu viimeinen tuomio. Kristus, jolle on annettu kaikki valta, tuomitsee ihmiset sanan perusteella. Näin sanotaan jumalanpalveluksista tutussa Apostolisessa uskontunnustuksessakin, että Jeesus Kristus on tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita.
Aikojen lopussa ihminen joutuu siis tekemään tilin elämästään Jumalalle. Näin suoraviivainen ajatus sopii huonosti aikaamme. Myös sanalla tuomio on usein ikävä sävy ja olisikin paljon helpompi työntää aihe kokonaan taka-alalle. Tuohon viimeiseen hetkeen liittyy kuitenkin valtavan helpottava ja iloinen asia: silloin Kristuksen seuraaja saa kuulla sen lupauksen täyttymisestä, jonka varaan on koko elämänsä rakentanut ja johon on heikollakin uskolla saanut luottaa. “Tulkaa tänne, te Isäni siunaamat. Te saatte nyt periä valtakunnan.” (Matt.25:34)
Samuli Ruusuvuori, Haukiputaan seurakunnan vs. seurakuntapastori