Kirkastussunnuntaita on vietetty Suomessa jo 1500-luvulta lähtien. Kristuksen kirkastuminen oli suuri hetki niiden Jeesuksen opetuslasten elämässä, jotka pääsivät sen näkemään. Apostolit saivat omin silmin nähdä hänen jumalallisen suuruutensa ja kuulla Jumalan äänen: ”Tämä on minun rakas Poikani, kuulkaa häntä.” Jumalan kirkkaus tuli ilmi kaikkensa uhraavassa Kristuksen rakkaudessa.
Vuorella apostoleille ilmestyivät kirkastetun Kristuksen lisäksi Mooses ja Elia, Vanhan testamentin lain ja profeettojen edustajat. Apostoleille näytettiin, kuinka Vanhan testamentin lupaukset täyttyvät Kristuksessa. Häntä saivat apostolit nyt katsella ja samalla nähdä, että tulevasta Kristuksesta olivat Mooses ja Eliakin saarnanneet ja lupauksen sanassa häneen uskoneet.
Sain vierailla juhannuksen aikaan eräässä kodissa rippijuhlissa. Perhe vietti juhlia kesämökillään, joka sijaitsi Kivijärvellä. Kesä oli kauneimmillaan.
Kävimme kummityttöni, hänen sisarustensa ja isänsä kanssa Kivijärven keskustassa hautausmaalla, joka sijaitsi kirkon vieressä. Siellä oli kirkkoherra Väinö Havaksen hauta. Tunnettu virsirunoilija, pappi ja sodassa kaatunut sankarivainaja oli sieltä löytänyt viimeisen leposijansa. Hänen tunnetuimpia virsimuokkauksiaan on usein laulettu virsi ”Kirkasta oi Kristus meille”. Virren säveltäjä Frans Peter Krank lepäsi aivan Havaksen haudan vieressä. Nämä papit olivat oppineet alun perin virret sanat Gustav Skinnarin tekemänä. Tämä lestadiolaisen liikkeen saarnamies oli tehnyt sen kalastajana Oulunsalon ja Hailuodon rantamaisemia soutaessaan. Papit halusivat opettaa tuon virren sanomaa, ja syntyi virsikirjamme suosituimpia virsiä. Voitte laulaa siellä kodeissanne tätä virttä 301, jossa kirkastussunnuntain sanoma tulee kirkkaasti esille.
Väinö Havas oli kehottanut jälkipolvia viemään nuoriaan ja lapsiaan hautakumpujen äärelle ja opettamaan heille kodin, uskonnon ja isänmaan asioita. Samalla Havas neuvoi, että nuorille tulisi välittää sitä uskoa, jota edesmenneet sukupolvet olivat vaalineet kodeissaan. Mekin lauloimme yhden Havaksen virren haudalla. Katsoin nuoria, jotka lauloivat sydämen pohjasta. Minua lämmitti erityisesti lapsista ja nuorista heijastuva sydämen usko. Nuoret saivat yhden ”kirkastusvuoren” kokemuksen, joka jäi varmasti heidän mieliinsä.
Usko ei perustu kuitenkaan kokemuksiin, vaan kiinnittyy Kristuksen sovintotyön voimaan. Kaikki apostolitkaan eivät olleet kirkastusvuorella, mutta he uskoivat mitä heille kerrottiin. Usko tulee kuulemisesta ja kuuleminen Jumalan sanan kautta. Siksi kannattaa uskoa. Lukekaapa lopuksi kodeissa nuo kirkastussunnuntain virren sanat yhdessä. Niissä on kerrottu selkeästi miksi kannattaa uskoa.
Matti Kinnunen, kappalainen, Iin seurakunta