Kiimingin seurakunnan Youtube-kanavalla ja Facebookissa pyörii parhaillaan videosarja, jossa käsitellään Isä meidän ‑rukouksen eri pyyntöjä. Niistä avautuu aivan hurjan paljon erilaisia näkökulmia. Itselleni osui pohdittavaksi jokapäiväisen leivän pyyntö. Siitä löytyikin vaikka kuinka paljon pohdittavaa.
Sananlaskujen kirjassa rukoillaan: ”Älä anna köyhyyttä, älä rikkauttakaan. Anna ruokaa sen verran kuin tarvitsen” (Sananl. 30:8). Tuossa rukouksessa on samaa henkeä kuin Jeesuksen jokapäiväisen leivän pyynnössä. Me tarvitsemme leipää, joka miehen tiellä pitää, päivän kerrallaan. Montaa muutakin asiaa oikeasti arjessa tarvitsemme, ja sitten on paljon sellaista, mitä haalimme, vaikka emme niin tarvitsekaan. Emme me kukaan oikeasti tarvitse rikkauksia.
Kun pyydämme jokapäiväistä leipää, saamme lausua tämän pyynnön kiitollisina. Suuri, Iankaikkinen Jumala, avaruuden ja ajan Luoja, on kiinnostunut yksittäisen pienen ihmisen päivittäisestä leivästä, arjen tarpeista. On huikeaa, että Hän kuulee huokauksemme, kun jotain arjen asiaa tuomme hänelle rukouksessa. Ja todella pienimmätkin, leipäpalan kokoiset asiat on lupa jättää Hänen varaansa. Hänen lahjaansa on kaikki hyvä, mitä elämässä saamme.
Kun minä olin pieni, äiti meillä kotona opetti ruuan arvostamista muun muassa muistuttamalla, ettei ruualla leikitä, ja kertomalla, ettei kaikilla tässä maailmassa ole leipää. Sittemmin kun olen lähetystyöhön liittyen kaukana maailmalla tavannut ihmisiä, joilla ei oikeasti ole muuta kuin pieni riisiannos päivittäisenä ravintonaan ja sillä tehdään vuosikaudet raskasta peltotyötä, niin minulle on kirkastunut, että ei pyyntö ja rukous ”Anna meille meidän jokapäiväinen leipämme” tarkoita vain meille meidän perheessä tai meille täällä Suomessa, vaan meille kaikille tässä maailmassa. ”Meihin” ei kuulu vain joku pikkuporukka, jonka rajat voin itse keksiä ja päättää.
Kun Jumala siis lahjoittaa meille jokapäiväistä ravintoa, niin ei ole tarkoitus, että vain yhdet syövät ja toiset eivät. Yhdessä virressä lauletaan: ”Leipää pelloilta maan ruumiin ruoaksi saamme. Nälästä varjele, Herramme, siunaa kylväjät maamme.” Ja muutamaa säkeistöä myöhemmin: ”Leipää merien taa eikö kaikille yllä? Kristityt, Isämme leivästä heille riittäisi kyllä!” Leipä on meille annettua lahjaa, ja ruoka riittäisi kyllä kaikille, jos me jakaisimme. Vanhassa tarinassa mies kyselee Jumalalta, miksei tämä ratkaise sitä ja tätä ongelmaa ja tee jotain. Jumala unessa vastaa: ”Minähän olen jo tehnyt jotain. Minä loin sinut.” Meillä oikeasti on ihan yksittäisinäkin ihmisinä mahdollista vaikuttaa tähän maailmaan. Tästä kertovat esimerkiksi lähetysjärjestöt paljon esimerkkejä lehdissään ja nettisivuillaan.
Tämä lyhyt Isä meidän ‑rukouksen jokapäiväisen leivän pyyntö avaa meille siis näkökulmia muun muassa sen pohtimiseen, mitä me todella tarvitsemme, miten paljosta voimme olla kiitollisia, ja miten mekin voimme jakaa saamaamme hyvää. Mitä kaikkea muuta tuosta pyynnöstä löysin, kurkkaa toki netistä videolta (Youtube -> Kiimingin seurakunta). Siunatkoon Jumala sinua tänäänkin jokapäiväisen leivän lahjalla!
Seija Helomaa, kappalainen, Kiimingin seurakunta