Vietimme 104. itsenäisyyspäivää pakkasen paukkuessa. Luonto oli pukeutuneena lumihuntuun.
Ankaruudessaan luonto näyttäytyi lumoavan kauniilta. Se kuvaa osuvalla tavalla tapaamme viettää itsenäisyyspäivää: kunnioittavasti, kiitollisuudella ja yksinkertaisin menoin ilman riehakkuutta. Samalla luonto muistutti, miten ankarissa olosuhteissa on käyty monet itsenäisyytemme taistelut.
Se kertoo myös siitä, miten esivanhempamme ovat sopeutuneet näihin Pohjolan karuihin olosuhteisiin, raivanneet pellot, viljelleet, kalastaneet ja saaneet elannon. Tosin nälkä ja vihulainen ovat ahdistelleet monet kerrat ja koetelleet tulevaisuuden uskoa. Suomi on meille paras maa. Olemme saaneet hienon perinnön.
Itsenäisyyspäivän juhlinnassa musiikilla on merkittävä osuus. Sibeliuksen Finlandiaa tuli päivän aikana kuunneltua useampaan kertaan. Se on hieno, vaikka aikoinaan reilu 120 vuotta sitten Sibelius piti sitä verraten vähäpätöisenä sävellyksenä. Ehkä siinä on viesti meillekin, ettemme aina ymmärrä arvostaa omia tai toisten töitä, mutta historia saattaa nostaa ne arvoonsa. Siksi rakentakaamme maatamme omalla paikallamme uskollisesti.
Aika synnyttää aina uusia jakolinjoja ihmisten keskelle. Presidentti Niinistö muistutti tärkeästä huolesta, ettei rokotettujen ja rokottamattomien vastakkainasettelua vietäisi henkilötasolle. Asiasta voimme olla reilusti eri mieltä, mutta ettemme kävisi kiinni henkilöön.
Tämä asetelma on herättänyt meitä pohtimaan samalla yksilön ja yhteisön suhdetta. Raamatun maailmassa keskiössä oli yhteisö, johon yksilö kuului. Viime vuosina ja vuosikymmeninä yksilön oikeudet ovat nousseet entisestään. Voimme jo kysyä, uhkaako yksilön oikeudet murentaa yhteisen edun. Molemmat ovat tärkeitä, mutta ne pitäisi olla tasapainossa.
Itsenäisyyspäivän jälkitunnelmissa, siunattua adventin aikaa toivottaen!
Pauli Niemelä, lääninrovasti