Olemme pitäneet Haukiputaan seurakunnassa tämän kevään aikana Pyhän risteyksissä ‑nimellä kulkevaa keskustelusarjaa Teams-alustalla. Sen tarkoitus on ollut koota yhteen ajassa liikkuvia ilmiöitä ja erilaisten kiinnostavien alustajien johdolla keskustella yhdessä.
Olemme kutsuneet mukaan sekä somevaikuttajia, teologeja, tutkijoita että aktivisteja. Olemme käsitelleet esimerkiksi hengellistä etsintää ja pyhän kaipuun eri ilmenemismuotoja. Yksi keskustelu käsitteli outoutta sekä valittuna vastakulttuurisena elämäntapana että outoutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvan henkilön näkökulmasta. Tämä keskustelu sai ainakin minut pohtimaan, monen muun asian lisäksi, Jeesuksen esimerkkiä radikaalin lähimmäisyyden merkityksestä. Se on ollut varsin poikkeuksellista ja ehkäpä juuri siksi niin vaikuttavaa omana aikanaan.
Erityisesti on jäänyt myös mieleen pohdinta siitä, että onko toivo-puheella enää merkitystä tässä ajassa. Ja toisaalta, mitä toivo-puheen inflaatio tarkoittaa tulevaisuuden kannalta? Kurkottaminen tulevaisuuteen on tietysti valtava aihe, kuten kaikki aiheemme ovat olleet, ja sitä ei voi tyhjentää yhteen puolitoistatuntiseen.
Esimerkiksi ympäristövaikuttaja Ami Värtö kommentoi tulevaisuus-keskustelussamme, kuinka tärkeää on pohtia hyvän ja merkityksellisen elämän reunaehtoja ilmastokriisin aikana. Hän korosti lisäksi sitä, millä tavalla hyvän elämän pohtiminen opettaa katsomaan samalla omaa napaa pidemmälle. Jotta tulevaisuutta voidaan ajatella mielekkäästi, se voi rakentua vain yhdessä muiden kanssa.
Keskustelussa toisena alustajana ollut Vilppu Huomo, joka on teologi ja väitöskirjatutkija, toi esille myös usein mielekästä elämää koskevassa keskustelussa huomiotta jääneistä näkökulmista: Kristillisen kirkon historiaa on läpäissyt ajatus yksinkertaisesta, myös lähimmäisen hyvän huomioivasta, elämästä.
Minulle nämä keskustelut ovat parhaillaan tuoneet juuri sitä, mitä ne lupaavatkin: keskustelua. Tätä keskustelua on määritellyt avoimuus kuulla toisten näkökulmia ja turvallisesti asettautua keskeneräisen etsijän paikalle. Parhaillaan keskustelu toimiikin mielestäni juuri tällä tavalla. Tarkoitukseni ei ole vakuuttaa toisia oman näkökulmani ylivoimaisuudesta ja pyrkiä saamaan kaikki täysin samanmielisiksi itseni kanssa, vaan olla halukas kuulemaan aidosti ja rauhassa sitä, mitä toinen todella kokee ja sanoo. Vain aidosta kuulemisesta voi syntyä myös aitoa keskustelua, jonka pohjalta on mahdollista etsiä yhdessä jatkoa eteenpäin. Aidossa keskustelussa voi oppia toinen toiseltaan ja lopputulos on aina enemmän kuin osiensa summa.
Keskiviikkona 10.5. on keskustelusarjan viimeinen osa, jonka teemana on tabu. Tuolloin kirkkoherra Jaakko Tuisku johdattelee keskustelua, jota alustaa pastori ja tietokirjailija Kari Kuula. Olet lämpimästi tervetullut keskustelemaan!
Liity TABU-keskusteluun 10.5. kello 18.30: bit.ly/3mnhbPZ
Nuusa Niskala, seurakuntapastori, Haukiputaan seurakunta