Positiiviset uutiset ovat koronaviruksen täyttämässä uutisvirrassa olleet harvassa. Tilastot tautiin kuolleiden määrästä, uusista tartunnansaajista, konkursseista, pörssikurssien laskuista ja niin edelleen ovat olleet masentavaa luettavaa.
Eivätkä uutiset ennen kansainvälistä pandemiaa olleet juuri parempia. Ilmastonmuutos, Syyrian sota, kestävyysvaje ja monet muut ongelmat ja konfliktit lähellä ja kaukana täyttävät uutiset viikosta ja vuodesta toiseen.
Synkän uutisvirran väliin tuntuu huojentavalta lukea kansainvälisen terveydenhuollon professorin Hans Roslingin kirjaa Faktojen maailma, joka todistelee, että ”asiat ovat paremmin kuin luulemme” ja, että ”maailma ylimalkaan muuttuu paremmaksi”. Roslingin väitteet eivät perustu self help-oppaiden opettamaan positiivisen ajattelun tenhoon, vaan raakoihin tilastofaktoihin.
Esimerkiksi Roslingin esittelemä tieto siitä, että kahdenkymmenen viime vuoden aikana äärimmäisessä köyhyydessä elävän väestön määrä maailmassa on lähes puolittunut, tuntuu melkein liian hyvältä ollakseen totta. Myös se tosiasia, että 80 prosenttia maailman alle vuoden ikäisistä lapsista on rokotettu jotain tautia vastaan tai että siinä missä maailman 30-vuotiaat miehet ovat käyneet koulua kymmenen vuotta, saman ikäiset naiset ovat saaneet kuluttaa koulun penkkiä yhdeksän vuotta, tuntuvat vierailta iltauutisia katsellessa tai päivän lehteä selatessa.
Hitaasti tapahtuvat parannukset monissa tärkeissä asioissa eivät nouse otsikoihin yhtä tehokkaasti kuin uutiset katastrofeista ja onnettomuuksista ja muun muassa tämä saa meidät luulemaan, että asiat ovat yhä huonommin. Voisiko olla niin, että tämä sama harha maailman muuttumisesta huonommaksi toimii myös paikallisella tasolla?
Kun kunta nostaa koulukyydin kilometrirajaa, ajatellaan helposti lasten aseman huonontuneen kunnassa. Tähän arvioon ei silloin vaikuta tieto uusien leikkipuistojen ja koulujen tai liikuntahallin rakentamisesta. Tai kun esitetään yhden terveyskeskuksen sulkemista, ajatellaan, että ”kaikki muu onkin jo viety” ja unohdetaan päiväkoti, koulu, kirjasto, nuorisotilat ja kaikki muu kylälle jäävä kunnallinen hyvä.
Negatiiviselle ajattelulle voi löytää perusteita ihmislajin evoluutiosta. Metsästäjä-keräilijä-esi-isistämme parhaiten pärjäsivät ne ilonpilaajat, jotka osasivat tunnistaa vaarat ja uhat ennalta. Nykyihmiselle vastaava pessimismi käy kuitenkin helposti taakaksi.
Vaikka kehitys joissain asioissa kulkee eittämättä huonompaankin suuntaan ja ihmiskunnalla on valtavia haasteita ratkottavanaan, kannattaa pitää mielessä nyt korona-aikana kyllästymiseen asti hoettu presidentti Koiviston ajatus siitä, että ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”
Jussi Kurttila, Iin kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtaja, Kokoomus