Puin­nin aika on koit­ta­nut maa­seu­dun pelloilla

Sadonkorjuu on selvä syksyn merkki. Kuvat: Joona KarjalainenSadonkorjuu on selvä syksyn merkki. Kuvat: Joona Karjalainen

Puin­nit ovat täy­des­sä vauh­dis­sa eri puo­lil­la Suo­mea. Osas­sa maa­kun­tia puin­tia jo lope­tel­laan, mut­ta Poh­jois-Poh­jan­maal­la osas­sa pai­kois­sa vas­ta aloi­tel­laan. Val­ta­kun­nal­li­ses­ti kas­vu­kausi on 7–10 päi­vää kes­ki­mää­räis­tä edel­lä ja Poh­jois-Poh­jan­maal­la noin vii­kon. ProAgrian Mari­ka Soh­lo ker­too, että Poh­jois-Poh­jan­maal­la puin­nit ovat puo­les­sa välis­sä tai hie­man puo­len välin ohi.

– Puin­te­ja on teh­ty, mut­ta on myös pal­jon pui­mat­to­mia pel­to­ja. Ohran puin­ti on kai­kis­ta pisim­mäl­lä, kom­men­toi Sohlo.

Kel­lo­lai­nen Mat­ti Iso­hä­tä­lä pää­si aloit­ta­maan kau­ran puin­nin täl­lä vii­kol­la. Iso­hä­tä­lä on vil­jel­lyt isän­sä jalan­jäl­jis­sä kol­mi­sen­kym­men­tä vuot­ta. Iso­hä­tä­lä aloit­ti uran­sa täy­si­päi­väi­se­nä vil­je­li­jä­nä vuon­na 2009. Ennen sitä hän vil­je­li sivutoimisesti.

Alus­sa pel­toa oli 15–20 heh­taa­ria ja nyt sitä on yli sadan heh­taa­rin ver­ran. Aikai­sem­min Iso­hä­tä­lä vil­je­li pää­tuot­tee­na vil­jaa, mut­ta nyt pää­tuo­te on kui­va­hei­nä hevos­tal­leil­le. Pel­lois­ta noin kak­si­kym­men­tä heh­taa­ria on vil­jaa ja loput heinää.

Pel­to­ja hänel­lä on Kel­los­sa, Vir­pi­nie­mes­sä, Kali­meen­ky­läs­sä ja Kem­pe­lees­sä. Puin­ti alkoi Kel­lon kau­ra­pel­lol­ta vii­me tiistaina.

Sato-odo­tuk­set ovat täl­le vuo­del­le hyvät tai jopa kes­ki­ver­toa parem­mat. Mari­ka Soh­lo ker­too, että monin pai­koin ilmas­to on tar­jon­nut hyvää vaih­te­lua satei­den ja läm­pi­mien kelien puo­les­ta. Typ­peä on vapau­tu­nut hyvin kas­vien käyt­töön maaperästä.

Soh­lo ker­too, että kos­teah­ko keli on ollut suo­tui­sa kas­vi­tau­deil­le, mut­ta tok­sii­ni­ha­vain­to­ja ei ole juu­ri­kaan kuu­lu­nut. Yhdel­lä tilal­la on kau­ras­ta löy­ty­nyt tok­sii­ne­ja, mut­ta mää­rä voi kas­vaa, kun puin­nit etenevät.

Soh­lon mukaan tänä vuon­na on havait­tu enem­män Juo­la­veh­nää, mikä on vil­je­lys­ten rik­ka­kas­vi. Se vie ravin­tei­ta vil­je­ly­kas­veil­ta ja hei­ken­tää kor­ren vah­vuut­ta. Lakoa on ollut vähem­män kuin vii­me vuon­na ja suu­rin osa lakoon­tu­mi­sis­ta joh­tuu rankkasateista.

Näil­lä näky­min Iso­hä­tä­län sadon laa­tu vai­kut­taa hyväl­tä. Itse sato vai­kut­ti myös pit­kään kes­ki­mää­räis­tä parem­mal­ta aina vii­kon vaih­tee­seen asti. Sun­nun­tain ja maa­nan­tain väli­nen myrs­ky aiheut­ti kor­sien lakoon­tu­mis­ta pai­koin, mikä hie­man pie­nen­tää satoa.

Rik­ka­kas­vit tai kas­vi­tau­dit eivät ole olleet Iso­hä­tä­län rie­sa­na. Iso­hä­tä­lä ei vil­je­le vil­jaa samal­la pel­lol­la vuo­des­ta toi­seen, vaan noin vii­den vuo­den välein hei­nä­pel­to uusi­taan ja sin­ne kyl­ve­tään viljaa.

– Rik­ka­kas­vit ja kas­vi­tau­dit eivät pää­se muo­dos­tu­maan ongel­mak­si, kun ei jat­ku­vas­ti vil­jel­lä samal­la pel­lol­la, ker­too Isohätälä

Iso­hä­tä­lä myy sadon pää­sään­töi­ses­ti val­miik­si säki­tet­ty­nä suo­raan hevo­sa­lan yrit­tä­jil­le sekä s‑ryhmän ja pai­kal­lis­ten myy­mä­löi­den kaut­ta kulut­ta­jil­le. Jos kau­raa on pal­jon, hän vie osan Kem­pe­lee­seen myllylle.

Kel­lo­lai­nen vil­je­li­jä arvioi, että puin­nit saa­daan val­miik­si täl­tä erää syys­kuun lop­puun mennessä.

Kat­so video puin­nis­ta klik­kaa­mal­la linkkiä:

Puin­ti­vi­deo

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.