Jäälinmaja jäi syyskuun lopussa tyhjilleen, kun kaupunki irtisanoi sen vuokrasopimuksen päättymään 30.9.2024. Maja oli vuokrattuna liikehuoneiston vuokrasopimuksella yksityiselle elinkeinoharjoittajalle juhla- ja tapahtumakäyttöön.
Kiimingin–Jäälin Vesienhoitoyhdistys ry teki kaupungille Jäälinmajasta ostotarjouksen jo maaliskuussa, jolloin kaupunki vasta valmisteli myyntiä. Tämän jälkeen kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluissa on muun muassa teetetty rakennuksen kuntoarvio, joka on toimitettu myös vesienhoitoyhdistykselle.
Vesienhoitoyhdistyksen sihteeri Birger Ylisaukko-oja kertoo, että kuntoarviossa tuli esille joitain seikkoja, joista heillä ei ollut etukäteen tietoa, mutta ei mitään sellaista, joka vaikuttaisi kiinnostukseen.
Kaupunki on tilannut ulkopuolisen asiantuntijan arvion Jäälinmajan markkina-arvosta tulevia myyntineuvotteluja varten. Kyseinen kiinteistöarvio valmistuu lokakuun loppuun mennessä.
– Kun olemme saaneet tilaamamme kiinteistöarvion, käynnistämme neuvottelut vesienhoitoyhdistyksen kanssa, kertoo Oulun kaupungin maanhankintapäällikkö Juha Peuraniemi.
Jos noissa neuvotteluissa ei päästä sopimukseen kauppahinnasta ja kaupan muista ehdoista, kaupunki asettaa majan myyntiin huutokaupalla. Kiimingin-Jäälin vesienhoitoyhdistyksellä on myös tällöin mahdollisuus tehdä tarjous majasta.
Yhdyskuntalautakunta päätti viime kesänä asettaa majan myyntiin ja vuokrata 2 424 neliön suuruisen tontin 40 vuodeksi. Elinkustannusindeksiin sidottu vuosivuokra olisi 1 863 euroa. Mikäli Jäälin majan ostaisi yleishyödyllinen yhdistys, maanvuokraa perittäisiin 50 prosenttia eli 932 euroa vuodessa.
Kiimingin–Jäälin vesienhoitoyhdistys haluaa kehittää Jäälinmajasta koko Jäälin ja lähialueen asukkaiden yhteisen kokoontumistilan, asukastuvan, jossa voisi järjestää tapahtumia ja juhlia. Lisäksi Jäälinmaja tulisi tuolloin olemaan Jäälin yhdistysten ja vastaavien ryhmien kokoustila.
Tilaisuuksista saatavat tuotot, siltä osin kuin ne ylittävät Jäälinmajan ylläpitokulut, yhdistys ajattelee käyttävänsä Jäälin vesien hoitoon, lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen sekä Jäälin luontoympäristön parantamiseen asukkaiden viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi.
Se, että Jäälinmaja jää tyhjäksi talvea vasten on aiheuttanut vesienhoitoyhdistyksessä harmistumista.
– Talo jää nyt tyhjäksi ja alttiiksi olosuhteille sekä ilkivallalle. Tavoitteenamme olisi ollut saada alkaa tehdä Jäälinmajan kunnostussuunnitelmia ja ‑toimenpiteitä jo niin, että valmista olisi ollut keväällä, Birger Ylisaukko-oja sanoo.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.