Jääliläiset Ella Häyrynen ja Ville Seppänen päätyivät noin 1,5 vuotta sitten tukiperheeksi Ellan pureksittua asiaa mielessään jo pidemmän aikaa. Hän oli lähipiirinsä kautta saanut nähdä tukiperhetoiminnan tärkeyden lapselle, ja sitten Familarin puhelinsoitto tuli juuri oikeaan aikaan.
– Ajattelin, että soittaako joku puhelinkauppias, mutta eipä siellä myytykään mitään, vaan kysyttiin, haluaisimmeko alkaa tukiperheeksi. Oli helppo tehdä ratkaisu, kun olin asiaa jo pitempään miettinyt.
Nyt Villellä ja Ellalla käy kerran kuukaudessa viikonlopun ajan veljespari, jotka ovat 8 ja 10-vuotiaat. Tukiperheen vanhemmilla ei ole yhteisiä lapsia, mutta Villen kolmivuotias tytär sattuu aina silloin tällöin paikalle samaan aikaan veljesparin kanssa. Loma-aikoina pojat saattavat olla perheessä hieman pidemmän aikaa kerrallaan.
– On niin hienoa huomata, miten kolmikko tulee hyvin toimeen keskenään ikäerosta huolimatta. Pojat haluavat näyttää hyvää esimerkkiä pienemmälleen, Ville Seppänen kertoo ylpeyttä äänessään.
Jääliläisperheessä tehdään tukiperhelastenkin kanssa aivan arkisia asioita. Usein laitetaan ruokaa yhdessä, leivotaan, siivoillaan, pelaillaan ja leikitään. Pojat tahtovat mukaan moneen työhön ja ovat reippaina tarttumassa toimeen.
– Olen itse aina ollut sellainen pärinätyyppi, joten olen poikien kanssa käynyt muun muassa ajelemassa moottorikelkalla. Pihalla on rakennettu majaa, on käyty pilkillä ja tehty paljon pieniä juttuja, joita ei poikien kotiarjessa välttämättä ole, Ville kertoo.
Arkisten asioiden lisäksi tukiperheessä voidaan puuhata vähän jotain erilaista, kuten käydä elokuvissa tai leikkipuistossa tai kaupoissa kiertelemässä. Tosin korona-aika on rajoittanut näitä hiukan vähemmäksi.
Tukiperheistä on kaiken aikaa kova pula ja pitkittynyt koronan aiheuttama poikkeustilanne on lisännyt lapsiperheiden arjen kuormittavuutta. Se näkyy jo nyt selvästi myös tukiperheiden tarpeessa.
– Useissa kunnissa lapset jonottavat pitkiäkin aikoja tukiperheeseen pääsyä. Oulun alueella on onneksi useita eri toimijoita, joille kaupunki voi ohjata tukiperhettä tarvitsevan lapsen, Familarin sosiaalityöntekijä Melanie Rajavaara kertoo.
Familar Oy on yksityinen palveluntuottaja, joka tarjoaa kunnille valmennettuja tuki- ja sijaisperheitä. Tukiperheen valmennuksen kokonaiskesto on 3–5 kuukautta. Valmennukseen kuuluu yksilö- ja ryhmätapaamisia sekä ennakkotehtäviä.
– Keskeistä valmennuksessa on, että perheenjäsenillä on aikaa miettiä ja ymmärtää, millaiseen toimintaan he ovat sitoutumassa. Valmennuksessa pohditaan yhdessä valmentajan kanssa, onko perheellä riittävät resurssit tuki- tai sijaisperheenä toimimiseen. Tukiperheet ovat aivan tavallisia perheitä, Rajavaara sanoo.
Päätös lapsen tukiperhetarpeesta tehdään aina kaupungin toimesta. Käytäntöön päätös viedään siten, että kaikkien osapuolten välille syntyy luottamussuhde. Lähtökohtana on aina etsiä lapselle mahdollisimman hyvin sopiva perhe, huomioiden myös tukiperheen toivomukset esimerkiksi lasten iästä.
Tavoitteena on, että lapsi saisi pysyä samassa perheessä mahdollisimman pitkään.
– Tarpeesta riippuen tukisuhteet kestävät yleensä 1–2 vuotta. Sijaisperheissä lapset puolestaan ovat pitkäaikaisesti sijoitettuina.
Tukiperheenä olemisen tärkeydestä kertoo se, että kun Ella alkaa ajatella aikaa, jolloin pojat eivät enää tulisikaan heille, tulee hänelle paha mieli.
– En ole oikein uskaltanut ajatellakaan sitä.
Ella kertoo, että lasten myötä hän on itse oppinut suunnittelemaan arkea ihan uudella tavalla, ja on ollut hienoa huomata, että omalla työllä on merkitystä.
– Rauhallisuutta ja selkeyttä tässä vaaditaan.
Ville puolestaan myöntää, että alussa oli hankala ajatella, että jonkun toisen lasta voi ja pitää komentaa.
– Aina pojat odottavat seuraavaa kertaa ja tulevia juttuja. Tuntuuhan se hyvältä huomata, että kun perjantaina hakee pojat heidän kotoaan, siellä on väsynyt vanhempi vastassa, mutta kun viedään lapset sunnuntaina takaisin, ovat vanhemmat selvästi saaneet hiukan hengähtää.
Parhaimmillaan tukiperhetoiminnassa syntyy merkityksellisiä ja kestäviä ihmissuhteita.
– Kyllä pojat on jo kysyneet, että saavatko he sitten isonakin tulla meillä käymään, Ville kertoo.