Laanilassa joulukuussa 2023 sahansa käynnistävän Junnikkalan sahan metsäasiantuntija Pertti Moilasen mukaan tukin hinta on laskenut alaspäin loppukesän 2022 huipusta. Edelleen ollaan kuitenkin erittäin korkealla tasolla, kuten on oltu jo noin 1,5 vuotta.
– Tukkipuun hakkuumäärät ovat viime kuukausina olleet aiempaa alhaisemmalla tasolla, koska puuvarastot maailmalla alkavat täyttyä, eikä vienti vedä totutulla tavalla. Junnikkalan sahan puutavarasta noin 60 prosenttia menee vientiin.
Moilanen kertoo, että Junnikkalan sahan investointi on herättänyt runsaasti kiinnostusta alueella ja metsänomistajilta Pohjois-Pohjanmaalta, Koillismaalta ja Kainuusta on tullut paljon yhteydenottoja.
Sahan valmistuessa Junnikkalan vuotuinen tukkipuun tarve nousee kokonaisuutena 1,5 miljoonaan kuutioon. Tämä tulee näkymään selvästi myös Rantapohjan alueen tukinhankinnassa. Saha työllistää noin 30 tuotannon henkilöä tuotantoon ja 15–20 uutta toimihenkilöä. Lisäksi se poikii välillisesti ainakin noin 200 uutta työpaikkaa erityisesti logistiikkaan ja puunhankintaan.
Stora Enson Oulun uusi miljardi-investointi, kartonkitehdas valmistunee noin vuoden Junnikkalan sahan käynnistymisen jälkeen. Metsäjohtaja Jussi Joensuu Junnikkalalta toteaa, että investoinnit tulevat varmasti täydentämään toisiaan.
– Metsien hoidon yhteydessä syntyy monenlaista puuta ja me keskitymme järeän tukkipuun jalostukseen ja he kuitupuun jalostukseen.
Oulun sahan sijainti tarjoaa myös muita synergiaetuja, sillä Laanilassa sijaitsee muun muassa Junnikkalan pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Oulun Energian biovoimalaitos, joka saa sahauksen sivutuotteita kaukolämmön ja sähkön tuotannon polttoaineeksi ja samalla tuottaa sahan tarvitseman lämmön.
Joensuu kertoo, että Laanilan sahan rakentaminen on hyvässä vauhdissa. Maatyöt ovat loppusuoralla ja halli alkaa nousta tontille lähiaikoina. Ensimmäiset tukit uudella sahalla sahataan joulukuussa 2023 ja ja varsinaisen tuotannon ylösajo on tarkoitus aloittaa tammikuussa 2024.
– Hanke on sujunut positiivisesti. Aikataulu on pitänyt. Puunhankinnan osalta henkilöstö kasvaa merkittävästi ja kasvu on jo alkanut. Urakoitsija rakentavat meidän kanssa parhaillaan kasvupolkuja, ja kaikki näyttää sujuvan oikein hyvin. Osaajia tuntuu löytyvän näiltä seuduilta ja meidät nähdään kiinnostavana kumppanina.
Investoinnin jälkeen Junnikkalan liikevaihto tulee nousemaan vuositasolla 250–300 miljoonaan euroon. Karkeasti noin 2/3 sahojen liikevaihdosta tuloutuu alueen metsänomistajille puusta maksettujen kantorahojen muodossa.
Jäälissä Haipuskyläntien varressa, Junnikkalan järjestämässä korjuunäytöksessä käynnissä oli noin seitsemän hehtaarin päätehakkuu, jossa kaadetut tukit toimitettiin Kalajoen tai Oulaisten sahalle jatkokäsittelyyn ja sieltä maailmalle.
Junnikkalalla pääpaino hakkuissa on luonnollisesti uudistushakkuissa, sillä niistä saadaan hyvin tukkipuuta.
– Hakkuut tehdään kuitenkin aina siten, kuin metsänomistaja haluaa. Nykyisin tietoisuus hakkuutavoista ja niiden vaikutuksista on lisääntynyt paljon, Pertti Moilanen kertoo.
Junnikkala on sitoutunut puunhankinnassaan PEFC-sertifioinnin mukaiseen metsänkäsittelyyn sekä sahateollisuuden metsäympäristöohjelmaan. Sertifiointien mukaiset säästöpuuvaatimukset muun muassa edellyttävät, että tietty määrä säästöpuita tulee aina jättää hakkuualueelle. Säästöpuiden avulla varmistetaan se, että talousmetsiin pääsee syntymään monille lajeille tärkeää lahopuuta ja sopivia elinympäristöjä.
Pellervon taloustutkimuksen (PTT) mukaan talouden epävarmuus ja sen myötä kulutuksen väheneminen supistavat metsäteollisuuden tuotteiden kysyntää.
Sahatavaran vientihinta kääntyy tänä vuonna voimakkaaseen laskuun. Metsäteollisuuden puunkäyttö vähenee tänä vuonna PTT:n arvioiden mukaan selvästi. Lisääntynyt puunkysyntä kotimaassa ja venäläisen tuontipuun korvaaminen nostaa ensi vuonna hakkuumääriä, mutta tukin osalta tilanne jatkuu hieman miinusmerkkisenä.
Yksityismetsien puukauppa jatkuu vilkkaana. Tukin hinta kääntyy laskuun, mutta kuitupuun hinta jatkaa nousua.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.