Näppärinkankaan uuden alueen ensimmäiset tontit tulevat todennäköisesti luovutettavaksi jo vuoden 2025 aikana. Oulu kaupungilla ei ole ollut vuosiin Jäälistä kovinkaan paljon omakotitalotontteja saatavilla, mutta nyt tilanne muuttuu.
– Mielenkiintoista nähdä, millaista kysyntää Jääliin tulevat tontit aiheuttavat, toteaa asemakaava-arkkitehti Sisko Repola.
Kaikkiaan Näppärinkankaalle tulee 83 omakotitonttia ja kolme rivitalo- ja asuinpientalotonttia. Ensivaiheessa alueelta luovutetaan rakennettavaksi noin 25 omakotitonttia. Alueen katurakentaminen alkanee jo tämän vuoden lopulla.
Repola esitteli Näppärinkankaan suunnitelmia Jäälin asukasillassa, jossa uuden alueen eteneminen otettiin vastaan hyvillä mielin. Yleinen henki oli se, että on hyvä, että Jäälille annetaan mahdollisuus kasvaa, jotta alueella saadaan lisää lapsia. Kysymyksiä herätti palveluiden riittävyys Jäälin kasvaessa.
– Koulupalveluthan ovat lähellä uutta aluetta ja liikekeskuksen kaava mahdollistaa uuden kauppahankkeen tulon Jääliin. Näppärinkangas on sellainen pussinperälaajennus, jonne ei uusia palveluita ole itsessään tulossa, Repola toteaa.
Jäälissä huolehdittiin myös siitä, saadaanko Näppärinkankaalta kunnollinen pyörätie koululle. Repolan mukaan tiesuunnitelmat tarkentuvat suunnittelun myötä. Alueelle johtavan Jäkäläraitin tiesuunnitelmat tulevat lähipäivinä nähtäville.
Jäälinmajan alueen uusi kaava tuli voimaan noin vuosi sitten. Uusi kaava tarkoittaa sitä, että Jäälinmajan uimaranta jää yleiseen käyttöön ja kaupungin viralliseksi uimarannaksi. Myös Jäälinmajaa ympäröivät viheralueet jäävät pääosin yleiseen käyttöön. Itse Jäälinmajalle on kaavassa luotu oma kohtalaisen pieni tontti.
Jäälinmajan tontin ja rakennuksen myyntiä valmistellaan Oulun kaupungilla parhaillaan. Nykyisten vuokralaisten vuokrasopimus päättyy syyskuussa, mutta myynnin aikatalu ei vielä ole selvillä.
– Tontti on kaavassa saanut liikekiinteistöjen merkinnän KL6, joka tarkoittaa sitä, että sille mahdollisesti rakennettavan rakennuksen pääpainon on jatkossakin oltava vuokrattavassa toiminnassa. Toki vanhojakin rakennuksia voi edelleenkin käyttää, Sisko Repola sanoo.
Hänen mukaansa Jäälinmajalla voisi muun toiminnan ohella vaikkapa pitää kahviota, joka toisi mukavan lisän Jäälin palveluihin.
Jäälinmajan tontille voi rakentaa noin 300 neliön päärakennuksen. Lisärakennuksille rakennusalaa on noin 100 neliötä.
Alueelle on kaavoituksen kuluessa hahmoteltu myös uutta kevyen liikenteen väylää Huvilatien suuntaan, mutta sen kohtalo tullaan ratkaisemaan tulevaisuudessa erillisenä kokonaisuutena. Samoin Jäälinmajaa ympäröivän, yleiseksi jäävän viheralueen tarkempi suunnittelu ja toteutus siintelee vasta tulevaisuudessa.
Pyyryväisen alueen potentiaalia Jäälin kupeessa tarkastellaan Oulun kaupungin kaavoituksessa parhaillaan vihreän siirtymän alueeksi. Noin 10,6 neliökilometrin suuruinen alue Välikylän teollisuusalueen, Vesalanmäen, Ruskon ja Alakyläntien välisellä alueella voisi tulevaisuudessa palvella esimerkiksi akku- tai vetyteollisuuden yrityksiä.
Oulun kaupungin yleiskaavasuunnittelijat Matti Konttinen ja Jarmo Pohjola esittelivät hanketta Jäälin asukasyhdistykselle viime viikolla. Kaavoituksen kunnianhimoinen tavoite on saada osayleiskaava hyväksytyksi vuoden 2025 loppuun mennessä.
Vastaavina vihreän siirtymän teollisuusalueina Oulussa tarkastellaan tällä hetkellä myös Oritkarin, Pikkaralan ja Taka-Laanilan alueita.
– Eri alueille laaditaan analyysit, ja ne profiloidaan, jotta saadaan selville, mikä olisi kullekin alueelle parhaiten sopivaa toimintaa, Konttinen kertoo.
Pyyryväisen alueesta tullaan järjestämään asian edetessä vielä useita yleisötilaisuuksia.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.