Palmusunnuntaina Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin. Ihmiset olivat riemuissaan hänen tulostaan ja heiluttelivat palmunoksia. Kiimingin seurakunnan pääsiäispolulla lapset laulavat Tulkaa katsomaan, kuninkaamme saapuu, taputtelevat aasin askeleita jalkoihinsa ja ihastelevat värikkäitä virpomisoksia. Pääsiäispolku alkaa.
Kiirastorstaina Jeesus kutsui opetuslapsensa juhla-aterialle. Hän tiesi, että tämä olisi heidän viimeinen iltansa yhdessä. Kiirastorstain tapahtumiin tutustutaan pääsiäispolulla ehtoollisesineistön sekä pääsiäisestä tuttujen ruokien kautta. Lapset saavat mukaansa rusinarasiat.
Pitkäperjantain tapahtumat ovat synkät ristiinnaulitsemisineen. Pääsiäispolulla lapsille kerrotaan, että vaikka Jeesus kuoli, hän oli luvannut, että huolehtii kaikista ihmisistä.
Pääsiäispäivän tyhjä hauta pelästytti Jeesuksen ystävät, mutta enkeli kertoi heille, että Jeesus nousee kuolleista. Ilo voitti ja siksi pääsiäinen onkin ilon juhla. Pääsiäispolulla lapset laulavat papin kanssa Lensi maahan enkeli sekä Ilo voitti ja lastenohjaajat esittävät ohjelmaa. Linnut laulavat ja kanttori soittaa musiikkia. Poislähteissään lapset monesti rallattelevat viimeisintä laulua, ilo jää pintaan.
Kiimingin seurakunnan varhaiskasvatuksen ohjaaja Anne Schönberg kertoo, että tyhjä hauta kiinnostaa lapsia usein pääsiäispolun varrella. Samalla saattaa puheeksi nousta läheisten hautajaiset. Pitkäperjantain murheellisista tapahtumista huolimatta sekä Schönberg että lastenohjaaja Riikka Bäckman korostavat, että pääsiäispolku korostaa iloa ja riemua.
– Pääsiäispolun tunnelma on rakennettu koettavaksi eri aistein. Pääsiäisen sanoma välittyy polulla kävelijälle katsomisen, koskemisen, kuulemisen ja makujen kautta. Ilo kannattelee tarinaa, Schönberg sanoo.
Hänestä tärkeintä on se, että lapsille jää pääsiäispolun tapahtumista mieleen vaikkapa jokin yksityiskohta, vaikkapa palmunoksat. Näin tarina tulee tutuksi pala kerrallaan.
– Pääsiäisen tapahtumat ovat tärkeä osa kristillistä perinnettä, joka kuuluu meidän kulttuuriimme. Sitä haluamme näin siirtää eteenpäin, Anne Schönberg sanoo.
Kiimingin seurakunnan pääsiäispoluilla ja lasten kirkoissa käy yleensä yhteensä noin 500 osallistujaa. Jäälin pääsiäispolulla käy vuosittain noin 140 lasta, mukana järjestelyissä on koko varhaiskasvatustiimi sekä kanttorit. Pääsiäispolkujen lisäksi Kiimingin seurakunnassa on järjestetty myös joulupolkuja sekä luontopolkuja.
Lasten pääsiäispolku on Jäälin kappelilla torstaina 6.4. kello 9–10. Rantapohjan alueen seurakuntien pääsiäisen tapahtumat näkyvät seurakuntatiedoista Rantapohjasta ja seurakunnan nettisivuilta.