Hak­kuu­näy­tös kiin­nos­ti met­sä­no­mis­ta­jia ja muitakin

Monitoimikone kiinnosti katsojia, ja sen ohjaimissa istunut Teemu Aalto saikin tauolla käydessään vastata lukuisiin kysymyksiin.Monitoimikone kiinnosti katsojia, ja sen ohjaimissa istunut Teemu Aalto saikin tauolla käydessään vastata lukuisiin kysymyksiin.


Sto­ra Enso Met­sän
jär­jes­tä­mä hak­kuu­näy­tös koko­si hil­jat­tain run­saan ylei­sö­jou­kon Soro­sen­tien var­rel­la sijait­se­van Iin Rau­ha­nyh­dis­tyk­sen pai­koi­tusa­lu­een reu­na­mil­le ihas­te­le­maan Tee­mu Aal­lon ohjas­ta­man moni­toi­mi­ko­neen eli tut­ta­val­li­sem­min moton ripe­ää toimintaa.

Pai­kal­li­set met­sä­asian­tun­ti­jat Tane­li Pant­sar ja Jari Kuu­kas­jär­vi sekä Sto­ra Enson Poh­jois-Suo­men puun­han­kin­nan alue­joh­ta­ja Jyri Änäk­kä­lä ker­toi­li­vat kävi­jöil­le ajan­koh­tai­sia kuu­lu­mi­sia puun kysyn­näs­tä ja puu­kau­pois­ta sekä met­sän­hoi­dos­ta muutoinkin.

Mies­ten mukaan kesä­kor­juuseen sopi­vil­le lei­mi­koil­le on kysyn­tää ja kaup­pa­kin on ollut vil­kas­ta. Tuk­ki­puut kul­je­te­taan alu­eel­ta Kemin Veit­si­luo­toon sahal­le, kui­tu ja ener­gia­puu Oulun tehtaalle.

Jyri Änäk­kä­lä ker­toi näy­tök­sen pals­tal­la suo­ri­tet­ta­van avo­hak­kuu, ja ala uudis­te­taan kylvämällä.
– Maa­poh­jan karuu­den vuok­si kyl­vö on täl­lä koh­teel­la käy­tän­nöl­li­nen ja kus­tan­nus­te­ho­kas rat­kai­su. Rehe­väm­mil­lä mail­la mie­luum­min istu­te­taan, ettei­vät tai­met tukeh­du muun kas­vil­li­suu­den alle. Poh­jois-Suo­mes­sa kyl­vöä käy­te­tään ylei­ses­ti sil­loin, kun se sovel­tuu kohteeseen.

Alue­joh­ta­jan mukaan Sto­ra Enson Oulun teh­taal­la ensi vuo­den alus­sa käyn­nis­ty­vä Euroo­pan suu­rin kar­ton­ki­ko­ne takaa yhtiön puun kysyn­nän pysy­vän alu­eel­la kor­keal­la tasolla.

– Kar­ton­gil­la kor­va­taan yhä ene­ne­väs­sä mää­rin muo­via eten­kin elin­tar­vi­ke­teol­li­suu­den pakkausmateriaalina.
Kos­ka tur­peen käyt­tö ener­giak­si on lop­pu­nut, on yhtiö vii­me vuon­na aloit­ta­nut myös ener­gia­puu­koh­tei­den oston. Uudis­tus­hak­kui­den lat­vus­mas­sat kuusi­val­tai­sil­ta koh­teil­ta on niin ikään ryh­dyt­ty otta­maan hyötykäyttöön.
– Tänä vuon­na ener­gia­puun han­kin­ta kol­min­ker­tais­tuu, ja sen kor­juus­sa pyri­tään huo­mioi­maan ympä­ris­tö­nä­kö­kul­ma mah­dol­li­sim­man hyvin. Kan­not jäte­tään maa­han ja havu­jen anne­taan kui­vua pals­tal­la ennen keruu­ta. Siten havut ja nii­den sisäl­tä­mät ravin­teet vari­se­vat maahan.

Vas­tuul­li­seen met­sä­ta­lou­teen täh­tää­vän yhtiön tavoit­tei­siin lukeu­tuu myös met­sä­no­mis­ta­jien kan­nus­ta­mi­nen ilmas­to- ja ympä­ris­tö­nä­kö­kul­mien huomioimiseen.

Änäk­kä­län mukaan sii­hen pyri­tään esi­mer­kik­si moni­muo­toi­suus­kau­pal­la, joka tar­koit­taa parem­paa puun hin­taa, mikä­li hak­kuul­le jäte­tään tuplas­ti teko­pök­ke­löi­tä ja sääs­tö­puu­ta. Kävi­jöi­den jou­kos­sa kes­kus­te­lu ilmas­tos­ta ja ympä­ris­tös­tä herät­ti puo­les­taan poh­din­taa, jos­ko vie­lä jonain päi­vä­nä motot­kin toi­mi­si­vat sähköllä.
Hak­kuu­näy­tök­sen jär­jes­tä­mi­ses­sä oli muka­na myös Sto­ra Ensol­la puun ostos­sa työ­har­joit­te­lus­sa ole­va simo­lais­läh­töi­nen Eli­sa Hepola, joka on juu­ri val­mis­tu­nut met­sä­ta­lous­in­si­nöö­rik­si. Har­joit­te­li­ja­na Hepo­la oli jo vii­me kesä­nä, mut­ta hak­kuu­näy­tök­sen jär­jes­te­lyi­hin hän pää­si nyt mukaan ensim­mäi­sen kerran.
– Mark­ki­noin­ti­ta­pah­tu­mis­sa olen ollut muka­na, mut­ta täl­lai­seen en ole ennen osal­lis­tu­nut. Työ­har­joit­te­lus­sa on ollut­kin paras­ta, että eteen tulee niin monen­lai­sia teh­tä­viä ja saan tava­ta eri­lai­sia ihmisiä.