Stora Enso Metsän järjestämä hakkuunäytös kokosi hiljattain runsaan yleisöjoukon Sorosentien varrella sijaitsevan Iin Rauhanyhdistyksen paikoitusalueen reunamille ihastelemaan Teemu Aallon ohjastaman monitoimikoneen eli tuttavallisemmin moton ripeää toimintaa.
Paikalliset metsäasiantuntijat Taneli Pantsar ja Jari Kuukasjärvi sekä Stora Enson Pohjois-Suomen puunhankinnan aluejohtaja Jyri Änäkkälä kertoilivat kävijöille ajankohtaisia kuulumisia puun kysynnästä ja puukaupoista sekä metsänhoidosta muutoinkin.
Miesten mukaan kesäkorjuuseen sopiville leimikoille on kysyntää ja kauppakin on ollut vilkasta. Tukkipuut kuljetetaan alueelta Kemin Veitsiluotoon sahalle, kuitu ja energiapuu Oulun tehtaalle.
Jyri Änäkkälä kertoi näytöksen palstalla suoritettavan avohakkuu, ja ala uudistetaan kylvämällä.
– Maapohjan karuuden vuoksi kylvö on tällä kohteella käytännöllinen ja kustannustehokas ratkaisu. Rehevämmillä mailla mieluummin istutetaan, etteivät taimet tukehdu muun kasvillisuuden alle. Pohjois-Suomessa kylvöä käytetään yleisesti silloin, kun se soveltuu kohteeseen.
Aluejohtajan mukaan Stora Enson Oulun tehtaalla ensi vuoden alussa käynnistyvä Euroopan suurin kartonkikone takaa yhtiön puun kysynnän pysyvän alueella korkealla tasolla.
– Kartongilla korvataan yhä enenevässä määrin muovia etenkin elintarviketeollisuuden pakkausmateriaalina.
Koska turpeen käyttö energiaksi on loppunut, on yhtiö viime vuonna aloittanut myös energiapuukohteiden oston. Uudistushakkuiden latvusmassat kuusivaltaisilta kohteilta on niin ikään ryhdytty ottamaan hyötykäyttöön.
– Tänä vuonna energiapuun hankinta kolminkertaistuu, ja sen korjuussa pyritään huomioimaan ympäristönäkökulma mahdollisimman hyvin. Kannot jätetään maahan ja havujen annetaan kuivua palstalla ennen keruuta. Siten havut ja niiden sisältämät ravinteet varisevat maahan.
Vastuulliseen metsätalouteen tähtäävän yhtiön tavoitteisiin lukeutuu myös metsänomistajien kannustaminen ilmasto- ja ympäristönäkökulmien huomioimiseen.
Änäkkälän mukaan siihen pyritään esimerkiksi monimuotoisuuskaupalla, joka tarkoittaa parempaa puun hintaa, mikäli hakkuulle jätetään tuplasti tekopökkelöitä ja säästöpuuta. Kävijöiden joukossa keskustelu ilmastosta ja ympäristöstä herätti puolestaan pohdintaa, josko vielä jonain päivänä mototkin toimisivat sähköllä.
Hakkuunäytöksen järjestämisessä oli mukana myös Stora Ensolla puun ostossa työharjoittelussa oleva simolaislähtöinen Elisa Hepola, joka on juuri valmistunut metsätalousinsinööriksi. Harjoittelijana Hepola oli jo viime kesänä, mutta hakkuunäytöksen järjestelyihin hän pääsi nyt mukaan ensimmäisen kerran.
– Markkinointitapahtumissa olen ollut mukana, mutta tällaiseen en ole ennen osallistunut. Työharjoittelussa on ollutkin parasta, että eteen tulee niin monenlaisia tehtäviä ja saan tavata erilaisia ihmisiä.