Villa Kauppilassa järjestettiin viime viikolla työpaja, jossa Iin kunnan alueen toimijat pistivät mietintämyssyt päähänsä ja ideoivat yhdessä, miten iiläisten hyvinvointia ja taloudellista pärjäämistä voisi tukea. Paikalla oli edustajia Iin kunnasta, Pohteelta, Iin seurakunnasta ja kunnan työllisyyspalveluista. Moni osallistuja koki, että työpaja antoi kasvoille nimet ja yhteistyön tekeminen jatkossa helpottuu, kun on istuttu saman pöydän ääreen yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.
Työpajan järjestivät yhteistyössä Prikka kiertoon 2023–2025 ‑hanke ja HOP Hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä ‑hanke. Prikka kiertoon ‑hanke kehittää ylijäämäruoan hyödyntämisen toimintaa Oulun seudulla ja sen lähikunnissa sekä samalla edistää työllisyyttä ja vapaaehtoistoimintaa. HOP ‑hankkeessa vahvistetaan paikallista yhteistyötä ja edistetään heikoimmassa asemassa olevien hyvinvointia, osallisuutta ja pärjäämistä.
Iin kunnassa tehdystä tutkimuksesta selvää, että kuntalaisilla on huoli hyvinvoinnista ja taloudellisesta pärjäämisestä kohoavien kustannusten myötä. Kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työryhmä on asettanut taloudellisten turvaverkostojen vahvistamisen yhdeksi päätavoitteekseen tälle vuodelle ja tarkoitus on hankkeiden avulla kehittää uusia tapoja ihmisten arjen tueksi ja ottaa käyttöön toimiviksi todettuja toimintamalleja. HOP ‑hankkeen projektipäällikkö Maire Vuoti kertoi, että yhteistyön tavoitteena on, että alueelle syntyy entistä parempi taloudellisen hyvinvoinnin verkosto.
– Alkukartoituksen jälkeen katsotaan miten lähdemme toimintaa kehittämään. Meillä on avoinna 30.4. saakka pärjääminen ja toimiva arki ‑kysely, johon olemme saaneet hyvin iiläisiltä vastauksia, Vuoti kertoi.
– Käynnistämme työpajassa toiminnan nyt paikallisesti. Seuraava työpaja järjestetään toukokuussa ja siellä hyödynnetään tänään syntyneitä ideoita. Toukokuun työpajaan on tarkoitus kutsua mukaan laajemmin myös alueen yhdistyksiä ja eri toimijoita, Oulun Diakonissalaitoksen säätiön projektikoordinaattori Anna Olsen lisäsi.
Ruokahävikin vähentäminen on Prikka kiertoon ‑hankkeen tavoite ja HOP ‑hankkeen tavoite on laajemmin kuntalaisten hyvinvoinnin, osallisuuden ja pärjäämisen vahvistaminen. Molemmilla hankkeilla on osatoteuttajia ja he tekevät yhteistyötä omina hankkeinaan.
– Tavoitteena on juurruttaa toimintamallit alueelle ja miettiä miten verkosto toimii hankkeen päätyttyäkin, Vuoti sanoi.
– Me ei Oulusta tuoda tänne ruoka-apua, vaan tarkoituksena on rakentaa Iihin oma toimiva verkosto, Olsen totesi.
Työpajassa mietittiin, mitkä ovat Iin haasteita ja mitä matalan kynnyksen toimia voitaisiin tehdä verkoston rakentumisen edistämiseksi. Haasteina esille jokaisessa työryhmässä nousi etenkin pitkät välimatkat ja tiedotuksen puute. Tiedon koettiin olevan vaikeasti saatavissa ja etenkin iäkkäämmästä väestöstä oltiin huolissaan.
– Tarvitsimme pysyvämpää ruoka-apua, joka olisi tasapuolista ja oikea-aikaista. Tarve voi tulla lyhyelläkin varoitusajalla, työpajassa todettiin.
Esille nousi myös yhteisöruokailu, joka toteutettaisiin yhteistyössä ja olisi avoin kaikille. Avoimuudella on tarkoitus ehkäistä vähävaraiseksi leimautumisen tunnetta ja lisätä yhteisöllisyyttä.
Iissä palveluiden saatavuuden nopeus sai positiivista palautetta ja kunnassa koettiin olevan matala kynnys hakeutua palveluiden piiriin.
– Kun on kyse pienestä kunnasta, voimme reagoida nopeasti, kunnan hyvinvointikoordinaattori Riitta Räinä sanoi.
Räinä totesi myös, että viestintää tulee kehittää ja idea toimijoiden välisestä kuukausittaisesta uutiskirjeestä sai paljon kannatusta osallistujien keskuudessa.
– Meidän tulisi myös kerätä kattavasti tietoa yhteen paikkaan esimerkiksi kunnan verkkosivuille. Nyt tieto on pirstaloitunut moneen paikkaan. Otetaan tästä koppia, mutta muistetaan kuitenkin olla armollisia itsellemme, sillä maailmaa ei päivässä saa valmiiksi, Räinä lisäsi.
Ruoka-avun markkinoinnista puhuttaessa Esa Niskala nosti esille tosiasian, että tavaraa tulee jaettavaksi niin vähän, ettei sitä voi edes markkinoida. Tarve vapaaehtoisille on myös kova.
– Olen miettinyt, miten apukäsiä saisi lisää ja voisiko kilometrikorvauksista olla siinä hyötyä, Niskala sanoi.
– Olen todella onnellinen tästä päivästä ja tässä huomaa millainen vaikutus näillä hankkeilla on, Räinä tiivisti päivän tunnelmat.
HOP-hankkeen Vuoti ja Prikka kiertoon ‑hankkeen Olsen kiittivät myös molemmat osallistujia hienosta päivästä ja he kertoivat yllättyneensä positiivisesti tekemisen meiningistä mikä työpajassa vallitsi läpi päivän.
– Pala kerrallaan lähdetään viemään hanketta eteenpäin, Vuoti sanoi.
HOP-hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja päätoteuttajana toimii Diakonia-ammattikorkeakoulu ja muina hanketoteuttajina ovat Oulun ammattikorkeakoulu ja Vaalan kunta. Vuosina 2023–2025 toteutettavassa hankkeessa kumppaneina mukana ovat Ii, Pudasjärvi, Pohde ja Takuusäätiö. Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Poske on mukana hanketoimijana.
Prikka kiertoon ‑hanke toteutetaan myös vuosina 2023–2025 ja hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto sekä hanketoteuttajat omarahoituksella. Päätoteuttajana on Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö ja osatoteuttajina mukana ovat Oulun kaupunki, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, Oulun evankelisluterilainen seurakuntayhtymä sekä Diakonia-ammattikorkeakoulu.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.