Upeat islantilaisneuleet kirjavine kaarrokkeineen sekä korona-ajan ilmiö neuloosi ovat innostaneet iiläisiä kansalaisopiston kurssille islantilaispuseroita neulomaan. Kiinnostus on ollut niin valtaisa, että alun perin syyslukukauden mittaisen kurssin jatkoksi aloitettiin tammikuussa uusi kurssi, muutoin olisi osa osallistujista jäänyt kokonaan ulkopuolelle.
Kun lyhytkurssina järjestetty kevätlukukauden rupeama päättyi helmikuun lopussa, oli puseroita jo ehtinyt valmistua lukuisia niin lasten kuin aikuisten koossa sekä lukemattomilla eri väriyhdistelmillä. Myös lankavaihtoehtoja islantilaisneuleisiin löytyy valtavasti, yhteistä niille ovat vain villan suuri osuus langan koostumuksesta sekä neulomistapa.
– Perinteisesti islantilaispusero neulotaan alhaalta ylös pyöreänä kainaloihin asti, sitten tehdään hihat ja lopuksi yhdistetään kaikki osat ja jatketaan kaulukseen saakka. Nykyisin puseron voi tehdä myös ylhäältä alas, mutta silloin työ tuntuu painavammalta. Molemmilla tavoilla on omat hyvät puolensa, kertoilee neulekurssin vetäjä Sirpa Juusola.
Lankana islantilaisneuleessa voi alkuperäisen islantilaisvillan ohella olla esimerkiksi norjalaisen tai ahvenanmaalaisen lampaan villasta kehrätty tuote. Myös kotoisen suomenlampaan villa kelpaa, ja syntyy valmista alpakankin villasta kehrätystä langasta.
– Islantilainen samoin kuin Ahvenanmaan lampaan villa hylkii kosteutta vielä lankanakin, koska seassa on sekä pehmyttä pohjavillaa että karkeampaa päällysvillaa. Esimerkiksi kotoisen suomenlampaamme villassa tätä ominaisuutta ei ole, mutta toimivan ja mukavan neuleen suomenlampaan villastakin saa, Juusola toteaa.
Työn haastavuuteen vaikuttaa myös langan paksuus, johon myös löytyy reilusti vaihtoehtoja. Mitä paksumpi lanka, sitä nopeammin tulee valmista. Myös valmiin puseron loppukäsittelyyn ja jatkossa pesemiseen liittyy omat niksinsä, joista kannattaa ottaa selvää. Juusolan mukaan esimerkiksi tuuletus ja lumipesu ovat hyviä vaihtoehtoja, konepesussa sen sijaan tuote saattaa kutistua jopa villapesun ohjelmaa käytettäessä.
Kurssilaiset Heidi Sääskilahti ja Anitta Laurila kertoivat yllättyneensä, kuinka helposti islantilaisneuleen tekeminen on sujunut, kumpikaan kun ei kertomansa mukaan ole aiemmin neulonut mitään sukkia tai pipoa suurempaa.
– Itse asiassa olen aina inhonnut käsitöitä, nauroi Sääskilahti, jonka käsissä kuitenkin oli syntymässä jo talven toinen islantilaispusero, tällä kertaa lapsen koossa.
Työn vaikeimmaksi osaksi naiset paljastivat kuvioisen kaarrokkeen, jonka neulomista he toisaalta kuvasivat myös työn mielenkiintoisimmaksi osaksi.
– Kuvion teko on hidasta ja vaatii keskittymistä. Virhe tulee helposti, ja se myös erottuu valmiistakin työstä helposti, joten purkamaankin joutuu. Lisäksi kuvioneuleesta tulee helposti joko liian löysää tai liian tiukkaa, he sanailivat muiden kurssilaisten nyökytellessä.
Islantilaisneuleita tekemään oli kurssille uskaltautunut yksi mieskin, joka tosin ei halunnut kertoa nimeään julkisuuteen. Aivan keltanokka neulomisen suhteen hänkään ei silti ole, vaan pipoja hän tunnusti jo nuorempana tehneensä. Työn alla oli hänelläkin viimeisenä kurssi-iltana pusero, josta on tulossa kaksivärinen, ja jonka on tarkoitus valmiina päätyä hänen vaimonsa ylle.
Sirpa Juusola kertoi neulekurssien osallistujilta nousseen esiin toiveita laajemman “lankakurssin” järjestämisestä jatkossa. Neulomisen ohella tulevan kurssin sisältöön on toivottu esimerkiksi virkkausta sekä pitsinnypläystä.
Iiläisneuleen mallia haetaan kilpailulla
Iin kansalaisopisto järjestää suunnittelukilpailun, jonka tavoitteena on löytää Iille oma neulemalli. Ideointikilpailu on suunnattu kaikenikäisille, ja se on kaikille avoin. Osallistuakseen ei tarvitse osata laatia neuleelle valmistusohjetta tai tehdä siitä valmista työtä, vaan esimerkiksi piirros riittää, joten osallistumiskynnys kisaan on matala. Järjestäjät toivovatkin kilpailuun runsasta osallistujamäärää ja korostavat, että tärkeintä on tarina eli kuvaus siitä, mikä kyseisestä mallista tekee juuri Iin oman.
Kilpailun osallistumisaika on 14.3. — 29.4., minkä jälkeen Ii-Instituutin raati valitsee parhaat ehdotukset yleisön äänestettäviksi. Raadin muodostavat Ii-Instituutti lautakunnan puheenjohtaja Sirpa Varanka ja Iin hyvinvointijohtaja Tarja Rahkola sekä Iin kansalaisopiston vs. taito- ja taideaineiden vastuuopettaja Hennariikka Lohi ja kädentaitojen opettaja Sirpa Juusola. Yleisöäänestys mallista käydään toukokuun lopulla, ja kilpailun voittaja julkistetaan viikolla 22. Kisan voittaja palkitaan 200 euron lahjakortilla käsityöliikkeeseen. Lisätietoja kilpailusta löytyy Iin kansalaisopiston internet-sivuilta.