Iin kunnanvaltuusto pisti erikoisen koronavuoden pakettiin hyväksymällä 1,1 miljoonaa euroa ylijäämäisen tilinpäätöksen.
Kunnanjohtaja Ari Alatossava totesi valtion anteliaisuuden pelastaneen kunnat viime vuonna. Kuntatalouden odotettiin jatkavaan laskuaan, mutta toisin kävi. Iin kunta sai 2,5 miljoonaa euroa korona-avustusta ja 700 000 euroa harkinnanvaraista valtionosuutta, joiden lisäksi verotulot kasvoivat odotettua enemmän.
Palvelualojen johtajat esittelivät valtuustolle viime vuoden toimintoja, joihin korona vaikutti läpi linjan. Oulunkaaren kuntayhtymän vt. hallintojohtaja Mirja Klasila kertoi, että koronan kustannusvaikutukset olivat tulonmenetyksineen viime vuonna Iin osalta yhteensä 695 365 euroa. Kustannuksia aiheutui muun muassa henkilösuojaimista, näytteenotosta ja jäljitystyöstä.
Keskusteluissa kunnanvaltuutettu Jaakko Höyhtyä (kesk.) kysyi, paljonko on säästetty pitämällä Kuivaniemen terveyskeskus jo yli vuoden kiinni. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja Oulunkaaren yhtymähallituksen jäsen Teijo Liedes (vas.) vastasi, ettei Kuivaniemen terveyskeskuksen sululla ole haettu säästöjä. Terveyskeskus on ollut kiinni koronan takia, sillä resusrssit eivät olisi riittäneet sekä sekä perus- että infektiovastaanoton ylläpitämiseen. Pekka Koskela (kesk.) ihmetteli, miksi Iissä olisi tarvittu kaksi infektiovastaanottoa, kun suuremmissakin kunnissa niiden toiminta keskitetty.
Micropoliksen toimitusjohtaja Leena Vuotovesi sanoi viime vuoteen kuuluneen lisääntynyt kiinnostus Iihin. Iin ilmastotoimet ovat tavoittaneet 300 miljoonaa ihmistä, Visit Ii ‑verkkosivuston käyntimäärät ovat kasvaneet lähes 400 prosenttia, IlmastoAreena tavoitti yli 500 000 ihmistä, yritysneuvonta tavoitti yli 500 yrittäjää, työpaikoja syntyi 30 ja yrityshankinnalla saatiin 7 uutta yritystä.
Mika Hast (vas.) kysyi, paljonko IlmastoAreenan järjestäminen maksaa Iin kunnalle. Vuotovesi kertoi IlmastoAreenan olevan Euroopan unionin maaseuturahaston rahoittama 600 000 euron hanke, johon Iin kunta laittaa rahaa noin 20 000 euroa vuodessa.
Heli-Hannele Haapaniemi (vihr.) kysyi arviota ilmastotyön kautta tulleen näkyvyyden arvosta. Vuotovesi vastasi, ettei vastaavaa näkyvyyttä olisi saatu edes sadoilla tuhansilla euroilla.
Opetusjohtaja Tuomo Lukkarin esityksessä herätti eniten keskustelua hänen tutkimuksesta esiin nostama tieto, että 93 prosenttia koululaisista syö kouluaterian. Johannes Tuomela (kesk.) totesi luvun tarkoittavan noin sataa ruoka-annosta päivässä ja kysyi, onko tutkittu miksi kouluruoka jätetään syömättä. Ateria- ja puhtauspalvelujohtaja Anne Hautamäki vastasi, että syömättömien luku ei välttämättä kerro koko totuutta. Jos oppilas on ollut ruoka-aikana vaikkapa hyppytunnilla tai hammaslääkärissä, on hän vastannut, ettei syö kouluruokaa päivittäin.
Viime vuonna Iissä aloitti toimintansa uusi Alarannan koulu. Juho Malo (sd.) kysyi, miten sen toimintaan on vaikuttanut, ettei sinne rakennettu liikuntasalia. Lukkari kertoi Alarannan koululla olevan paljon luonto- ja ulkoliikuntaa. Muutaman tuhannen euron kustannukset ovat syntyneet oppilaiden kuljetuksista Iisi-areenalle.
Varhaiskasvatusjohtaja Virpi Uutela kertoi, että koronasulun aikana maalis-toukokuussa Iissä osallistui varhaiskasvatukseen vain 30 prosenttia lapsista. Toisaalta viime vuonna jouduttiin tekemään lasten suuresta määrästä johtuvia määräaikaisia järjestelyjä avaamalla päiväkotiryhmä Micropolikseen ja vuokraamalla toimintansa lopettaneen yksityisen Touhula Tikkaset ‑päiväkodin tilat kunnalle.
Tekninen johtaja Ville Keränen kertoi kunnan suurimmat investointikohteet olleen Alarannan koulu, sosiaalipalveluiden uudisrakennus, Jakkukylän silta ja Leipojantien jatkeen rakentaminen. Investoinnit toteutuivat määrärahojen puitteissa lukuun ottamatta Jakkukylän siltaa ja Iisiverkkoa.
Harri Sanaksenaho (kesk.) kysyi, meneekö Jakkukylän sillan loppuunrakentaminen kunnan budjetista, mikäli siihen varatut rahat eivät riitä. Keräsen mukaan määrärahan riittävyydestä ole vielä tietoa. Siltaan tarvittavalla rakennusteräksellä on tällä hetkellä saatavuusongelmia.
Vesiliikelaitoksen johtaja Pekka Paaso sanoi vesiliikelaitoksen viime vuoden investointeihin kuuluneen pian nähtäville tulevan Aseman alueen viettoviemäröinnin suunnittelu, Kotakankaan vedenottamon varavoimalaitteen haninta, Karhun kesämökkialueen vesijohdon rakentaminen, Kuivaniemen viemäriverkoston saneeraus 1,7 kilometrin matkalta ja jätevedenpumppaamon saneeraus Särkitiellä.
Ateria- ja puhtauspalveluiden toimintaan toi johtaja Anne Hautamäen mukaan muutoksia esimerkiksi Haminan päiväkotiryhmän perustaminen Micropolikseen, Alarannan koulun aloittaminen sekä sote-rakennuksen valmistuminen. Hän kertoi, että vuosien 2018–20 välisenä aikana on otettu käyttöön viisi kohdetta, mutta ne on pystytty hoitamaan vain yhden työntekijän lisäresurssilla.
Leena Tiiro (vas.) kysyi, ulkoistetaanko osa puhtauspalveluista siksi, ettei tarvitsisi palkata uutta henkilöstöä. Hautamäki vastasi, että palveluita katostaan aina asiakkaan näkökulmasta yhdessä miettien, miten toimintoja on mahdollista uudistaa.
Aini Autio (vas.) sanoi, että viime vuonna puhdistuspalveluihin ostoihin käytettiin 160 000 euroa ja tälle vuodelle niihin on varattu 220 000 euroa. Hän kysyi, seurataanko ostopalveluja ja niiden kilpailutusta.
Ii-instituutin johtaja Tarja Rahkola kertoi viime vuoteen vaikuttaneen työllistämisen siirtyminen kunnan hallintopalveluista instituutin alaisuuteen ja valmistautuminen maaliskuussa alkaneeseen työllistämisen kuntakokeiluun. Merkittävä uudistus oli Iisi-areenan avautuminen. Palveluja supistettiin muun muassa lakkauttamalla kirjastoauto.
Henkilöstön määrästä keskusteltiin
Tilinpäätöskatsauksessa Iin kunnan hallintojohtaja Annastiina Junnila kertoi henkilöstömäärän kasvaneen viime vuonna kolmella vakinaisella henkilöllä. Kunnassa oli vuoden lopussa 360 vakinaista työntekijää, joista 31 oli osa-aikaista. Määräaikaisia työntekijöitä oli 171, joista osa-aikaisia oli 93. Osa-aikaisissa on mukana esimerkiksi kansalaisopiston tuntiopettajat, joilla voi olla vain muutamia työtunteja.
Kunnan henkilöstön määrästä on käyty valtuustossa keskustelua etenkin kuluvan valtuustokauden loppupuolella, niin nytkin.
– Vaikka osa on lakisääteisiä tehtäviä, on henkilöstömäärän nousu niin iso, että Iin kunnan kantokyky ei kestä, sanoi Ilkka Pakonen (kesk.).
– Ei säästetä itseämme hengiltä ottaen huomioon, mitkä palvelut jäävät soten jälkeen kunnan tuotettavaksi, sanoi Leena Tiiro (vas.).
– Palkat nousevat joka vuosi viisi prosenttia. Ei kunta ole mikään diakoniatyöryhmä, mutta pakolliset tehtävät pitää toki tehdä, sanoi Jaakko Höyhtyä (kesk.).
– Se, että on henkilöstöä on yksi asia, se mitä he tekevät on toinen asia. Tärkeintä on mikä on työn tuos ja tuottavuus, sanoi Teijo Liedes (vas.).
– Täällä ollaan liikuttavan huolissaan asiasta. Vuosia olemme tehneet ehdotuksia palveluverkon suhteen, muta ei siihen ole lähdetty mukaan, sanoi Petri Tervonen (kok).
– Viime aikoina on ollut enemmän haasteita hyvien työntekijöiden saamisessa ja pitämisessä. Henkilöstö on kunnan tärkein voimavara, sanoi Heli-Hannele Haapaniemi (vihr.).
– Täytyy miettiä, onko tarve aina ottaa uusia työntekijöitä vai pystytäänkö tekemään tällä porukalla joka jo on, sanoi Petri Hyvönen (ps.).
– Meidän pitäisi saada uusia asukkaita ja veronmaksajia. Henkilöstövähennys tulisi näkymään palvelujen vähennyksinä. Olisi hyvä tietää, missä ylimääräistä henkilökuntaa on, kun lakisääteisten tehtävien myötä on jouduttu lisäämään henkilöstöä, sanoi Harri Sanaksenaho (kesk.).
– Pitää muistaa, että kunta on kuntalaisia varten, mutta jokaista uutta vakanssia tulee tarkastella, sanoi Jari Jukka Jokela (kesk.).
– Tämä on todella hankala ja monimutkainen asia joka näyttää yksinkertaiselta pelkkää lukua katsomalla. Kukaan ei osaa osoittaa, ketä ovat ne useampi kymmenen henkilöä jotka pitäisi vähentää. Hoitoalalla moni nuori sanoo, ettei aio jäädä alalle, joten ei ole varmaa saammeko tulevaisuudessa kuntaan edes työntekijöitä, sanoi Tiina Vuononvirta (vihr.).
– Taloustilanne on huono nyt ja tulevaisuudessa, joten joka sektori vaatii tarkastelua, sanoi Jarmo Lauri (kok.).