Fingrid Oyj suunnittelee uuden voimajohdon rakentamista Rovaniemen Petäjäskosken ja Vaalan Nuojuankankaan välille. Voimajohtoyhteyden pituus on reilut 200 kilometriä. Uusi voimajohto sijoittuu osin nykyisten voimajohtojen yhteyteen, ja uutta maastokäytävää on noin 105–145 kilometriä vaihtoehdosta riippuen.
Rantapohjan alueelle voimajohdon reitti tulee etelän suunnasta Ylikiimingin Yli-Vuoton ja Vepsän väliltä, kulkien siitä Jokikokon ja Joloksen ohi Arkalaan, josta suoraan Yli-Iihin. Tällä välillä voimajohdon reitillä on kaksi vaihtoehtoa, itäisempi ja läntisempi. Läntinen reitti kulkee Iijoen yli Kierikin voimalaitoksen paikkeilta, itäinen ylittäisi joen Hirvelän kohdalla. Yli-Olhavasta voimajohto kulkee suoraan kohti pohjoista yli Luola-aavan, jatkaen siitä kohti määränpäätään.
Ohjelmavaiheen jälkeen voimajohtoreitille on etsitty tarkistettuja reittivaihtoehtoja. Rantapohjan alueella reittivaihtoehtoja on tarkistettu muun muassa Nuorittajoen kohdalla, jossa uusi läntinen vaihtoehto kiertää alueen loma-asutusta etäämpää. Muutoksia on tehty myös Isokankaansuon, Siuruanjoen, Pankinahon ja Arkalan reittivaihtoehtoihin.
Iin kunnan alueella voimajohto kulkee reilun 30 kilometrin matkan. Ii antoi asiasta tällä viikolla lausuntonsa, jossa se toteaa, että YVA-selostus on hyvin toteutettu ja siinä on kattavasti esitetty voimajohtohankkeen vaikutusarviointi taustoituksineen sekä tehty kokonaisvertailua eri reittivaihtoehdoista kiitettävällä tasolla. Iin kunta on tyytyväinen lisättyihin linjausvaihtoehtoihin. Kunnan näkökulmasta näistä tulisi valita Tuomelan aseman läntinen vaihtoehto tai Tuomelan kierron itäinen vaihtoehto reitin sijainniksi.
Herva–Arkala-alueella Iin kunta näkee parhaimmaksi vaihtoehdoksi läntisen vaihtoehdon, vaikka huono asia on, että metsätiloihin kohdistuvat haitat kohdistuvat pääasiassa metsätiloihin, joita rasittaa jo aiempi voimajohtohanke. Myös Oulun kaupunki on antamassa koko hankkeesta samansuuntaisen lausunnon ja kallistumassa niin ikään Herva–Arkalan osalta läntisen vaihtoehdon kannalle. Läntinen vaihtoehto kulkee suurelta osin samaa reittiä jo olemassa olevan voimalinjan kanssa.
Parhaillaan käynnissä on hankkeen YVA-menettely, jonka jälkeen Fingrid tekee päätöksen jatkosuunnittelusta ja rakentamisesta. Alustavan aikataulun mukaan maastotutkimukset ja yleisuunnittelu tehdään vuosien 2022–2023 aikana ja rakentaminen vuosina 2024–2027.
Hankkeen toteuttamatta jättäminen ei ole mukana YVA-menettelyn vaihtoehtotarkastelussa, koska hankkeesta vastaavan mukaan sähkönsiirtoa ei voida tulevaisuudessa hoitaa nykyisellä kantaverkolla ja jo päätetyillä verkkoinvestoinneilla ilman haitallisia siirtokapasiteettirajoituksia tai vaarantamatta käyttövarmuutta.
Uusi voimajohtoyhteys on tarpeen, koska nyt rakenteilla olevat kantaverkkoyhteydet eivät tule riittämään kaiken Ruotsista tuodun ja pohjoisessa Suomessa tuotetun sähkön siirtämiseen etelän kulutuskohteisiin. Hankkeen toteuttaminen mahdollistaa tuulivoiman rakentamisen ja edistää Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamista sekä ylläpitää riittävää sähkön omavaraisuutta Suomessa.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.