Oulun Asuntomessualue rakentuu Hartaanselänrantaan hyvää vauhtia. Messualue sijaitsee Oulujoen vehreässä suistossa lähellä kaupungin keskustaa, ja esittelee modernia huvilamaista elämäntyyliä hiiliviisaissa kodeissa. Asuntomessualueelle on tulossa lähes 30 erityyppistä näyttelykohdetta. Asuntomessut järjestetään Oulussa 18.7.–17.8.2025.
Alueelta löytyy myös unelmien kodin rakentajia, joilla on juuret tiukasti Rantapohjan alueella.
Patelalainen Lassi Leppänen kertoo, että hänen ja puoliso Emma Puution tuleva koti Kömmeli on moderni tulkinta punamullasta. Koti vaikuttaa ensinäkemältä kenties pieneltä ja vaatimattomalta, mutta pitää sisällään monta hauskaa yksityiskohtaa, jotka ovat muotoutuneet yhteistyössä asukkaiden ja suunnittelijoiden kanssa.
– Ajatus omasta kodista oli kytenyt minun päässäni jo pitkään. Oltiin sukuloimassa, ja siinä tuleva naapuri kertoi, että ovat harkinneet asuntomessualueelta tontin hakua. Niinpä me lähdimme hakemaan viereistä tonttia, ja molemmat saimme haluamamme tontit, Leppänen kertoo.
Kömmeliä alettiin rakentaa alkutalvesta 2024. Matkaan on mahtunut Leppäsen mukaan niin ylä- kuin alamäkiä, mutta koko ajan on menty vakaasti eteenpäin. Valmista tulee jo hyvissä ajoin ennen messuja, ja sitten pitää vain malttaa mielensä, koska muuttamaan messualueen koteihin pääsee vasta syksyllä 2025 asuntomessujen jälkeen.
– Kesäkuun lopusta on tehty itsekin pitkää päivää täällä Kömmelillä. Ei itse olla talonrakentajia, mutta on maalattu ja tehty itse pihaa.
Kömmelin erikoisuus on sen sauna, joka tulee varmasti olemaan yksi messujen puhutuimmista asioista. Se on liki nelimetrinen tila, jossa alaparvi on miehen pään korkeudella. Yhteensä saunassa on tilaa 35 kuutiota. Pään korkeudelle sijoitettu alalaude luo korkeaan saunatilaan löylytaskun, ja löylyt syntyvät miehen korkuisessa puukiukaassa. Pesutilat ovat lauteiden alla.
Asuntomessualueelle rakentamista Lassi Leppänen pitää hienona kokemuksena, jonka yhteisöllisyys on yllättänyt.
– Jo nyt on syntynyt ystävyyksiä, jotka varmasti kestävät. Autamme täällä toinen toisiamme, hän sanoo.
Iistä kotoisin oleva Saara Uusimaa rakentaa Villa Suojaa yhdessä miehensä Ville Uusimaan kanssa.
– Isoin tekijä siihen, miksi rakennamme asuntomessualueelle, on tämän sijainti lähellä kaupunkia, mutta omassa rauhassa. Lähtökohtana kaikelle on juuri tämä tontti, joka on meistä rauhallisin ja yksityisin, ja vieressä kasvaa suojeltu lehtometsä, Saara Uusimaa kertoo.
Heidän kotinsa on rakennettu CLT:stä eli monikerroslevystä, joka on suojattu ulkopuolelta tiiliverhoilulla. Ulkorakennuksessa on työtilaa sekä sauna. Sisällä talossa alakertaa sijoittuvat olohuone sekä keittiö ja ruokailutila, yläkertaan makuuhuoneet. Pihan terassialueelle mahtuvat niin bergola kuin kesäkeittiökin.
– Pihasta halusimme mahdollisimman helppohoitoisen. Esikoinen saa kukkaniityn, ja muuten pihaan tulee paljon heinäkasveja, Saara Uusimaa kertoo.
Tontti rajautuu lehtometsään upealla kiviaidalla, johon tulee 56 tonnia kiviä ja lisäksi tonnikaupalla soraa. Kaksilapsisen Uusimaan perheen vanhemmat ovat itse tehneet pihatöitä ja järkevässä mittakaavassa osallistuneet muihin töihin.
Oulun Asuntomessut järjestetään tilanteessa, jossa Suomen Asuntomessut Oy on myllerryksessä. Asuntomessujen pitkäaikainen toimitusjohtaja irtisanoutui syyskuussa. Tälle vuodelle suunnitellut asuntomessut Keravalla peruttiin. Myös Riihimäki on ilmoittanut peruvansa messut vuodelta 2027. Syiksi peruuntumisille on ilmoitettu se, että hankkeen kokonaiskustannukset kaupungeille käyvät liian suuriksi.
– Kiristynyt kuntatalous on toimintaympäristömme haaste, samoin kuin rakennusalan tilanne, joka on onneksi kääntymässä positiivisempaan suuntaan. Suomen Asuntomessujen talous on vahvalla pohjalla, eivätkä tehdyt peruuntumiset vaikuta tuleviin hankkeisiin eikä asumisen kehittämistyöhömme, Suomen Asuntomessut Oy:n väliaikainen toimitusjohtaja Mia Ahlström kertoo.
Oulussa messualue pienentyi alkuperäisistä suunnitelmista huomattavasti, mutta kaupungilta löytyy yhä uskoa siihen, että tehty työ ei mene hukkaan ja suunnitelmat toteutuvat tulevien vuosien aikana.
– Hartaanselänrannan alueen kehittäminen jatkuu pitkälle tulevaisuuteen, ja Asuntomessut on kehitystyön ensimmäinen vaihe, toteaa Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava.
Hartaanselänrannan asuntomessualueelle rakentuu Oulussa monipuolisesti koteja minikodeista suurempiin kokonaisuuksiin. Pientalorakentajista 86 prosenttia on yksityisiä rakentajia ja paikallinen osaaminen näkyy alueella. Messuilla on kaikkiaan noin 20 kohdetta, joista yksi on etäkohde Satamatien palvelukortteli.
Alueen pientaloista yli 90 prosenttia on puurakenteisia, mikä sopii hyvin alueen huvilahistoriaan. Uudisrakentamisen rinnalla alueella on myös vanhoja huviloita, jotka korjataan kaupalliseen käyttöön.
– Huomattava osa, lähes neljä viidesosaa, rakennuskohteiden suunnittelijoista ja rakentajista on Oulusta tai lähialueelta. Alueen rakentamisessa näkyy vahvasti pohjoisen Suomen kädenjälki, ja kodit rakentuvat suurimmaksi osin paikallisella osaamisella, mistä olemme ylpeitä, kertoo Asuntomessut Oulussa 2025 projektipäällikkö Hanna Mattila.
Oulussa Asuntomessuja rakennetaan uskoen projektin onnistumiseen. Asuntomessuilla käy vuosittain keskimäärin 100 000 vierasta, ja Mia Ahlström kertoo, että messujen myötä järjestäjäkaupunkiin jää tavallisesti miljoonien eurojen lisätulot. Asuntomessuilla on yleisesti myös väestökehitykseen positiivisia vaikutuksia.
Kömmeli
• Tulevat asukkaat Lassi Leppänen ja Emma Puutio.
• 5h+k+riihisauna, 158 neliömetriä.
• Yksikerroksinen hirsirunko.
• Rakennuttaja: Honkarakenne Oy.
• Pääsuunnittelija: Juho Lonkila.
• Instagram: kommeli
Villa Suoja:
• Rakennuttaja ja tulevat asukkaat: Ville ja Saara Uusimaa.
• 4h+k, 153,5 neliömetriä.
• Kaksikerroksinen, CLT-runko.
• Piharakennus: ateljee ja sauna 45 neliömetriä.
• Pääsuunnittelija Juha Paananen, Arkkijussi Oy.
• Instagram: villa_suoja
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.