Iin seurakunnan uusi kirkkoherra on Karjasillan kappalainen ja teologian maisteri Ulla Mitrunen. Puhelimitse tavoitettu Mitrunen kertoi olevansa onnellinen ja myös hieman pyörällä päästään valinnasta.
– Nöyräksi vetää ja viime hetkiin saakka Iissä tehtiin kampanjatyötä. Uskon, että isossa roolissa oli se, että menin ihmisten pariin ja tätä työtä tehtiin yhdessä sulkematta ketään pois, Mitrunen totesi.
Mitrunen sai vaaleissa yhteensä 711 ääntä, kun Ari Rautakosken äänisaalis oli 677 ääntä. Tasaisessa vaalissa äänioikeuttaan käytti 1388 ihmistä ja heistä 17,6 prosenttia antoi äänensä ennakkoon. Mitrunen otti ennakkoäänissä etumatkaa, jota Rautakoski kuroi sunnuntain vaalipäivänä kiinni.
– Äänestäjät tarvitsivat tietoa ja sitä me heille annoimme, Mitrunen sanoi.
Äänestysprosentti nousi 24,5 prosenttiin, kun Haukiputaan seurakunnan kirkkoherranvaaleissa viime keväänä äänestysprosentti jäi reiluun 18 prosenttiin. Äänioikeutettuja Iissä on kaikkiaan 5661 ja seurakuntaan kuuluu hieman vajaat 8000 jäsentä. Mitrunen kertoi tiedostavansa sen, että hänen mahdollisuudet nivoutuivat yhteen ihmisten äänestysaktiivisuuden kanssa. Kirkko painii valtakunnallisella tasolla, miten nuoret aikuiset saataisiin mukaan seurakunnan toimintaan. Kuitenkin Mitrusen vaaliryhmässä oli mukana paljonkin työikäisiä ja nuoria aikuisia.
– Olen polkenut niin paljon aitoja kumoon, kun olen pystynyt. Haluan, että jokainen tietää olevansa tervetullut seurakuntaan ja tätä sanomaa olen tuonut esille erilaisissa tapahtumissa Illinjuoksuja myöten, Mitrunen naurahti.
Mitrunen aloittanee tämän hetkisen tiedon mukaan työnsä vs. kirkkoherrana joulukuun alusta. Ensin pitää kuitenkin vielä hoitaa byrokratia ja lomat alta pois.Vaalilautakunta vahvistaa vaalien tuloksen ja kokouksesta on pidettävä pöytäkirjaa. Vaalipöytäkirja on sen jälkeen oltava nähtävillä 30 päivän ajan. Kun kirkkoherran välitön vaali on saanut lainvoiman, tuomiokapituli antaa viranhoitomääräyksen kirkkoherran virkaan sille, jonka on saanut vaalissa enimmät äänet.
– Minulla on myös kuukauden irtisanomisaika nykyisestä kappalaisen virasta ja pakko on hieman palautua ennen uuden työ aloittamista, sillä kesäloma meni kampanjoidessa.
Tuleva kirkkoherra on saanut paljon viestejä läheltä ja kaukaa. Viesteissä on tiivistynyt ihmisten riemu ja onnellisuus. Lähipiiristä sanottiinkin, ettei jokaiseen viestiin voi keretä vastaamaan, mutta Mitrunen kokee viesteihin reagoimisen itselleen tärkeäksi. Työn pariin pääsemistä Mitrunen odottaa paljon ja hän kertoikin, että on valmis tekemään erityisen kovasti töitä. Viestinnän kuntoon pistäminen on ensimmäisenä työlistalla.
– Ja nimenomaan menen tekemään Iihin töitä yhdessä ja avoimesti. Tulen tekemään kaikkeni, että Iin seurakunta on kaikkien seurakunta. Ei ole heitä, on vain meitä, Mitrunen hymyili.
Edellisen kerran Iissä äänestettiin kirkkoherra suoralla kansanvaalilla vuonna 1980. Tulloin äänestysprosentti nousi huimaan 55 prosenttiin. Iin seurakunnan nykyinen kirkkoherra Tapani Ruotsalainen on toiminut virassaan vuodesta 1999 lähtien ja hän jää eläkkeelle helmikuussa 2025.