”Koulupäivän jälkeen, kun oppilaat ovat jo lähteneet kotiin, löydän työpöydältäni oppilaani sydänpiirustuksen ja pienen viestin, jossa lukee: maailman paras ope. Liikutun viestistä. Se saa aikaan sydämessäni lämpimän helähdyksen! Olen onnistunut jossain.”
Iissä neljännen luokan opettajana työskentelevä Merja Männikkö toteujtti unelmansa ja kirjoitti Maailman paras ope – Luovan ja herkän naisen työelämähavaintoja ‑kirjan merkityksellisestä työelämästä omien kokemuksiensa kautta. Kirjan on kustantanut MonentumKirjat. Männikkö on onnellinen saadessaan viisi vuotta sitten alkaneen työnsä valmiiksi.
– Ensimmäiset tekstit syntyivät viisi vuotta sitten Helsingissä ollessani kirjoittajavalmennuksessa. Välillä kirjaprojekti on ollut työpöydän laatikossa ja sitten olen aina oikean hetken tullen kaivanut tekstit esiin.
Puoli vuotta sitten Männikkö sanoi kustantajalleen Vesa Tompurille, että kirja olisi hienoa saada valmiiksi Educaan. Ja niin kirja puserrettiin hyvässä yhteistyössä kasaan ja julkaistiin juurikin kyseisillä valtakunnallisilla opetusalan koulutustapahtumassa tammikuun lopussa.
– Olihan se hieno tunne saapua messuille, Vesa soitti ukulelea ja minun kirjani oli pöydässä esillä muiden kirjojen joukossa.
Männikkö on työskennellyt Iin kunnassa jo reilut kolme vuosikymmentä, ja kirjassa hän haluaa avata opettajan työnkuvaa omien kokemusten ja tunteiden kautta. Kirja jakautuu kolmeen osaan – menneeseen, nykyisyyteen ja tulevaan. Jokainen osa päättyy Männikön kirjoittamaan kirjeeseen nuorelle, keski-ikäiselle ja eläkettä lähestyvälle lukijalle. Kirjailija haluaa kutsua lukijat pohtimaan muun muassa sitä, millainen heidän oma alkumatkansa omalla urallaan on ollut. Hän uskoo, että sieltä voi löytää jotain unohtunutta katsantokantaa nykytilanteeseen.
– Oman työnsä voi löytää aina uudelleen. Nykyään työelämä vaatii paljon tekijöiltään kiireen keskellä. Kirjalla haluan muistuttaa pysähtymisen ja läsnäolon tärkeydestä.
Kirjaa lukeakseen ei tarvitse olla opettaja, sillä tarttumapintaa löytyy alasta riippumatta eikä kirjassa ole lähdetty opetusmenetelmien tarkasteluun. Männikkö halusi myös, että kirja taitetaan väljästi, jotta ajatuksille jää tilaa hengittää.
– Halusin, ettei teos ole liian tietokirjamainen. Kirjassa en ota esiin PISA-tutkimuksia tarkoitukseni ole millään tavalla valistaa. Tarinoista käy ilmi koulun muuttuminen, mutta enemmän se on yksittäisen opettajan tarina omien unelmien seuraamisesta.
Opettaja ja nyt esikoiskirjailija Männikkö kertoo olevansa läsnäoleva ja kuunteleva opettaja. Hänelle itselleen taide ja kulttuuri toimivat henkireikänä ja niiden kautta hän kertoo saavansa parhaiten yhteyden oppilaisiinsa.
– Taiteeseen sisältyy ihmisiä yhdistävää voimaa, jonka avulla voi kehittää koko koulun ilmapiiriä ja toimintaympäristöä. Opettamista voi verrata pitkän matkan juoksuun. Tärkeänä tavoitteena on tarjota oppilaille eväitä omien unelmien tavoitteluun.
Männikkö valmistui Oulun yliopiston taide- ja taitoainepainotteisesta luokanopettaja-koulutuksesta 1991. Kirjassa hän kertoo myös neljänkympin tienoilla alkaneesta etsintävaiheestaan työelämässä. Tuolloin hän päätti katsoa mitä muuta maailmalla on tarjottavanaan ja hän opiskeli itselleen kokonaan toisen ammatin ja hän valmistui Oulun ammattikorkeakoulusta journalistiksi vuonna 2015. Lisäksi hän on kulttuurihyvinvointiyhdistys Esteetön ry:n perustaja- ja aktiivijäsen vuodesta 2011.
– Nautin siitä, että saan työskennellä monipuolisesti ja se pitää työelämän mielenkiintoisena. Esteetön ry:n perustaminen ja sen toiminta on minulle erityisen merkityksellistä. Mielestäni tanssi ja liike kuuluvat kaikille!
Saamaansa palautteeseen Männikkö suhtautuu ilolla ja kirja onkin saanut hyvän vastaanoton myös muidenkin kuin opettajien parissa. Positiivisen palautteen määrä hieman myös yllätti.
– Yksi tuttava oli pohtinut, lukisiko kirjaa, kun ei ole opettaja. Lukukokemuksen jälkeen hän kertoi löytäneensä kirjasta paljon tuttua ja samaistuttavaa sisältöä.
Kirjasta saamansa palautteen lisäksi työssään opettajalle paras ja vilpittömin palaute tulee suoraan oppilailta. Männikkö vaihtaa mielellään kuulumisia entisten oppilaiden kanssa ja hän on otettu joka kerta, kun entiset oppilaat haluavat kertoa kuulumisistaan.
– Haluan kirjallani muistuttaa: Arvosta omaa työtäsi. Anna positiivista palautetta toiselle.
Kirjailijan voi tavata ja kirjaan tutustua huhtikuun aikana Iin ja Haukiputaan kirjastoissa. 17.4. Männikkö osallistuu yhdessä kirjailija Aino Leppänen kanssa kirjailijapaneeliin Haukiputaan kirjastossa ja tapahtuma alkaa kello 17. Iin kirjastossa Männikkö pitää kirjaesittelyn 23.4. kello 18 alkaen.
– Lämpimästi tervetuloa kirjaesittelyihin, sillä se on parasta, kun kirjansa ajatuksia voi jakaa toisten kanssa. Toivon, että lukijat saisivat omista kirjani oivalluksista voimaa mennä kohti omia unelmiaan.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.