Työn ja arjen tasa­pai­no ja lii­kun­ta pitä­vät kehon kunnossa

Reverse Hyper -selänojennus laite on erittäin hyvä etenkin alaselän kuntoutukseen. Kuvat: Joni NalliReverse Hyper -selänojennus laite on erittäin hyvä etenkin alaselän kuntoutukseen. Kuvat: Joni Nalli

Kons­ta Rii­pi­nen on toi­mi­nut fysio­te­ra­peut­ti­na nel­jän vuo­den ajan. Päi­vä­työn­sä hän tekee Poh­teel­la koti­hoi­dos­sa ikäih­mis­ten kans­sa. Lisäk­si hän myös omis­taa Iis­sä sijait­se­van Sali99 ‑kun­to­sa­lin yhdes­sä Niko Ukko­lan kans­sa. Poh­teen päi­vä­töi­den päät­tyes­sä alka­vat työt kun­to­sa­lin puolella.

Lähi­hoi­ta­jan poh­ja­kou­lu­tuk­sen omaa­va Rii­pi­nen ker­too haa­veil­leen­sa fysio­te­ra­peu­tin uras­ta jo seit­se­män­nel­tä luo­kal­ta asti.

– Ollut sem­moi­nen ikui­nen halu aut­taa ihmi­siä, niin siel­tä on läh­det­ty ponnistamaan.

Unel­ma­työ­tään teke­vä Rii­pi­nen sanoo fysio­te­ra­peu­til­la riit­tä­vän haas­tei­ta. Tavan­omais­ten tuki- ja lii­kun­tae­lin vai­vo­jen lisäk­si myös psyyk­ki­set teki­jät vai­kut­ta­vat työssä.

– Arki on osal­la monin puo­lin niin kuor­mit­tu­nut­ta, että ongel­mia jou­du­taan rat­ko­maan useam­mal­ta kan­til­ta, hän jatkaa.

Ylei­sim­mik­si vai­voik­si Rii­pi­nen luet­te­lee eri­lai­set ala­se­län kipu­ti­lat, olka­päi­den vam­mat, nis­ka- ja har­tia­seu­dun ongel­mat sekä eri­lai­set lon­kan ja pol­ven kivut. Vai­vo­jen ehkäi­syn kan­nal­ta tär­kein­tä on pyr­kiä pitä­mään koko­nais­kuor­mi­tus koh­tuul­li­se­na. Työl­le ja vapaa-ajal­le pitäi­si löy­tää sopi­va tasa­pai­no. Lii­kun­taa tuli­si har­ras­taa aina­kin kah­des­ta kol­meen ker­taan vii­kos­sa. Esi­mer­kik­si kun­to­sa­lil­la hyviä koko kehoa vah­vis­ta­via liik­kei­tä Rii­pi­sen mukaan ovat esi­mer­kik­si kyy­kyt, sou­dut, eri­lai­set pun­ner­ruk­set ja kel­kan työn­tö. Myös kaik­ki hyö­ty­lii­kun­ta, kuten koi­ran ulkoi­lut­ta­mi­nen ja ulko­työt ovat tärkeitä.

– Ihmi­set teke­vät pal­jon yksi­puo­lis­ta työ­tä, joten vapaa-ajal­la lihas­voi­man, kes­tä­vyy­den ja liik­ku­vuu­den lisää­mi­seen tuli­si ehdot­to­mas­ti panos­taa, Rii­pi­nen kertoo.

Liik­ku­mi­sen moni­puo­li­suus ja mie­lui­suus ovat myös tär­kei­tä asioi­ta Rii­pi­sen mukaan. Mie­le­käs­tä lii­kun­taa on muka­vam­paa harrastaa.

– Jos tyk­käät pela­ta ten­nis­tä, niin käy pelaa­mas­sa ten­nis­tä, jos tyk­käät gol­fis­ta, niin sit­ten voi käy­dä golfaamassa.

Hän myös muis­tut­taa ravit­se­muk­sen ja riit­tä­vän unen tär­key­des­tä vai­vo­jen ehkäisyssä.

Kai­kil­le uut­ta lajia aloit­ta­vil­le Rii­pi­nen suo­sit­te­lee otta­maan aina­kin aluk­si mukaan fysiik­ka­val­men­ta­jan, fysio­te­ra­peu­tin tai jon­kun muun mentoroimaan.

– Yhdes­sä käy­täi­siin tek­nii­kat läpi ja miten ale­taan lajia har­joit­te­le­maan. Oli­si hyvä, että joku jar­rut­taa tar­peen tul­len ja sit­ten pot­kii eteen­päin, kun hom­ma alkaa kulkea.

Vai­vo­jen syn­tyä voi ennal­taeh­käis­tä myös palau­tu­mi­sel­la. Vii­me aikoi­na jopa tren­dik­si nous­seet palaut­ta­mot ovat lisään­ty­neet ympä­ri maan. Rii­pi­nen ker­too, ettei palaut­ta­vil­la hoi­doil­la voi­da kui­ten­kaan kor­va­ta perus­taa, joka pitää luo­da kuor­mi­tuk­sen tasa­pai­not­ta­mi­sel­la, moni­puo­li­sel­la lii­kun­nal­la, ravit­se­muk­sel­la ja hyväl­lä unella.

– Palaut­ta­vat hoi­dot ovat sit­ten kir­sik­ka kakun pääl­le, Rii­pi­nen toteaa.

Rii­pi­sen mukaan siir­ryt­täes­sä ammat­tiur­hei­lun puo­lel­le, ovat palau­tus­hoi­dot jois­sain tapauk­sis­sa jopa vält­tä­mät­tö­miä. Vaik­ka taval­li­sel­le liik­ku­jal­le ykkös­asia on ter­veet elä­män­ta­vat, ovat palaut­ta­mot Rii­pi­sen mie­les­tä kui­ten­kin hyviä asia.

– Saa­daan ihmi­set panos­ta­maan omaan hyvin­voin­tiin. Lisäk­si voi olla eten­kin psyyk­ki­ses­ti todel­la hyö­dyl­lis­tä pääs­tä irtau­tu­maan arjes­ta ja kokei­le­maan eri­lai­sia palau­tu­mis­me­ne­tel­miä, hän sanoo.

Rii­pi­nen muis­tut­taa kai­kes­sa liik­ku­mi­ses­sa ja itses­tään huo­len­pi­tä­mi­ses­sä tär­keim­pä­nä sen, että tekee asioi­ta, jois­ta naut­tii ja kehot­taa etsi­mään poru­kan, jon­ka kans­sa voi har­ras­taa yhdessä.

– Saa myös sosi­aa­li­suut­ta mukaan teke­mi­seen. Sit­ten vain pitää jak­saa tah­ko­ta, että kehit­tyy. Vai­vat­kin alka­vat sit­ten hil­jal­leen helpottamaan.