Viimeaikaiset ulostulot osoittavat, että Suomen on mahdollista saada eri puolille maata erittäin merkittäviä vihreän siirtymän teollisia investointeja. Investointien kohteena olevat teolliset laitokset ovat energiaintensiivisiä ja onkin selvää, että ne vaativat kasvavan määrän puhdasta, edullista ja nopeasti rakennettavaa sähköntuotantoa.
Suomen tuulivoimakuntien verkosto haluaa tuoda esille, että suuri osa kunnista suhtautuu näihin investointeihin sekä niiden vaatimaan tuulivoimatuotannon lisäämiseen alueellaan myönteisesti – mutta tuulivoiman tuomat hyödyt on jatkossakin kohdistettava siihen kuntaan, johon haitatkin kohdistuvat. Samaan aikaan on selvää, että on jatkettava pyrkimyksiä, jotka mahdollistaisivat tuulivoimarakentamisen myös Itä-Suomen kuntien alueella.
Suomen tuulivoimakuntien verkosto haluaa osoittaa tukensa paljon sähköä kuluttaville vihreän siirtymän teollisille investoinneille. Teollisuuden investoinneilla on kiinteä yhteys tuulivoimarakentamiseen. Suurten investointien myötä tulee elinvoimaa kunnille eri puolella Suomea, mikä nähdään kuntien nykyisessä taloustilanteessa erittäin tervetulleena.
Tuulivoimakuntien verkosto haluaa painottaa, että elinvoiman lisäksi tuulivoimahankkeet tuovat alueelle myös haittaa. Tuulivoimasta tulevat haitat ovat hyvin paikallisia, ja selkeän taloudellisen hyödyn näkeminen lisää tuulivoiman paikallista hyväksyttävyyttä. Rakentamisen hyötyjen vaikutus tulee kohdistua siihen kuntaan, mihin haitatkin muodostuvat. Kiinteistöverokertymä on kunnan näkökulmasta suurin yksittäinen motivaatiotekijä kaavoittaa tuulivoimaa kunnan alueelle.
Me tuulivoimakuntien kuntajohtajat näemme tuulivoimarakentamisen tulevaisuuden kannalta erittäin vaarallisina keskustelunavaukset kiinteistöverotulon viemisestä valtiontasausjärjestelmään, sillä se rapauttaisi merkittävästi tuulivoiman haluttavuutta kunnissa ja vähentäisi olennaisesti rakennusmääriä. Tuulivoimakaavoittamisen hyväksyttävyyden heikentyminen kunnissa johtaisi tilanteeseen, jossa Suomi menettäisi suuria teollisia investointeja ja lisäksi linja olisi näkemyksemme mukaan myös vastoin Suomen ilmastotavoitteita.
Tuulivoima-alueiden vaatimien liityntäjohtojen määrä ja maanomistajakorvaukset puhuttavat kunnissa sekä myös herättävät merkittävää ärtymystä. Uuden hallituksen on mahdollisimman pikaisesti edistettävä ratkaisuita, jotka tukevat usean sähköntuottajan yhteisiä liityntäjohtoja, jotta rakennettavien voimalinjojen määrä jää mahdollisimman pieneksi. Maanomistajien kokemusta oikeudenmukaisista korvauksista on myös vahvistettava.
Tuulivoimakuntien verkosto korostaa, että uuden hallituksen on ponnisteltava sen eteen, että tuulivoimaa voidaan jatkossa rakentaa kattavasti maan eri osiin. Verkosto vaatiikin, että on jatkettava työtä tuulivoiman ja tutkien sijoittamiseksi samoille alueille. Maaliskuussa julkaistu selvitys aiheesta oli hyvä avaus, mutta työtä on jatkettava ja syvennettävä. Tuulivoiman nykyistä kattavampi alueellinen sijoittaminen on kaikkien Suomen kuntien etu, myös niiden kuntien, joissa jo on tuulivoimaa.
Suomen tuulivoimakuntien verkosto perustettiin vuonna 2022 kuudentoista kunnanjohtajan voimin. Verkoston yhteisenä tavoitteena on tuulivoimakuntien yhteisen edunvalvonnan lisäksi jakaa kuntien osaamista ja hyviä käytäntöjä, oikaista vääriä uskomuksia sekä myös edistää ratkaisuja, jotta tuulivoimainvestoinnit sijoittuisivat tasaisemmin Suomessa. Verkostomaiseen keskustelufoorumiin osallistuu pääasiassa kunnanjohtajia Suomen noin 150 kunnasta, joissa on jo rakennettua tuulivoimaa tai vähintään aloitettu ensimmäisen tuulivoimahankkeen kaavoitus.
Puheenjohtaja Juha Herrala, kunnanjohtaja Isojoen kunta
Varapj. Jussi Niinistö, kaupunginjohtaja Kannuksen kaupunki
Varapj. Mika Simoska, kunnanjohtaja Tervolan kunta
Varapj. Marjukka Manninen, kunnanjohtaja Iin kunta