Vasta ilmestynyt Poroajan Emmat ja Juhot ‑kirja sai alkunsa, kun jääliläisen Elina Juntusen lastenlapset kiinnostuivat vanhoista asioista.
– Ylä- ja ala-asteikäiset lastenlapset halusivat kuulla kotiseudun vanhoista tapahtumista ja tavoista. Kertoessani heille tarinoitani huomasin, että jutuille taitaa olla ihan oikeaa tarvetta. Paikallishistoria ja koko Suomen historia on nykyajan opiskelijoille aika etäistä.
Juntunen pohti, miten saisi paketoitua viimeiset 200 vuotta historiaa sellaiseen muotoon, että siihen tutustuminen olisi helppoa ja viihdyttävää.
– Halusin tallentaa Pohjois-Pohjanmaan ja Suomen historiaa niin, että kirjaan tulisi tartuttua niidenkin, joilla ei tavallisesti ole tapana lukea kirjoja.
Lukijoilta onkin tullut jo kiittävää palautetta.
– On mukavaa, että sitä on jaksettu lukea. Oli hauska tallentaa kotiseudun tapahtumia ja vauhdittaa myös lukijoita itseään kertomaan tarinoita samankaltaisista tapahtumista.
Kirjan ensimmäinen historiallinen novelli sijoittuu vuoteen 1819.
– Tuosta ajasta lähtien on Suomea hallinnut 19 eri hallitsijaa. Heistä jokaisen kaudelle olen kirjoittanut yhden novellin.
Ennen kutakin novellia luodaan katsaus Suomen historiaan ja käydään läpi tuon ajan hallitsija. Itse novelli on sekoitus faktaa ja fiktiota kuitenkin niin, että tarina voisi olla totta. Tarinansa kirjassa ovat saaneet esimerkiksi Iin syysmarkkinat, Porin neitinä tunnettu Eva Hindström ja Iin Aseman sillan räjäyttäminen sota-aikana.
Kunkin novellin päätteeksi kerrotaan, mitä novellin tapahtumapaikalle tai ihmisille tapahtui myöhemmin tai mitä paikalla on nyt. Ja ihan lopuksi mainitaan vielä, kenelle kukin tarina on omistettu.
– Olen omistanut tarinoita omille lastenlapsilleni ja lähisukulaisten vastasyntyneille. Tarinoissakin on omat yhtymäkohtansa heihin, joille ne on omistettu. Näin lasten vanhemmat tajuavat lukiessaan, kuinka tarina liittyy heihin tai heidän sukuunsa, Juntunen kertoo.
Tarinat sijoittuvat Iijokivarteen Iihin ja Yli-Iihin. Juntunen (o.s. Jurvakainen) on syntynyt Yli-Iin Jakkukylässä, käynyt ensimmäiset viisi koululuokkaansa Maalismaan koulussa ja yhteiskoulun Iissä.
– Minulla on laaja suku, joka on elänyt pitkään Kiiminki–Haukipudas–Yli-Ii-alueella. Tämä on ollut minullekin tietynlainen seikkailu syventyä jokivarsien historiaan ja asioihin.
Sukupuustaan löytyneitä ihmisiä Juntunen on sijoittanut soveltavasti tarinoihinsa. Iin ja Yli-Iin historiatietoa hän on poiminut alueen ihmisten kirjoittamista teoksista.
Pororajan Emmat ja Juhot on 72-vuotiaan Juntusen ensimmäinen kirja, mutta kirjoittaminen on ollut hänelle aina läheistä. Hän on ammatiltaan graafinen suunnittelija, tiedottaja ja mainosalan yrittäjä. Kolmiokirja Oy:ssä AD:nä työskennellessään hän suunnitteli yhtiön lehtikokoelmaan lastenlehti Jekun, jonka päätoimittajana hän toimi koko sen 40-vuotisen ilmestymisen ajan.
– Kirjoitin lehden sadut, piirsin tehtävä- ja leikkisivut, valokuvasin kuvat ja suunnittelin lehden kokonaisilmeen. Lehteä myytiin lehtipisteissä ja tilausmyynnissä. Lisäksi Jekku oli Säästöpankin lapsiasiakkaiden pankkilehti. Viimeinen lehti ilmestyi syksyllä 2020. Ehdin valmistaa yli 300 lehteä.
Elina Juntusen kirjoittamia satuja on julkaistu myös cd-levyillä. Yksi suosituimmista on levy Satuja ja lastenlauluja. Siinä Juntusen kirjoittamia satuja lukee legendaarinen näyttelijä Aulis Rosendahl. Levyn laulut ovat pääosin Elina Juntusen puolison Veikko Juntusen sanoittamia ja säveltämiä.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.