Iijoen yläjuoksun asutusta on kutsuttu ikiajoista lähtien yleisnimellä Iin ylikylät, niistä lähimmät olivat Pirttitörmä, Kälkäjä, Karjala (Siurua) sekä Siuruanjoen varrella Kämärä (Tannila, Oijärvi). Alueen kunnallista eroa Iin kunnasta suunniteltiin ensi kerran jo 1888. Eroamishanke jäi kuitenkin silloin toteutumatta. Oman seurakunnan perustamista ylä-Iijokivarren kylille oli mietitty kauan, sillä olihan sieltä kaukaisimmilta nurkilta pitkät matkat Iin kirkolle. Hautajais‑, vihkimis- kaste- ym. toimitusten matkat olivat vaivalloisia sekä papeille että seurakuntalaisille, ja harvoin etäisimmillä kylillä pidettiin mitään jumalanpalvelus- tai seuratilaisuuksia.
Tannilan kylä, oijärveläisten kanssa kaukaisimpana kaikista Iin ylikylistä, ajoi ensiksi kirkon saamista omalle kylälle ja siurualaisille jo 1860-luvulla. Se aie jätettiin huomiotta ja jäi sikseen kustannuksiin osallistujien vähäisen määrän vuoksi. Kunnallisasetuksen voimaantulo v. 1865 määritteli, että jokainen itsenäinen seurakunta muodostaa oman kunnan. Tämä oli voimakas tahdonlisääjä seuraavien itsenäistymispyrkimysten läpiviemiseen.
Vuonna 1912 kokoontuivat Yli-Iin seudun seurakuntalaiset neuvottelemaan oman seurakunnan perustamisesta ja aloitettiin jo nimien kerääminen kyläläisiltä asian vireille saamisen vakuudeksi. Vuonna 1916 kokouksessa sitten valittiin edusmiehet viemään tuomiokapitulille ehdotus ylikylien omasta seurakunnasta. Tuomiokapituli päätyikin antamaan lausunnon, että uuden perustettavan seurakunnan nimeksi tulee Yli-Iin seurakunta. Nimenä tuo Yli-Ii oli esiintynyt jo aikaisemminkin julkisuudessa esim. v. 1890 se oli noin kirjoitettuna eräässä lehtimainoksessa. Jotenkin noin se nimen muoto ehkä pesiytyi sitten käytäntöön, paikallisien käyttämästä kutsumanimestä viralliseksi nimeksi ja ilman muuta väli-viivalla?
Iin seurakunnan kirkonkokous tyrmäsi tuon tuomiokapitulin ehdotuksen vedoten etäisyyksiin ja taloudellisiin puoliin molemmissa instansseissa.
Tuosta päätöksestä äkämystyneenä Yli-Iin isännät Hermanni, Sakari, Aukusti, Juho ja Jaakko etunenässä vaativat tuon päätöksen hylkäämistä ja tekivät kattavan vastineen Iin kuntakokoukselle ja vielä usean virkahallinnon puoltolausuntojen kera tuomiokapituliin. Puoltolausunnot käsittivät Suomen Senaatin Kirkollistamistoimikunnan kiertokirjeen, Kuopion Hiippakunnan Tuomiokapitulin pöytäkirjaotteen sekä Yli-Iin seurakunnan kirkonkokousten pöytäkirjaotteet marraskuu 1922 sekä tammikuulta 1923.
Iin Kirkkoneuvosto tiesi ja mainitsi jo joulukuussa 1917 pidetyssä kokouksessaan, että esim. Tannilan kylä tulee eroamaan Iin Seurakunnasta 1. toukokuuta 1918 alkaen…samoin käy muillekin tulevan Yli-Iin määrätyille kylille. Tämä asiahan oli selkeästi annettu tiedoksi Tuomiokapitulin kirjeellä No 5/295 K.D. 16/403 Kirk. T. 1917 ja sen seurauksena Senaatin hyväksi näkemällä määräyksellään asian loppuun viemiseksi. Yli-Iihän oli jo täyttänyt kaikki velvoitteet päästäkseen itsenäiseksi kirkkoseurakunnakseen.
Tästä asiasta oli syntynyt aluksi pienimuotoinen kaplakka ja asia ratkaistiin Maaherra M. von Nandelstadhin allekirjoittamalla mahtikäskyllä diaarinumerolla 483/256/1923 No 7484. Matts von Nandelstadh oli Oulun Läänin Kuvernööri elikkä Maaherra 1917 – 1925.
Iin kunnanvaltuusto kutsuttiin koolle sakon uhalla sen jälkeen, ja myönsi lainmukaisen itsenäistymisen ja näin ollen eron Iin kunnasta tammikuun 1. päivästä 1924 lähtien. Samalla Yli-Iille valittiin kunnalliset virkamiehet sekä keskusvaalilautakunnan edustajat. Näin Yli-Iistä tuli oma kuntansa vuoden 1924 alussa. Yli-Iin kuntaan kuuluivat Tannila, Karjala ja Jakkukylä ja sen asukasluku oli noin 3000 eli kolmannes Iin kunnan silloisesta asukasluvusta. Pinta-alaltaan uusi kunta oli noin 200 km² eli viidesosa entisestä Iistä.
Iin Kirkonkirjojen merkintöjen mukaisesti ensimmäiset paljasjalkaiset Yli-Iiläiset olivat Karjalankylässä 1. tammikuuta 1924 syntyneet Kaarlo Kalevi Kakko sekä Ensi Lempi Orvokki Hätälä (myöh. Kakko).
Vuonna 1935 Pudasjärven Alakollaja liitettiin Yli-Iihin ja sieltä tuli 138 “katinhäntäläistä” henkeä lisää seurakunnan väkilukuun, ollen näin 2998 hlöä.
Kuntain välinen omaisuuden ja velkain jaon määrittävä jakokirja allekirjoitettiin 7.11.1924. Uuden kunnan toimintojen käynnistäminen oli monella tapaa vaikeaa. Oli puutetta sekä varoista että kykenevistä asianhoitajista. Varoja täytyi heti lainata ja oppia kehittämällä ja neuvoa kysymällä ennen asioita hoitaneilta. Tulojen ja menojen osittaminen ja tasaaminen vaati useamman vuoden kirjaukset ja erittelyt.
Liekö alkukauden vaikeudet osaltaan syynä siihen, että useissa kunnan asukkaissa ilmeni halua liittyä takaisin Iin kuntaan. Kaiku-lehdessä oli nimittäin 26.6.1928 seuraava uutinen:
“Yli-iiläisiä pyrkii takaisin Iihin Pyrkijät ovat Jakkukylästä. Kuten tunnettua on, muodostettiin vuonna 1923 osa Iin kunnasta Yli-Iin kunnaksi. Nyt on kuitenkin useissa tämän kunnan asukkaissa ilmennyt halua takaisin entiseen kuntaansa. Iin kunnan valtuustolle on näet saapunut kirjelmä, jossa useat Yli-Iin kuntalaiset pyytävät päästä takaisin Iin kuntaan. Anomus koskee erikoisesti Jakkukylän asukkaita ja jos asia saisi suotuisan lopun anomuksen mukaisesti, jäisi Yli-Iihin tästä kylästä vain 5 taloa.”
Kunnallisissa asioissa ensimmäiset omissa vaaleissa valitut valtuuston jäsenet Aukusti Kakko ja Konrad Niemelä, sekä myöskin Aukusti Manninen ja Jaakko Turtinen, olivat pitkäaikaisia kunnallismiehiä. Heillä oli ja pitikin olla hyvät suhteen entiseen emopitäjään Iihin ja Iin virkamiehiin. Apuja ja neuvoja ja sovitteluja jouduttiin tekemään puolin ja toisin ja yhteistyö ja ‑toiminta oli se, joka nosti Yli-Iin jaloilleen alun kovien aikojen jälkeen. Voimalaitosrakentaminen oli sittemmin tervetullut piristysruiske maatalouskunnan taloudelle vaikkakin sen tuomat velvoitteet palvelujen ja infrastruktuurin osalta vaativat paljon resursseja ja rahoitusta sekä asukkailta uhrauksia maanviljelyn ja kalastuksen harjoittamisessa.
Satavuotias Yli-Ii on nykyään osa isoa Oulua, mutta pitää kiinni omasta identiteetistään kahden joen (yhden valjastetun ja yhden vapaana virtaavan) varrella sijaitsevana kiehtovana maalaismiljöönä tässä digitalisoituvassa maailmassa.
Jarmo Alasiurua on tiiminsä kanssa tehnyt ja tekemässä historiakirjaa, joka käsittelee Yli-Iin ja Iin historiaa ja tapahtumia. Uusin teos keskittyy oleellisimmin Pirttitörmän entiseen ja nykyiseen aikaan ja muistoihin niistä. Vanhoja kuvia ja muistoja tähän liittyen toivomme lähetettäväksi sähköpostilla tarinakontti@gmail.com taikka tulemalla juttelemaan tai soittamalla. Kaikki vanhat kuvat ja muistot ovat tervetulleita.
Lähteet: Kansallisarkisto, Timo Räihän tutkimukset, Toivo Hyyryläisen julkaisut, Iin kunnan arkistot, Yli-Iin asujaimisto, Jouni Kalevan tutkimukset, Rauni Nokelan tutkimukset. Kiitokset kaikille, jotka ovat mukana historian tallentamisessa.
Timo Räihä