Tikkaskodit Oy aloittaa päiväkotitoiminnan Tikkasen päiväkodissa Iin Tikkasenharjulla elokuun alussa. Yhtiöllä on ennestään yksi yksikkö Iissä, viime syksynä avattu Liesharjussa sijaitseva päiväkoti Harjuntähti.
Tikkaskodit Oy omistaa Tikkasen päiväkodin kiinteistön, ja Iin kunta on vuokrannut sitä kunnallisen päivähoidon järjestämiseksi. Tikkaskodit Oy:n yrittäjä Tuija Alikoski kertoo, että kun kunta ilmoitti, ettei jatka vuokrasopimusta, tuntui oman yksikön perustaminen tiloihin luontevalta.
– Ostamme päiväkodin nykyisen irtaimiston kunnalta, joten siellä on aika hyvin kaikki tarpeellinen toiminnan käynnistämiseen. Piha-alueella teemme reilummin remonttia ja mahdollisesti myös asfaltointia, mutta sisätiloissa ei tarvita pientä pintasiistimistä kummempaa, Alikoski kertoo hymyillen.
Alikosken ryhtyessä johtamaan uutta yksikköä siirtyy Harjuntähden varajohtajaksi varhaiskasvatuksen opettaja Liisa Siurua. Siurua on työskennellyt Harjuntähdessä päiväkodin avautumisesta lähtien. Hän on työskennellyt Tikkaskodit Oy:lle myös aiemmin, kun yhtiö järjesti päiväkotitoimintaa vuosina 2013–2018.
– Roolin muutos jännittää hieman, mutta kun olen aiemminkin ollut vastaavassa roolissa vuosia sitten, se helpottaa. Talon henkilökunta on minulle aika lailla tuttua, ja olen viihtynyt Harjuntähdessä itse todella hyvin koko ajan, Siurua sanoo.
Yrittäjä Tuija Alikosken mukaan Tikkasen päiväkodista on tällä hetkellä varattu 45 paikkaa, ja päiväkodista tulee kolmiryhmäinen. Työntekijöitä on tähän mennessä palkattu kuusi, ja jos lapsiryhmät täyttyvät, rekrytoidaan kolme lisää. Uuden yksikön ruoka valmistetaan Harjuntähden yksikössä talon oman kokin toimesta, ja kuljetetaan Tikkaseen.
Harjuntähden tavoin Tikkasen päiväkodista tulee luonto- ja liikuntapainotteinen päiväkoti.
– Se tarkoittaa sitä, että järjestämme viikoittain liikuntaleikkikoulua sekä metsäretkiä lähiluontoon. Luontopainotteisuus on ollut Iissä hitti, etenkin metsäretket ovat vanhempienkin puolelta pidettyjä ja toivottuja, Alikoski kertoo.
Tikkaskodit Oy:n periaatteena on tarjota asiakkailleen enemmän kuin varhaiskasvatusta. Lasten vanhemmille on päiväkodin aulassa aamuisin tarjolla take away ‑kahvia, ja kerran viikossa työntekijöillä ja vanhemmilla on mahdollisuus kokoontua pelaamaan maksutta sählyä Iisi-areenalle.
– Lapsille erityisenä juttuna meillä on kahdesti vuodessa yöpäiväkoteja, jolloin lapset saavat yökyläillä päiväkodin tiloissa. Edellisen kerran sellainen pidettiin huhtikuussa, ja yli 40 lasta oli päiväkodilla yötä, Alikoski kertoo.
– Yöpäiväkodit ovat todella tykättyjä, ja osa lapsista puhuu jo nyt tulevan syksyn yökyläilystä, täydentää Siurua nauraen.
Muun Suomen tavoin Iissäkin lapsimäärän on ennustettu tulevina vuosina laskevan. Tuija Alikoski kuitenkin sanoo, että ennuste ei pelota häntä.
– Luotan siihen, että toiminnallemme on Iin kunnassa oma paikkansa. Tartumme toimeen innokkaana ja avoimin mielin. Voimme pyörittä toimintaa, vaikka lapsiryhmät eivät olisikaan aivan täynnä.
Alikoski antaa kunnalle kiitosta siitä, että yksityisen varhaiskasvatuksen merkitys kunnan palvelukokonaisuudessa on viime vuosina tunnustettu uudella tavalla. Myös vuosi sitten kunnassa käyttöön otettu palveluseteli on toiminut hyvin.
– Elokuun alusta alkaen yksityiselle puolelle saadaan käyttöön myös avustajaresursseja, mikä tarkoittaa, että ryhmiin saadaan lisää henkilöstöä avustamaan erityisesti tuen tarpeessa olevia lapsia. Se on hieno uudistus, Alikoski sanoo.
Myös Liisa Siurua kokee, että yksityisen varhaiskasvatuksen asioista ollaan kunnassa nyt aidosti kiinnostuneita.
– Työntekijän roolissa haluan sanoa niille kollegoille, jotka pohtivat kunnallisen ja yksityisen puolen välillä työllistymistä, että kannattaa rohkeasti kokeilla myös yksityisellä puolella työskentelyä. Omat kokemukseni yksityiseltä puolelta ovat ainoastaan positiivisia.