Suvi­ran­taan aje­taan kau­em­paa­kin syö­mään ja majoittumaan

Suviranta on suljettu maanantaista tiistaihin, mutta loppuviikon ovet ovat avoinna ja viikonloppuisin aukioloa voidaan venyttää yö kahteen asti. Kuvat: Anu KauppilaSuviranta on suljettu maanantaista tiistaihin, mutta loppuviikon ovet ovat avoinna ja viikonloppuisin aukioloa voidaan venyttää yö kahteen asti. Kuvat: Anu Kauppila

Kui­va­nie­men Vatun­gis­sa sijait­se­vaan Suvi­ran­taan tul­laan niin yöpy­mään kuin myös naut­ti­maan merel­li­sis­tä mai­se­mis­ta ja hyväs­tä ruo­as­ta. Suvi­ran­nan ravin­to­la­vas­taa­va ja keit­tiö­mes­ta­ri Tep­po Tuo­vi­la ker­too Iin kun­nan yri­tys­ke­hit­tä­jä Noo­ra Huo­ta­rin vin­kan­neen alun­pe­rin pai­kas­ta. Tois­ta kesää avoin­na ole­va Suvi­ran­nan lisäk­si Tuo­vi­la pyö­rit­tää alu­een majoi­tus­pal­ve­lui­ta, joi­hin kuu­luu 14 vau­nu­paik­kaa ja huol­to­ra­ken­nuk­sen yksi huone.

– Huo­ne on vuo­krat­tu alkusyk­syyn saak­ka. Kovas­ti tar­vit­tai­siin lisä­ka­pa­si­teet­tia majoi­tus­puo­lel­le, sil­lä kysyn­tää riit­tää, Tuo­vi­la kertoo.

Suvi­ran­ta avau­tuu heti kun kelit sen sal­li­vat ja seson­ki on nyt kuu­mim­mil­laan. Seson­ki kes­tää elo-syys­kuu­hun ja pik­ku­jou­lu­kau­den jäl­keen ovet sul­keu­tu­vat tal­vek­si. Kesä Suvi­ran­nas­sa on läh­te­nyt kii­rei­ses­ti käyn­tiin ja vakia­siak­kaat käy­vät pai­kal­la vii­kot­tain, osa jopa päi­vit­täin. Live­musiik­ki-iltoi­na baa­ri ja teras­si on ollut ääri­ään myö­ten täynnä.

– Eten­kin vii­kon­lop­pui­sin poruk­kaa on liik­keel­lä todel­la pal­jon. Sana kii­rii ja vii­kon­lop­pui­sin voim­me venyt­tää aukio­loai­kaa kah­teen saak­ka, riip­puen miten poruk­ka viihtyy.

Tule­va­na juhan­nuk­se­na Suvi­ran­nas­sa juh­lit­tiin live­musii­kin säes­tä­mä­nä per­jan­tai­na ja lau­an­tai­na ja pai­kal­le saa­pui san­koin jou­koin niin mat­kai­li­joi­ta, moto­ris­te­ja kuin pai­kal­li­sia­kin. Suvi­ral­li on jär­jes­tet­ty jo 13 ker­taa ja tämä on toi­nen kesä kun tapah­tu­ma­paik­ka­na toi­mi Suviranta.

– Suvi­ral­li on ollut joka vuo­si mie­lui­nen tapah­tu­ma niin jär­jes­tä­jän kuin kävi­jän­kin näkökulmasta.

Kesän aika­na Suvi­ran­nas­sa juh­li­taan myös häi­tä ja paik­ka toi­mii myös 6.7. jär­jes­tet­tä­vän Rop­pa­Ran­ta­Roc­kin viral­li­se­na jat­ko­paik­ka­na. Lop­pu­ke­säs­tä juh­li­taan perin­tei­siä venetsialaisia.

– Ensi vuo­den kesäl­le­kin on jo tul­lut varauk­sia ja kyl­lä­hän tämä on aivan oman­lai­sen­sa miljöö.

Tuo­vi­la on toi­mi­nut alal­la jo pit­kään ja ensim­mäi­nen kipi­nä ravin­to­la-alal­le syt­tyi nuo­re­na poi­ka­na tis­ki­ju­kan hom­mia teh­des­sä. Innos­tus ravin­to­la-alaa koh­taan on pysy­nyt vuo­sien aika­na ja Rokual­la hotel­lin­joh­ta­ja­na­kin työs­ken­nel­lyt Tuo­vi­la ei ole katu­nut Vaa­las­ta Kui­va­nie­meen siirtymistä.

– Tääl­lä on ihan eri taval­la kävi­jöi­tä ja tän­ne on todel­la hyvät kul­ku­yh­tey­det. Moni on vin­kan­nut muun muas­sa kara­vaa­na­ri- ja moto­ris­ti-ryh­mis­sä pai­kas­ta ja vas­ti­kään tääl­lä pysäh­tyi Oslos­ta poh­joi­sen kaut­ta Hel­sin­kiin mat­kal­la ollut moto­ris­ti, jol­le oli vin­kat­tu Suvi­ran­nas­ta kan­sain­vä­li­ses­sä motoristi-ryhmässä.

Vatun­gis­sa paras­ta Tuo­vi­lan mukaan on ympä­ris­tö ja tii­vis yhtei­sö, mis­sä yrit­tä­jä­hen­keä ja tukea riit­tää. Suvi­ran­ta on otet­tu hyvin vas­taan ja posi­tii­vi­nen palau­te on kii­ri­nyt myös Tuo­vi­lan kor­viin. Hän uskoo­kin, että paras­ta mai­nos­ta sosi­aa­li­sen median lisäk­si on hyvin pal­vel­lut asiak­kaat. Hän halu­aa hyö­dyn­tää itse­kin pai­kal­li­sia pal­ve­lui­ta ja esi­mer­kik­si liha tulee lähi­tuot­ta­jal­ta ja kala suo­raan sata­mas­ta. Tar­jol­la onkin mait­ta­via ham­pu­ri­lai­sia, salaat­te­ja sekä muun muas­sa leh­ti- ja possunpihvejä.

– Asiak­kaat ovat nykyi­sin todel­la tie­toi­sia sii­tä, mitä he syö­vät ja haluan tar­jo­ta hyvää ruo­kaa pai­kal­li­sis­ta ja laa­duk­kais­ta raaka-aineista.

Tule­vai­suu­des­sa Tuo­vi­la halu­aa kehit­tää majoi­tus­ka­pa­si­tee­tin lisäk­si venei­li­jöi­den palveluita.

– Tar­koi­tuk­se­na on ilmei­ses­ti saa­da sata­maan uusi vie­ras­ve­ne­lai­tu­ri, mikä var­mas­ti osal­taan lisää kävijämäärää.