Suomen ja Ruotsin kalastajat ovat yhteisvoimin päättäneet lähestyä EU-päättäjiä Perämeren alueen kalakantoja uhkaavan hyljekannan uudelleen arvioimiseksi.
– Hyljekannan kasvua on seurattu jo reilut kymmenen vuotta, ja kannanottojakin on kansallisella tasolla lähetetty moneen suuntaan, mutta mitään ei ole tapahtunut, sanoo iiläinen ammattikalastaja Hannu Kaisto, joka on tehnyt aloitteen kahden valtakunnan yhteisestä kirjelmöinnistä EU:n suuntaan sekä toimii projektin vetäjänä.
Oleellisena toimijana Suomen puolella on mukana Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liitto, jonka hallitukseen Kaisto kuuluu. Ruotsin puolella vastaavana toimijana on Guldhaven.
Hyljekannan voimakas kasvu on johtanut alueen kalastajien saalismäärien hupenemiseen ja ansiotason laskuun. Kaisto kertoo, että Luonnonvarakeskus on arvioinut Perämeren hyljekannan koon olevan noin 25 000 yksilöä, joista suurin osa on Itämerennorppia, mutta joukossa on myös kookkaampia harmaahylkeitä.
Kun Luken arvioiden mukaan yksi hylje syö kalaa kolmesta neljään kiloon päivässä, päätyy hylkeiden suihin vuositasolla noin 25 miljoonaa kiloa kalaa. Iso osa ravinnosta myös koostuu arvokaloista kuten lohesta ja siiasta.
– Samaan aikaan ammattikalastajien vuotuinen saalismäärä on 1,5 miljoonaa kiloa, eikä enää aivan sitäkään, sillä etenkin lohen ja siian kannat murenevat vauhdilla. Toki kalastajien saalismäärään on kuitenkin lisättävä silakka- ja maivasaaliit, jotka ovat määrällisesti isompia, Kaisto toteaa.
Hyljekannan kasvu on johtanut myös eläinten levittäytymiseen ylemmäs jokiin, minne ne voimakkaimmin nousevat syksyllä juuri samaan aikaan, kun siika ja taimen nousevat kudulle jokiin.
– Hylkeiden ilmestyminen joelle on uusi ilmiö, jota on tapahtunut vasta viimeisimpien vuosien aikana.
Iijoella se tarkoittaa sitä, että hautomoille saatavan siianmädin määrä on pudonnut kolmannekseen aiemmin saadusta 700–900 litrasta, ja Kemijoella pudotus on ollut vieläkin rajumpi. Suuri osa emokaloista päätyy hylkeiden ravinnoksi.
– Mitä vähemmän mätiä, sitä pienempi kalakanta. Tuntuu siltä, että haudomme mätiä vain hylkeiden ravinnoksi, ja mielekkyys koko toimintaan uhkaa hiipua, harmittelee Kaisto, joka myös toteaa juuri rasvaisten mätiä kantavien emokalojen olevan erityisesti hylkeiden mieleen.
Iissä järjestettyyn kalastuspalaveriin osallistui myös europarlamentaarikko Nils Torvalds, joka kertoi kalastajia ja kalakantoja koskevan hyljeongelman nousseen esiin likipitäen heti ensimmäisestä päivästä lähtien, jona hän parlamentissa työn aloitti.
– Näitä yhteisiä kokoontumisia ja yhteydenpitoa on tarkoitus jatkaa kuukausittain, jotta saamme aikaan selvityksen, jonka sitten toimitamme Brysseliin. Kun sieltä aikanaan saadaan vastaus, se tulee suomalaisten viranomaisten pöydälle, ja siinä vaiheessa heidän on pakko siihen myös vastata, Torvalds linjasi.
Vaikka mikään ei EU:ssa tapahdu kovin nopeasti, kertoi Torvalds asiassa edettävän siten, että ensi vuoden eduskuntavaaleissa ehdokkaana olevat joutuvat kalastajien kysymykseen kantaa ottamaan. Vastuullisena komissaarina EU:ssa on liettualainen Virginijus Sinkevicius, jonka Torvalds sanoi asian hyvin ymmärtävän ja olevan yhtä lailla kalastajien tilanteesta ja tulevaisuudesta huolissaan, sillä ongelma koskee Liettuankin kalastajia.
– EU:n sääntöjenkin puitteissa asiasta päättäminen kuuluu suomalaisille viranomaisille, eli EU:n selän taakse ei tässä voida piiloutua, kuten usein helposti tehdään, europarlamentaarikko korosti.
Hylkeiden hän totesi hakeutuvan jokiin siitä yksinkertaisesta syystä, ettei ulkona merellä ole riittävästi ravintoa yhä kasvavalle kannalle. Toisaalta Torvalds lähestyy aihetta myös pohtimalla, mitä meidän ylipäätään tulisi jatkossa syödä, jotta luonnon monimuotoisuus säilyisi ja ilmastonmuutoksen eteneminen pysähtyisi.
– Väistämättä vastaus on kotimainen ruoka, jonka kuljettaminen rasittaa mahdollisimman vähän ilmastoa. Punaisen lihan syömistä taas pitäisi vähentää, mitä siis tilalle — vastaus on kala — ja mistä se tulee, tuleeko “lentokalana” Aasiasta vai läheisestä merestämme.
Kalastajia ärsyttävät myös rauhoitusmääräykset, joiden vuoksi he eivät pysty täysipainoisesti ammattiaan harjoittamaan, ja samalla hylkeet kuitenkin pistelevät poskeensa rauhoitettuja lajeja sekä talteen otetusta mädistä hautomoilla tuotettua kalaa.
Suomen ja Ruotsin kalastajien ja kalatalousjärjestöjen tavoitteena on käynnistetyn yhteistyön myötä saada hylkeiden metsästystä sekä niistä saatavien raaka-aineiden hyödyntämistä lisättyä, jotta hyljekannan vähentäminen mahdollistuisi. Hylkeiden metsästyksen harjoittaminen vaatii lisäksi koulutusta, jotta sen tavoite täyttyy ja toteuttaminen turvallisesti onnistuu.
– Projektin tarkoituksena on saada ongelma tietoon myös suurelle yleisölle, sillä asiaa ei ymmärretä, eikä sitä, että tässä on tosi kyseessä. Joka kevät syntyy Perämerelle muutama tuhat uutta “kalastajaa”. Päättäjienkin olisi syytä herätä viimeistään nyt, Kaisto painottaa.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.