Oulunkaari siirtyy noudattamaan THL:n uusinta, viime viikolla julkaistua ohjeistusta rokotusjärjestyksestä. Jo annetut koronarokoteajat ovat kuitenkin voimassa normaalisti. THL:n uuden ohjeistuksen mukaan Astra Zenecan rokotetta voidaan antaa aiemmasta poiketen myös yli 70-vuotiaille. Oulunkaarellakin ehdittiin jo aloittaa alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset Astra Zenecalla, mutta ne keskeytetään siksi ajaksi, että kaikki yli 70-vuotiaat ovat saaneet rokotteen. Näillä näkymin alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset jatkuvat jälleen huhtikuussa.
Jatkossa kaikkia kolmea Suomessa hyväksyttyä rokotetta voidaan antaa yli 70-vuotiaille, mikä nopeuttaa ikäihmisten rokotetahtia. Yli 70-vuotiaiden osalta sairaudet eivät vaikuta rokotusjärjestykseen, vaan vuoro määräytyy pelkästään iän mukaan.
Tällä hetkellä yli 80-vuotiaiden ja heidän kanssaan asuvien omaishoitajien rokotukset ovat Oulunkaarella loppusuoralla. Kaikkia ryhmään kuuluvia ei ole kuitenkaan tavoitettu useista yrityksistä huolimatta, joten Oulunkaaren henkilökunta jatkaa heidän tavoittamistaan. Kaikki yli 80-vuotiaat rokotteen haluavat saavat rokoteajan heti kun he soittavat koronarokotusnumeroon tai heidät tavoitetaan muuten. Simossa ajan varaaminen itse ei ole vielä tällä viikolla mahdollista. Myös lähiomainen voi varata ajan ikäihmisen puolesta. Toistaiseksi muut rokotusryhmät eivät voi itse varata aikoja.
Iissä, Pudasjärvellä, Utajärvellä ja Vaalassa 75–79-vuotiaiden ja heidän omaishoitajiensa rokotukset jatkuvat. Tällä hetkellä henkilökunta soittaa ja tarjoaa aikaa, joten kuntalaisten tarvitsee toistaiseksi vain odottaa. Heidän jälkeensä, näillä näkymin maaliskuun lopulta lähtien, vuorossa ovat 70–74-vuotiaat ja heidän omaishoitajansa. Rokotusvuorossa olevien kannattaa vastata myös itselle tuntemattomiin numeroihin. Jos kuntalainen ei vastaa ensimmäisellä kerralla, henkilökunta yrittää tavoittaa uudestaan.
Koronaan liittyvää työtä tekevät työntekijät sekä ikäihmisten asumisyksiköiden asukkaat ja henkilökunta ovat saaneet ensimmäisen rokotteen ja osa jo vahvistusrokotteenkin.
Oulunkaarella serataan tiiviisti, muuttuvatko kuntalaisten rokottamiskuljetukset jatkossa Kela-korvattaviksi. Virallista valtakunnallista päätöstä Kela-korvauksista ei toistaiseksi ole, joten toistaiseksi henkilökunta ei voi kirjoittaa taksilappuja. Rokotuksia järjestetään osassa kuntia myös iltaisin tai lauantaisin, jolloin omaisilla on paremmat mahdollisuudet huolehtia kuljetuksista.
Kotona rokottaminen ei ole mahdollista, sillä rokotteet ovat hyvin vaativia kuljettaa ja säilyttää. Lisäksi koronarokotteissa kuten muissakin rokotteissa on aina anafylaktisen shokin vaara, minkä vuoksi on tärkeää, että rokotepaikalla on riittävästi henkilökuntaa ja asianmukaiset välineet mahdollisen shokin tai muiden jälkioireiden varalta.
Viimeisen viikon aikana Oulunkaarella annettiin noin 600 rokotusta. Ensimmäisen rokotteen on saanut tällä hetkellä noin 3700 henkilöä, ja toisenkin rokotteen saaneita on noin 430 henkilöä.
Rokotusajan saaneet ovat olleet Oulunkaarella tyytyväisiä, ja rokotuksiin on tultu mielellään. Pistämisen jälkeen kuntalaisilla on ilmennyt jonkin verran tavanomaisia rokotusten jälkioireita, kuten paikallista kipua, nivelkipuja ja lyhytaikaista lämmönnousua.
– Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on saanut muutamia ilmoituksia epäilyistä, että Astra Zenecan koronarokotteen jälkeen olisi aiheutunut veritulppa. Kuolemantapauksia Suomessa ei kuitenkaan ole todettu. Toistaiseksi Suomessa ei ole osoitettu, että mahdolliset veritulpat olisivat johtuneet nimenomaan rokotteesta. Sekä Fimea, THL että Euroopan lääkevirasto EMA selvittävät asiaa, terveyspalvelujohtaja Liisa Cajan-Suokas toteaa.