PVO-Vesivoiman Iijoen, Kemijoen ja Kokemäenjoen vesivoimalaitosten operoinnissa siirrytään maaliskuun aikana uuteen toiminnanhallintajärjestelmään. Järjestelmä antaa PVO-Vesivoimalle entistä paremman tilannekuvan tuotantoprosessista sekä tehostaa toimintaa sähkömarkkinoilla uusien säätöratkaisujen avulla.
Uudella järjestelmällä on keskeinen merkitys vesivoiman kaupalliselle käytölle. Järjestelmällä varaudutaan sähkömarkkinoiden sääntöjen ja vaatimusten muuttumiseen. Tällainen on muun muassa vaade sähköntuotannon varttitaseesta. Järjestelmä mahdollistaa paremman kokonaiskuvan muodostamisen esimerkiksi säästä, virtaamista sekä sähkömarkkinoiden tilanteesta. PVO-Vesivoimassa on kaivattu myös parempia työkaluja käynnissäpidon avuksi. Uutena järjestelmänä toimii Valmet DNA ja sen toimittaja on Valmet.
– Kyseessä on ylemmän tason ohjausjärjestelmä, jonka maantieteellisellä sijainnilla ei ole merkitystä. Voimalaitoksilla on omat koneisto- ja laitosautomaatiot ja ne on liitetty Raasakassa sijaitsevaan keskitettyyn SCADA-järjestelmään, kertoo projektipäällikkö Tommi Hansen-Haug PVO-Vesivoimasta.
Raasakan vesivoimalaitokselle asennettua virtualisoitua automaatiojärjestelmää operoidaan Tampereelta. Järjestelmässä on linkit vesivoimalaitoksille ja useisiin kolmansien osapuolien järjestelmiin, kuten energianhallintajärjestelmään sekä sähkönjakeluyhtiöihin ja Suomen ympäristökeskukseen (SYKE). Toiminnan turvallisuuden maksimoimiseksi järjestelmä on kahdennettu ja fyysisestikin jaettu kahteen pisteeseen.
– Paitsi, että Valmet DNA ‑järjestelmän käyttövarmuus on todella korkealla tasolla, se suo meille lukemattomia uusia kehitysmahdollisuuksia. Se on suunniteltu tulevaisuuden järjestelmäksi, jonka päälle voidaan jatkossa rakentaa uutta, Tommi Hansen-Haug kertoo.
Uudistuksen myötä saadaan Iijoella käyttöön myös autopilotilla toimiva monimuuttujasäätö.
– Sen etuna on, että se paitsi vapauttaa operaattorin työaikaa myös tuo lisänopeutta reagointiin, sillä systeemi tekee päätökset automaattisesti. Näin pystytään varmemmin estämään esimerkiksi välppien tukkeutumiseen liittyvät tuotannon pysäytykset, Hansen-Haug kertoo.