Kesän pitäisi olla koulunsa päättäneille rentoutumisen ja hauskanpidon aikaa. Monia kuitenkin vaivaa epävarmuus tulevaisuudesta. Ylioppilaat ovat tehneet kovan uurastuksen ja kokeneet valtavaa stressiä kevään aikana kirjoitusten ja pääsykokeiden parissa, mutta seuraavaksi täytyy stressata koulupaikkaa ja miettiä, mikä minusta tulisi isona.
On absurdia olettaa, että kaikilla nuorilla olisi selvät sävelet tulevaisuuden kanssa. On täysin normaalia kipuilla tulevaisuuden kysymysten parissa ja kokea epävarmuutta siitä, mikä haluaa olla isona. Itse löysin oman juttuni neljän vuoden kuluttua ylioppilaaksi pääsystä. Lukion jälkeen en todellakaan tiennyt, mitä haluaisin opiskella tai mitä töitä haluaisin tehdä. Hain joka kevät päämäärätiedottomasti lukuisiin eri kouluihin, mutta tuloksetta. Onneksi, sillä en olisi ollut vielä valmis opiskeluun, ja jos olisinkin jonnekin päässyt opiskelemaan, olisin päätynyt täysin väärälle alalle. Välivuoteni olivat minulle tärkeää itseeni tutustumisen aikaa, jolloin sain vastauksia moniin kysymyksiin ja pikkuhiljaa haaveeni tulevaisuuden suhteen alkoi selkeytyä.
Hain ensimmäistä kertaa nykyiseen kouluuni vitsillä ja jäinkin ensimmäiselle varasijalle. Vitsi kuitenkin muuttui tosissaan otettavaksi ajatukseksi: olisiko minusta sittenkin toimittajaksi? Sain samana keväänä koulupaikan aivan toiselta alalta, mutta olin tehnyt päätökseni tulevaisuuden suhteen. Haen opiskelemaan journalismia, kunnes pääsen sinne. Kova työni palkittiin vuoden päästä, kun ovet kouluun aukesivat ja olin viimein löytänyt oman juttuni journalismin parista.
Onnea heille, jotka koulupaikan saavat, mutta jos jäät ilman koulupaikkaa, se ei ole elämän loppu. Koulupaikatta jääminen ei kerro tyhmyydestä, laiskuudesta tai ylipäätään älykkyydestäsi mitään. Kaikilla on omat polkunsa kuljettavina, mutta joskus niiltäkin poluilta eksyy. Sekin kuuluu elämään ja hukassa olemisen aikana voi oivaltaa jotain hyvin tärkeää.
Iida Koskela, iida.koskela@rantapohja.fi