Ensin iiläiset isät Matti Kreus ja Janne Pyykkönen lähtivät viime vuoden keväällä pelailemaan ja potkimaan palloa omien ja sukulaisten lasten kanssa. Ja pian mukaan lähtivät myös naapuruston lapset. Jalkapallosta kiinnostuneille ei omalla kylällä ollut toimintaa ja Haukiputaalle tai Ouluun on pitkä matka kuskata lajia kokeilemaan. Kreus ja Pyykkönen kertovat, että pian kentän laidalla alkoi olla odottavia lapsia enemmänkin.
– Ajatuksena oli ja on edelleen, että kerätään aivan kuin omassa nuoruudessa kylältä porukka kasaan ja lähdetään pelailemaan. Ei tarvitse olla veren maku suussa, vaan hyvällä fiiliksellä mennään, Kreus sanoo.
– Halusimme, että lapsilla on mahdollisuus harrastaa omalla kylällä. Homma vähän sitten karkasi niin sanotusti käsistä, Pyykkönen nauraa.
Harrastajamäärän kasvaessa, toiminta siirtyi ensin Alarannan kyläyhdistyksen siipien alle. Se mahdollisti esimerkiksi avustusten hakemisen ja toiminnan järjestäytymisen. Turnauksiin osallistuminen ja Jalkapalloliiton lisenssien saaminen vaati kuitenkin taakseen urheiluseurastatuksen ja oman seuran perustamisen pohtimisen ja ajatuksen hylkäämisen jälkeen miehet ottivat yhteyttä Iin Urheilijoihin. Apua miehet kertovat saaneensa todella paljon eikä toiminta ole siitä jäänyt kiinni.
– Seura otti meidät avosylin vastaan ja huhtikuussa perustettiin seuraan jalkapallojaosto, Pyykkönen kertoo.
– Saimme todella paljon alussa apua jos mihin kysymyksiin ja tarpeisiin Iin kunnan vapaa-aikapäällikkö Pekka Suopangilta ja Iin vapaa-aika ja hyvinvointipalveluista. Treenivuoroja on saatu todella hyvin, kuten myös talkoohommia ja hyviä kontakteja, Kreus lisää.
Myös sponsorit ovat lähteneet mukavasti mukaan eikä kukaan mukaan kysytty taho ole vielä kieltäynyt. Kreus sanookin, että heidän valttinsa on tällä hetkellä se, ettei sponsorit tue yksittäisiä joukkueita, vaan koko jaostoa. Heti toiminnan alkuvaiheessa on sovittu, että yhtä köyttä vedetään ja tuetaan koko porukkaa. Pelaajille tilattiin vastikään upouudet tyylikkäät peliasut ja vanhempien kanssa on mietitty, ettei paitoja aleta peittämään sponsorimerkein, vaan heille annetaan näkyvyyttä muilla tavoin.
– Sponsoroinnilla mahdollistetaan matalat kustannukset ja pystymme palkkaamaan lisää ohjaajia. Lasten vuoksi tätä tehdään ja se on ollut yrityksille lähellä heidän arvojaan ja moni on halunnut lähteä tukemaan tällaista toimintaa, miehet kertovat.
Pyykkönen on itse paljasjalkainen iiläinen ja eikä Kreus ole Yli-Iitä kauempaa kotoisin. Molemmille on tärkeää, että lapsille mahdollistetaan harrastaminen omalla kylällä. He kertovat, ettei monilla vanhemmilla ole mahdollisuutta kuljettaa lapsia Ouluun tai Haukiputaalle harrastamaan ja nyt lapsilla on mahdollisuus kulkea pelaamaan pyörillä tai kävellen.
– Vanhemmilta on saatu todella positiivista palautetta ja meille on tullut myös sellaisia pelaajia, jotka ovat käyneet muun muassa Haupan treeneissä, mutta kuskaaminen on ollut hankala toteuttaa, Kreus kertoo.
Tällä hetkellä toiminnassa on mukana vajaat sata lasta, osa on kerhotoiminnassa ja osa joukkuetoiminnassa. Yksi porukka pelaa miniliigaa, 4–5‑luokkalaiset ja 3–4‑luokkalaiset osallistuvat kesän aikana myös useampaan turnaukseen Oulun seudun alueella ja myös tytöille on oma harrasteryhmä. Pyykkönen kertoo, että ensin toiminta aloitettiin poikien kanssa, mutta innokkaita tyttöpelaajia tuli niin paljon mukaan, että heille saatiin pian oma ryhmä.
– Halukkaita olisi enemmänkin joukkuetoimintaan, mutta se vaatisi enemmän vanhempia avuksi.Tällä hetkellä meidän lisäksi mukana on ollut kaksi vanhempaa ryhmien vetäjinä. Jani Ojala 4–5. luokkalaisissa ja Pasi Schultz 6‑luokkalaisissa ja sitä vanhemmissa. Tämä kesä mennään tällä laajuudella ja syksyllä katsotaan mahdollisuutta laajentaa toimintaa, mikäli saadaan ohjaajia lisää, Pyykkönen kertoo.
Torstaisena iltana Iin keskuskentällä on reilut parisenkymmentä lasta harjoittelemassa niin tyttöjen kuin poikienkin ryhmistä. Kesällä joukkueilla on oma harjoitusvuoro kerran viikossa, jonka lisäksi viikonloppuisin on pelivuoro ja kerhotoiminta harjoittelee kerran viikossa. Mukana kentällä lapsia ohjaamassa ovat jo melkein vuosikymmenen jalkapallon parissa viettäneet Maya Vänskä ja Elina Millaskangas. Lisäksi mukana ovat olleet alusta saakka Lumia Tuomikoski, jolla on kokemusta liikuntakerhojen vetämisestä ja on lentopallon harrastaja. Kreus ja Pyykkönen ovatkin erityisen iloisia, että nuoret ovat lähteneet innolla mukaan ohjaamaan. Myös Aada Suopanki liittyvät pian ohjaajaporukkaan.
– Tytöistä on ollut iso apu ja heistä huomaa, että he osaavat olla lasten kanssa. Tieto-taitoa löytyy myös paljon ja heille on etu, kun hekin ovat aloittaneet yhtä nuorina itse pelaamisen, Kreus toteaa.
Monet lapsista harrastavat myös muita lajeja jalkapallon ohella ja miehet haluavatkin, että harrastus pysyy mieluisana ja tukee muitakin lajeja. Tarkoituksena on tarjota lapsille matalan kynnyksen lajiin tutustuminen ja tietenkin myös taitojen kehittäminen.
– Meiltä löytyy jo todella taidokkaita yksilöpelaajia ja nyt harjoittelemme nimenomaan sitä yhdessä pelaamista ja pelin lukemista. Olemme pelanneet vasta niin vähän aikaa ettemme voi olettaa sen tapahtuvan sormia näpäyttämällä, Kreus sanoo.
– Lapsilta jos kysyy niin hehän haluaisivat pelata joka päivä, eli motivaatiota kyllä löytyy, Pyykkönen lisää.
Miehet ovat olleet myös iloisia yhteistyöstä muiden alueen jalkapalloseurojen kanssa. Vastaanotto on ollut hyvä ja yhteisistä valmentajakoulutuksista on jo ollut puhetta ja harjoituspelejä on jo järjestetty. Tukea ja neuvoja on tullut myös muiden seurojen valmennuspäälliköiltä ja valmentajilta. Kilpailuasetelmaa miehet eivät halua tukea vaan he haluavat olla matalan kynnyksen kasvasttajaseura, josta innokkaimmat ja motivoituneet pelaajat voivat ponnistaa isommille areenoille halutessaan.
– Panostamme yksilölliseen ohjaukseen ja meiltä ihan varmasti kuoriutuu hyviä joukkueita. Lähtökohtaisesti kaikki ovat todella motivoituneita ja mielestämme etunamme on se, että tarjoamme sekä kerho- että joukkuetoimintaa ja siten voidaan erotella lajia motivoituneesti harjoittelevat lapset, miehet tiivistävät.
Kesällä edessä on noin kerran kuussa Miniliigan peluuta, missä joukkue pääsee pelaamaan oman tasoisten joukkueiden kanssa aina vähintään kolme peliä per miniliigaturnaus. Lisäksi tarkoituksena on osallistua ainakin Kesäpudakseen, Terwaturnaukseen ja Raahe Cupiin. Talvisin joukkueet harjoittelevat Iisi-areenalla futsalin merkeissä.
– Pelaajille tekee hyvää päästä pelaamaan niin oman tasoisten kuin hieman vanhempienkin kanssa, jotta he saavat käsityksen siitä, missä tasolla omat ja joukkueen taidot ovat, Kreus toteaa.
– Kyllähän ensimmäiset häviöt tuntuivat lapsista karvailta, mutta sekin kuuluu peliin ja elämään. Kun antaa kentällä kaikkensa ja voitto tulee niin siitäkin osataan nauttia, Pyykkönen lisää.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.