Päät­tä­jäl­tä: Kun ihmi­nen sairastuu

Kun ihmi­nen sai­ras­tuu, tapah­tuu monen­lai­sia asioita.

Tei­jo Liedes

Pääl­lim­mäi­se­nä ovat tie­ten­kin ne tun­te­muk­set, joi­ta sai­raus herät­tää. Useim­man mie­len val­taa yksi­näi­syy­den tun­ne, tun­ne sii­tä, että lop­pu­jen lopuk­si tääl­lä elä­mäs­sä olen itse itse­ni kans­sa. Ja yksi­näi­syys sai­ras­tut­taa lisää.

Sai­ras­tu­mi­nen panee miet­ti­mään elä­män perus­asioi­ta: olen­ko elä­nyt oikein, olen­ko kan­ta­nut vas­tuu­ta itses­tä­ni ja toi­sis­ta ihmi­sis­tä sekä luon­nos­ta, ja miten minun käy. Sit­ten tulee hätä sii­tä, että saan­ko avun sai­rau­den hoi­toon ajois­sa ja riit­tä­väs­ti. Täs­sä vai­hees­sa astuu­kin yhteis­kun­ta vah­vas­ti peliin. Jos olet työs­sä­käy­vä ihmi­nen, pää­set hel­pos­ti työ­ter­veys­huol­lon kaut­ta vas­taa­no­tol­le ja saat tar­vit­taes­sa lähet­teen eri­kois­sai­raan­hoi­toon. Työ­ter­veys­huol­toa tar­joa­vat useim­mi­ten yksi­tyi­set yri­tyk­set. Mut­ta jos olet työ­elä­män ulko­puo­lel­la ikä­si tai muun syyn takia, hoi­dos­ta­si vas­taa yhteis­kun­ta. Ja sil­loin voi kysyä, vas­taa­ko yhteis­kun­ta huu­too­si. Aivan oleel­li­nen kysy­mys on, pää­set­kö lää­kä­rin vas­taa­no­tol­le. Kaik­ki kun­nia asian­tun­te­vil­le sai­raan­hoi­ta­jil­le, jot­ka arvioi­vat puhe­li­mes­sa tilan­tee­si, ja on hyvä, että puhe­luusi vas­ta­taan ja asia ote­taan vaka­vas­ti, mut­ta lää­kä­riai­ko­ja on vai­kea saa­da, ajan­va­raus tak­ku­aa, ja jonot ovat pitkiä.

Kui­ten­kin tun­net, että apua on saa­ta­va heti, ja niin­pä läh­det yhteis­päi­vys­tyk­seen. Siel­lä on ruuh­kaa ja jono­tus­ta, ja lopul­ta pää­dyt hoi­toon toi­sel­le paik­ka­kun­nal­le, kuin mis­sä asut. Tai voit men­nä suo­raan yksi­tyi­sel­le vas­taa­no­tol­le, jos sinul­la on sii­hen varaa. Ja kai­kil­la ei varaa ole. Meil­le on muo­dos­tu­nut ter­vey­den­huol­toon ns. kah­den ker­rok­sen jär­jes­tel­mä: yksi­tyi­nen varak­kail­le ja työs­sä käy­vil­le ja jul­ki­nen pie­ni­tu­loi­sil­le, työ­elä­män ulko­puo­lel­la oleville.

Perus­on­gel­ma mei­dän ter­vey­den­huol­to­jär­jes­tel­mäs­säm­me on aivan yksin­ker­tai­nen, vaik­ka toi­sin väi­te­tään. Mei­dän pitää pääs­tä yhteen jär­jes­tel­mään, joka on kai­kil­le kan­sa­lai­sil­le tasa-arvoi­nen ja toi­mii tehok­kaas­ti. Perus­ter­vey­den­huol­toon pitää saa­da riit­tä­väs­ti lääkäreitä.

Täl­lai­nen jär­jes­tel­mä saa­daan toi­mi­maan vain jul­ki­ses­ti rahoi­tet­tu­na ja jär­jes­tet­ty­nä. Tämä ei sul­je yksi­tyis­tä sek­to­ria, mut­ta seka­va jär­jes­tel­mä, jos­sa jul­kis­ta rahaa valuu yksi­tyi­sen pal­ve­lun tuke­mi­seen, pitää sel­kiyt­tää. Jul­ki­sen pitää olla jul­kis­ta ja yksi­tyi­sen yksityistä.

Kun olet vero­si mak­sa­nut ja elä­mää­si elä­nyt vas­tuul­li­ses­ti, sinul­la on oikeus vaa­tia yhteis­kun­nal­ta perus­tus­lail­la taa­tut oikeu­det tasa-arvoi­seen koh­te­luun. Mut­ta perus­tus­lais­sa oikeu­det perus­te­taan myös ihmi­sar­voon, oikeu­det taa­taan kai­kil­le kan­sa­lai­sil­le, varal­li­suu­des­ta, yhteis­kun­nal­li­ses­ta ase­mas­ta yms. riip­pu­mat­ta. Perus­tus­la­ki ei nyt toteu­du ter­vey­den­huol­lon osal­ta, eikä kyl­lä sosi­aa­li­huol­lon­kaan osal­ta, mut­ta sii­hen ei täs­sä ole tilaa kajota.

Asia oli­si siis kor­jat­ta­vis­sa, mut­ta polii­ti­koil­ta puut­tuu roh­keus tai polii­tik­ko­ja estää jokin ideo­lo­gia asia kor­ja­ta. Hyvin­voin­tia­lue­uu­dis­tus oli hyvä yri­tys, mut­ta se kes­kit­tyi vain jär­jes­tel­män ja orga­ni­saa­tion uudis­ta­mi­seen. Toi­min­nan sisäl­tö jäi pää­asias­sa ennal­leen ja rahoi­tus­jär­jes­tel­män ja raken­teet kah­lit­se­vat toi­min­nan aitoa kehit­tä­mis­tä, vaik­ka esim. Poh­teel­la on sii­hen aitoa pyrkimystä.

Ei tilan­teen tie­dos­ta­mi­nen pal­joa kuu­mees­sa makaa­vaa tai leik­kaus­ta odot­ta­vaa poti­las­ta auta. Hän halu­aa, että asiat tapah­tu­vat nopeas­ti ja tehok­kaas­ti, että hoi­to­ket­ju kotoa hoi­toon ja takai­siin kotiin on suju­va, että pal­ve­lu on ystä­väl­lis­tä, että yksi­näi­syy­den tun­ne hel­pot­taa, ja että yhteis­kun­ta vas­taa avunhuutoon.

On myös yhteis­kun­nan etu, että vai­vat ja tau­dit hoi­de­taan tehok­kaas­ti ja ajois­sa, jot­ta ihmi­set rasit­tai­si­vat ter­vey­den­huol­toa vähem­män, pysyi­si­vät ter­veem­pi­nä. Lie­nee­kö uto­pi­aa, mut­ta oli­si tär­ke­ää, että ihmi­set sai­si­vat jopa ennal­taeh­käi­se­vää hoitoa.

Tei­jo Liedes

Iin kun­nan­hal­li­tuk­sen puheen­joh­ta­ja (vas.)

Poh­teen tule­vai­suus­lau­ta­kun­nan jäsen vara­val­tuu­tet­tu (vas.)