Oulun seudun kuntien hallitusten puheenjohtajat ovat allekirjoittaneet ja jättäneet kannanoton seutuyhteistyön tiivistämisestä. Keinoksi esitetään kuntien yhteisen kaupunkiseutufoorumin perustamista.
Allekirjoittaneiden joukossa ovat Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä sekä Iin kunnanhallituksen puheenjohtaja Ilkka Pakonen. Lisäksi allekirjoittaneet ovat Teija Siekkinen Hailuodosta, Antti Ollikainen Kempeleestä, Juho Pakaslahti Limingasta, Jaana Ollakka Lumijoelta, Aimo Manelius Muhokselta sekä Annukka Suotula Tyrnävältä.
Haluun kehittää seutuyhteistyötä vaikuttaa muun muassa väestön ikääntymisestä ja syntyvyyden laskusta johtuva yhteiskunnallinen murros. Lisäksi kannanotossa todetaan, että lähivuosina kuntien ratkaistavaksi tulevat osaavan ja riittävän työvoiman saatavuuteen, hyvinvointivaltion rahoitukseen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden riittävyyteen liittyvät haasteet.
– Tarvitsemme yhteistä keskustelua, valmistelua ja edunvalvontaa Oulun kaupunkiseudun vetovoiman lisäämiseksi. Yhdessä olemme enemmän, sanoo Vehkaperä kannanotossa.
– Pohjoisen ja läntisen ulottuvuuden merkitys Suomelle on noussut kokonaan uudelle tasolle geopolitiikan muuttuessa. Oulun kaupunkiseudun kunnat voivat olla Perämerenkaaren merkittävin tekijä ja hyötyjä uudessa tilanteessa, toteaa kannanotossa puolestaan Ilkka Pakonen.
Osa kuntien hallitusten puheenjohtajista kokoontui keskiviikkoaamuna Iin kunnantalolle esittelemään jo nyt tehtyä vapaamuotoista seutuyhteistyötä ja puhumaan tulevista askelista työn jatkamiseksi. Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä kertoo, että Oulun seutukuntien hallitusten puheenjohtajat ovat kokoontuneet vapaamuotoisesti ja vapaaehtoisesti saman kahvipöydän ääreen säännöllisesti jo useamman vuoden ajan eri puolilla seutua. Vehkaperän mukaan myös seutukuntien johtajat kokoontuvat säännöllisesti samalla periaatteella.
– Meillä on kaupungin- ja kuntien hallitusten puheenjohtajina samanlaisia asioita pöydillämme, ja niistä sitten keskustelemme että miltä asiat kussakin kunnassa näyttävät, Vehkaperä kertoo.
– Kokoontuminen on ollut vapaamuotoista, joten nyt haluttaisiin päästä liikkeelle siinä, että kokoontumisille saataisiin toimiva ja virallinen malli, täydentää Ilkka Pakonen.
Puheenjohtajien mukaan tarpeen olisi kehittää säännöllisesti toimiva foorumi, jossa voitaisiin käsitellä myös valmisteluvaiheessa olevia asioita. Kyseessä olisi Vehkaperän mukaan siis virallinen toimielin, jossa edistettäisiin seudun yhteisiä asioita.
Puheenjohtajien ehdottama kaupunkiseutufoorumin malli on käytössä jo muun muassa Tampereella. Tampereella seutuyhteistyötä on tehty jo vuodesta 2005 saakka, ja siihen osallistuu Tampereen kaupunkiseudun kahdeksan kuntaa. Seutuyhteistyölle on laadittu omat strategiansa ja tavoitteensa, jotka on julkaistu seudun verkkosivuilla.
Oulun päättäjiä on käynyt paikan päällä Tampereella ottamassa oppia toimivasta seutuyhteistyöstä. Tampereen etulyöntiasemaa ei nähdä Oulun seutukunnissa uhkana.
– Voimme katsoa, mitä siellä on tehty ja mitä me voisimme ehkä tehdä paremmin, tiivistää Kempeleen kunnanhallituksen puheenjohtaja Antti Ollikainen.
Seutukuntien yhteistyötä tarvitaan hallitusten puheenjohtajien mukaan maankäyttöön, liikenteeseen, asumiseen ja palveluihin liittyvissä asioissa. Konkreettisina esimerkkeinä mainitaan kaksoisraidehanke ja lähijunaliikenteen mahdollistaminen. Ilkka Pakonen lisää listaan myös ohitustien investoinnin.
– Nämä ovat toki asioita, joita ei täysin Oulun seudulla voida päättää, mutta seutukunnat voivat yhdessä viedä viestiä eteenpäin ja lisätä sen painoarvoa, selventää Mirja Vehkaperä.
Seutukuntien yhteistyötä vahvistamalla pyritään myös edunvalvontaan sekä Oulun seutukuntien yhteisen brändäämiseen alueen elinvoiman edistämiseksi ja säilyttämiseksi.
– Meillä on suuria investointeja, kuten Nokia, mutta pitää miettiä, miten tänne saadaan tekijöitä: Mikä tekee pohjoisen niin houkuttelevaksi, että tänne on tulijoita? Se on ensiarvoisen tärkeä kysymys. Me emme tällä hetkellä riittävästi profiloidu valtakunnan tasolla, toteaa Ilkka Pakonen.
Kunnanhallitusten puheenjohtajat näkevät kaupunkiseutufoorumin keinona leventää hartioita valtakunnallisessa ja kansainvälisessä kilpailussa. Kekseinen tavoite onkin parantaa seudun kuntalaisten arkea kuntarajojen yli.
– Yhteistyöstä hyötyy koko seutu. Me emme kilpaile kuntina toisiamme vastaan, vaan yhtenä kaupunkiseutuna näitä muita suuria kaupunkiseutuja vastaan, toteaa Limingan Juho Pakaslahti.