Iin lukiossa on mahdollista valita ilmaisutaitoa yhtenä valinnaisaineena. Tänä vuonna tällä opintojaksolla olemme haastatelleet eri kulttuurialoilla työskenteleviä henkilöitä.
Oululainen Ossi Ilano kertoo kiinnostuksensa parkouria kohtaan heränneen vuonna 2003, kun näki ystävänsä kanssa netissä videon “Speed Air-Man” jossa ranskalainen David Belle esitteli atleettista fysiikkaansa ja kykyä liikkua sulavasti kaupunkiympäristössä tehden huimia loikkia, ylityksiä ja pudottautumisia. Video sai nämä kaksi nuorta lukiolaista kiinnostumaan parkourista. Ilano päätti ystävänsä kanssa lähteä pihalle testaamaan videolla nähtyjä temppuja. Toki omalla tasollansa. Pian heidän mukaansa tuli pari kaveria lisää ja he alkoivat harjoitella porukalla hauskanpidon lomassa. Ilano kertoo videoiden tekemisen olleen mainio tapa päästää luovuus valloilleen ja seurata omaa kehitystä loikkien täyteisten vuosien varrella.
Tuosta lähtien innostusta pihalla loikiskeluun ja rimpuiluun ei voinut kesyttää, ja siitä tuli heille rutiininomainen tapa harrastaa liikuntaa ja haastaa liiketaitojaan, sekä kykyä nähdä ympäristöä mahdollisuutena liikkumiseen. He aloittivat Oulunsalon kylän kulmilla, koulujen pihojen rakennelmissa alati tutkien ja löytäen lisää mielenkiintoisia kohteita missä harrastaa parkouria. Pian he laajensivat tonttiaan ja bussimatkat Oulun keskustan suuntaan tulivat tutuiksi. Keskustan alueelta löytyi paljon enemmän mahdollisuuksia harjoitteluun verrattuna pieneen Oulunsaloon.
Ennen parkourtaivalta Ilano kertoo harrastaneensa lapsena futista. Yläasteikäisenä kiinnostusta riitti myös kamppailulajeille, jotka ovat pysyneet jossain määrin läsnä hänen elämässään parkourin rinnalla tähän päivään asti. Kamppailulajeista voi löytää paljon yhtäläisyyksiä parkourin kanssa, minkä takia parkour alun alkaen viehätti Ilano.
Oma keho ainoana liikkumisen välineenä, jatkuva itsensä haastaminen ja kehityksen seuraaminen, sekä tietynlainen altruistinen filosofia ja periksiantamattomuus ovat molemmissa aiheissa läsnä vahvasti. Nykyään parkourin ja kamppailulajien lisäksi Ilano käy melko säännöllisesti kuntosalilla ja uimassa. Näiden liikuntaharrastusten lisäksi hän on aina ollut kiinnostunut musiikista ja videopeleistä.
Ossi Ilano on myös näytellyt työskennellessään Akseli Klonkilla. Hän päätyi työharjoitteluun armeijan jälkeen vuonna 2007, jossa hän toimi lavastajan sekä nukentekijän apulaisena ja teknikkona. Pian kuitenkin Akseli Klonkilla aloittamisen jälkeen teatterinjohtaja houkutteli hänet kokeilemaan näyttelemistä eräässä nuorille ja aikuisille suunnatussa näytelmässä. Ensikosketus lavalla esiintymiseen oli jännittävää ja hauskaa, mutta hän mietti, että onko tämä häntä varten. Lopulta hän päätyi kuitenkin näyttelemään lukuisissa nukke- ja välineteatteriproduktioissa, Kulttuuritalo Valveella pidetyissä kotiesityksissä, sekä tekemään keikkoja pitkin poikin Suomea ja hieman ulkomaillakin.
Vuonna 2013 Ilano päätti yhdessä Oulunsalon parkour-ydinporukan kanssa perustaa yhdistyksen (Oulun Parkour-seura ry), jonka tavoitteena olisi tarjota ohjattuja parkour-harjoituksia kaikenikäisille. He pääsivät aloittamaan syksyllä 2013 kolmen ohjaajan voimin. He pitivät Merikosken koulun liikuntasalissa lauantaisin kolme lapsille suunnattua parkour-harjoitteluryhmää. Heidän toimintansa keräsi mukavasti suosiota ja kysyntä kasvoi.
Pian kysyntä kasvoi ja harjoituksia alkoi olla useita viikossa niin, että he tarvitsivat jo lisää ohjaajia. Vuonna 2015 Oulun Parkour-seuran toiminta oli niin vahvalla pohjalla, että he päättivät rakentaa Ouluun ensimmäisen parkour-salinsa. Tuolloin seuran toiminta oli kasvanut niin paljon, että Ilano päätti lopettaa työnsä Teatteri Akseli Klonkilla ja ryhtyä täyspäiväiseksi parkour-ammattilaiseksi.
Vuonna 2017 hän aloitti liikuntaneuvojan opinnot Virpiniemen liikuntaopistolla kehittääkseen ammattitaitoaan parkour-ohjaajana. Opinnot suoritettiin oppisopimusopiskeluna, jolloin hän sai jatkaa töitään Oulun Parkour-seuralla ja käydä lähiopetustunneilla liikuntaopistolla. Hän valmistui liikuntaneuvojaksi vuonna 2019. Parasta parkourin ohjaamisessa on nähdä se sama innostus ja palo nuorten ja varttuneempienkin harrastajien silmissä, minkä takia hän itse aikoinaan innostui tästä lajista.
Ilano aikoo vielä opiskella, mutta ei ole vielä itsekään tiedä mitä. Se selviää toivottavasti pian. Tällä hetkellä seuran asettama työ- ja ohjaustaakka on sen verran raskasta, ettei opiskelujen aloittaminen ihan heti kannata. Ilanosta olisi siis hienoa opiskella vielä joku ammatti, jolle työmarkkinoilta riittäisi töitä. Tai sitten vain jotain luovaa työtä ja taiteilua. Se ei ole varmin elannon lähde, mutta tulisi sydämestä.
Ilano toivoo, että heidän perustamansa yhdistys saisi jatkossakin kannatusta ja, että innokkaita harrastajia riittäisi.
– Toivon, että Oulun parkour-seura ja parkour lajina säilyttäisi suosionsa. Toivon, että seuralla riittää innokkaita uusia ohjaajia jakamaan kanssani työn taakkaa. Toivon, että tulevaisuudessa voisin jättäytyä ohjaamisesta hieman taka-alalle ja keskittyä muihin aiheisiin elämässä. Lajitaidon suhteen haluan ylläpitää olemassa olevaa taitoa, sekä fyysistä kyvykkyyttä nautiskellen näiden ohella pienistä saavutuksista ja virstanpylväistä. Olisi hienoa pystyä tekemään vielä vaikka 20 vuoden päästä jossain määrin samanlaista liikettä kuin nyt.
Tea Kanninen, Iida Jokelainen
Juttu julkaistaan osana Rantapohjan ja alueen koulujen välistä yhteistyötä.