Iin perhepäivähoidon yhdeksän ryhmää viettivät viime viikolla hieman poikkeuksellista perjantaita. Ryhmät nimittäin kokoontuivat Iin Järjestötalolle, jossa lapset pääsivät asioimaan perhepäivähoidon työntekijöiden toteuttamalla Järkän grillillä. Grillillä oli tarjolla muun muassa hampurilaisia, ranskalaisia ja hodareita. Maksuvaluutaksi kelpasi perhepäivähoitolaisten itse askartelema raha.
Grillitiskin takana häärivät perhepäivähoitajat Minna Karvonen ja Sirpa Virtanen. Myös Karvosen tytär Aino-Maria oli saatu apulaiseksi keittiöön.
Idea grillikioskin järjestämisestä lapsille on pyörinyt Karvosen mukaan henkilökunnan keskuudessa jo pidemmän aikaa. Idea syntyi vuosia sitten, kun perhepäivähoidon ryhmät käyttivät Iin Työväentalon tiloja.
– Siellä oli myös keittiö käytössä ja myyntitiski. Silloin jo puhuttiin, että olisipa kiva järjestää niin, että lapset saisivat itse asioida ja ostaa tuotteita tiskiltä, Karvonen muistelee.
Kun Työväentalo jäi kylmäksi ja perhepäivähoidon ryhmät siirtyivät käyttämään Järjestötaloa, huomattiin, että myös uudesta paikasta löytyy kioskiluukku keittiöön. Suunnitelmaa ei siis tarvinnut hylätä tilamuutoksen takia.
Karvosen mukaan ravintola‑, kauppa‑, ja muut normaaliin arkielämään liittyvät vuorovaikutteista asioimista sisältävät aiheet ovat lasten kesken perinteisiä leikinaiheita. Siksi lapsia ei juurikaan tarvinnut houkutella innostumaan grillipäivästä.
– Olemme etukäteen puhuneet kioskilla asioinnista, ja lapset ovat saaneet askarrella omia rahojaan. Tässä samalla sitten toteutuu se pedagoginen lähtökohta, että lapset saavat harjoitella asioimista, rahan käyttöä ja vuorovaikutusta asiointitilanteessa oman ikätasonsa mukaan.
Lasten tyytyväisistä ilmeistä ja iloisista äänistä päätellen Järkän grilli oli onnistunut tehtävässään. Isommat lapset laskivat jonossa aikuisten avustaessa itse, mitä itse askarrelluilla rahoilla kioskilta saisi. Grillituotteet näyttivät myös maistuvan hoitolaisille oikein hyvin.
Grillille oli saapunut asioimaan myös Iin Nikkarin päiväkodin johtaja ja perhepäivähoidon ohjaaja Kirsti Tuominen. Tuomisen arvio grillin tarjoiluista ja toiminnan toteutuksesta oli erinomainen.
– Perhepäivähoidon henkilöstöllä on intoa ja aktiivisuutta järjestää itsenäisesti näitä erilaisempia tapahtumia, ja niissä on ilo olla mukana ja antaa niille vihreää valoa. Pidinkin huolen siitä, että varmasti ehdin tänne, nauraa Tuominen.
Varhaiskasvatusta kodinomaisessa ympäristössä
Perhepäivähoito on kodinomaista, yleensä hoitajan omassa kodissa tapahtuvaa hoitoa. Iissä perhepäivähoitajia on tätä nykyä yhdeksän. Määrä on pudonnut huomattavasti kymmenen vuoden takaisesta, jolloin perhepäivähoitajia oli noin neljäkymmentä.
– Muistaakseni koko Suomessa on tällä hetkellä reilu 3000 perhepäivähoitajaa, kun 15 vuotta sitten määrä pyöri kymmenentuhannen paikkeilla, Minna Karvonen toteaa.
Perhepäivähoito on kokenut myös useita muutoksia vuosien varrella. Perhepäivähoito on varhaiskasvatuslain mukaisesti osa varhaiskasvatusta, ja se toimintaa ohjaavat valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman perusteet – aivan kuten tavanomaisessa päiväkodissakin.
– Samalla tavalla tänä päivänä perhepäivähoidossa hoitaja suunnittelee ja toteuttaa toimintaa, ja esimerkiksi laatii kullekin lapselle oman henkilökohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman. Meillä täytyy olla ajan hermolla omasta tekemisestämme, jotta vastaamme valtakunnallisiin vaatimuksiin – perhepäivähoito ei ole missään nimessä jämähtänyt 80-luvulle, Karvonen kertoo hymyillen.
Perhepäivähoidon ryhmät ovat usein pienempiä kuin päiväkodeissa. Karvosen mukaan tämä näkyy esimerkiksi siinä, että hoitolapsiin ja näiden perheisiin rakentuvat helposti läheiset ja luottavaiset välit.
Perhepäivähoidon arki rakentuu Karvosen mukaan päivärytmin ja rutiinien ympärille, mutta Järkän grillin kaltaiset perhepäivähoitokodin ulkopuolella toteutettavat aktiviteetit ovat helppoja järjestää. Perhepäivähoitoryhmät käyvät esimerkiksi liikuntatuokioilla Aseman koulun liikuntasalissa, ulkoilemassa kunnan ulkoilualueilla ja kuuntelemassa satutuokioita Iin kirjastossa.
– Tapaamme mahdollisuuksien mukaan myös muiden perhepäivähoitoryhmien kanssa ja järjestämme esimerkiksi yhteisiä leikkituokioita. Toteutamme myös yhteisiä retkiä lähiluontoon vuoden ympäri.
Kirsti Tuominen toteaa, että iilälisiltä huoltajilta ja vanhemmilta saatu palaute perhepäivähoidosta on lähes poikkeuksetta tyytyväistä.
– Kyllä pienessä, kodinomaisessa ympäristössä toimivaa varhaiskasvatusta osataan arvostaa, sanoo Tuominen.