Onko kun­nil­la enää varaa omiin kiinteistöihin?

Talo­tek­ni­nen teol­li­suus ja kaup­pa ry:n teet­tä­män kun­ta­päät­tä­jä­tut­ki­muk­sen vas­taa­jis­ta 45 pro­sent­tia arvioi, että tule­vai­suu­des­sa hei­dän omal­la kun­nal­laan ei ole varaa yllä­pi­tää nykyi­sen­kal­tais­ta kiin­teis­tö­kan­taa ja kol­man­nes sanoo sen ole­van haastavaa.

Kun­ta­päät­tä­jät kui­ten­kin pitä­vät raken­nuk­sia ja nii­den hyvää sisäym­pä­ris­töä tär­kei­nä. Vas­taa­jis­ta 93 pro­sent­tia sanoo oman kun­nan raken­nus­kan­nan ole­van tär­keä osa pal­ve­lu­tar­jon­taa. 80 pro­sent­tia on puo­les­taan sitä miel­tä, että raken­nus­ten viih­tyi­syy­del­lä, ter­veel­li­syy­del­lä ja tur­val­li­suu­del­la on erit­täin suu­ri tai suu­ri vai­ku­tus kun­nan vetovoimaan.

– Ter­veel­li­set ja tur­val­li­set jul­ki­set tilat, kuten kou­lut ja päi­vä­ko­dit, luo­vat kun­tiin arjen elin- ja veto­voi­maa pait­si päät­tä­jien, myös kun­ta­lais­ten mie­les­tä. Sik­si myön­teis­tä on, että lähes 60 pro­sent­tia tut­ki­muk­seem­me vas­tan­neis­ta kun­ta­päät­tä­jis­tä on tyy­ty­väi­siä oman kun­tan­sa raken­nus­ten veto­voi­maan ja vain kak­si pro­sent­tia kuvaa tun­net­taan masen­tu­neek­si. Val­tao­sa näkee raken­nuk­sil­la ole­van myös tär­keä roo­li kun­nan tule­vai­suu­den veto- ja pito­voi­man kehit­tä­mi­ses­sä, Tal­te­kan toi­mi­tus­joh­ta­ja Ilk­ka Salo kertoo.

– Toi­saal­ta kun­tien tiuk­ka talou­del­li­nen tilan­ne repii kun­ta­päät­tä­jiä toi­seen suun­taan: talou­del­li­se­na rasit­tee­na raken­nus­kan­taa pitää tasan puo­let vas­taa­jis­tam­me. Huo­mat­ta­vaa kui­ten­kin on, että vain vii­si pro­sent­tia ajat­te­lee, että kun­tien ei pitäi­si omis­taa raken­nuk­sia lainkaan.

Kun­ta­päät­tä­jien mie­li­pi­tei­tä kun­tien jul­ki­sis­ta raken­nuk­sis­ta – kuten päi­vä­ko­deis­ta, kou­luis­ta, kir­jas­tois­ta, viras­tois­ta, ter­veys­kes­kuk­sis­ta ja pal­ve­lu­ta­lois­ta – sel­vit­tä­vän tut­ki­muk­sen toteut­ti Iro Research. Sii­hen vas­ta­si yhteen­sä 101 kun­nan- tai kau­pun­gin­joh­ta­jaa, val­tuus­ton puheen­joh­ta­jaa ja muu­ta kun­ta­päät­tä­jää ympä­ri Suomen.

Tut­ki­muk­seen vas­tan­neis­ta kun­ta­päät­tä­jis­tä 56 pro­sent­tia ker­too, että omas­sa kun­nas­sa on kiin­teis­tö­stra­te­gia tai toi­mi­ti­laoh­jel­ma – ja 41 pro­sen­til­la nii­tä ei ole. Kau­pun­geil­la stra­te­gia on kun­tia useammin.

Stra­te­giois­sa on ylei­sem­min huo­mioi­tu talo­tek­nii­kan yllä­pi­to ja kor­jaa­mi­nen, sisäym­pä­ris­tön laa­tu ja hyvin­voin­tia­luei­den pal­ve­lu­ver­kos­to­jen muu­tok­set. Lisään­ty­vät sään ääri-ilmiöt on huo­mioi­tu vain joka vii­den­nes­sä strategiassa.

– Kun­tien raken­nus­kan­ta on monen­lais­ten odo­tus­ten, talou­del­lis­ten pai­nei­den, sään­te­lyn tiu­ken­tu­mi­sen ja hyvin­voin­tia­luei­den pal­ve­lu­ver­kos­tois­sa tapah­tu­vien muu­tos­ten ris­ti­pai­nees­sa. Tämä epä­var­ma tilan­ne koros­taa kiin­teis­tö­stra­te­gian mer­ki­tys­tä ja sik­si jokai­sen uuden val­tuus­ton tuli­si var­mis­taa, että omas­sa kun­nas­sa on ajan­ta­sai­nen kiin­teis­tö­stra­te­gia. Yhteis­työ yksi­tyis­ten toi­mi­joi­den kans­sa voi­si myös tuo­da täs­sä tilan­tees­sa uusia mah­dol­li­suuk­sia raken­nus­kan­nan kehit­tä­mi­seen. Kun­nal­lis­ten kiin­teis­tö­jen pit­kä­jän­tei­sel­lä ja tavoit­teel­li­sel­la kehit­tä­mi­sel­lä ja yllä­pi­dol­la on sekä kan­san­ta­lou­del­lis­ta että kan­san­ter­vey­del­lis­tä mer­ki­tys­tä, Ilk­ka Salo toteaa.

Kun kun­ta­päät­tä­jil­tä kysyt­tiin raken­nus­kan­nan kehit­tä­mi­sen tär­keim­piä pain­opis­tei­tä, kuusi kym­me­nes­tä nos­ti ykkö­sek­si yllä­pi­toon ja kiin­teis­tön­huol­toon panos­ta­mi­sen. Puo­let mai­nit­si sen jäl­keen raken­nus­ten myy­mi­sen ja purkamisen.

– Kun­tien tar­ve muo­ka­ta ja kar­sia­kin raken­nus­kan­taan­sa on ymmär­ret­tä­vää. Sil­ti on hät­käh­dyt­tä­vää, että kun­nal­lis­ten raken­nus­ten myy­mi­nen ja pur­ka­mi­nen nouse­vat perus­kor­jaus­ten, uudis­ra­ken­ta­mi­sen sekä ener­gia- ja sisäil­ma­re­mont­tien edel­le. Kun raken­nuk­sis­ta on pidet­ty hyvää huol­ta, nii­tä on hel­pom­pi myy­dä tai muut­taa nii­den käyt­tö­tar­koi­tus­ta, Ilk­ka Salo sanoo.

Tut­ki­muk­sen vas­taa­jis­ta 58 pro­sent­tia ker­too, että omas­sa kun­nas­sa on bud­je­toi­tu riit­tä­väs­ti rahaa kiin­teis­tön­hal­lin­taan, yllä­pi­toon ja kor­jauk­siin. Kiin­teis­tö­bud­je­tis­ta on sääs­tet­ty täl­lä val­tuus­kau­del­la 59 pro­sen­tis­sa vas­taa­jien kun­nis­ta. Useim­min sääs­tö­jä on teh­ty perus­kor­jauk­sis­ta, huol­los­ta ja kun­nos­sa­pi­dos­ta ja tek­nis­ten jär­jes­tel­mien uudistamisesta.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.