Iiläinen Antti Rautakoski on ollut vaimonsa Esteri Rautakosken kanssa naimisissa vuodesta 1955 saakka. Yhtä on pidetty siis jo lähes 70 vuotta. Viimeiset pari vuotta Antti toimi vaimonsa omaishoitajana, kunnes tultiin tilanteeseen, että vaimolle piti etsiä hoivakotipaikka ja omaishoitajuus purkaa.
– Se oli hyvin vaikea päätös, kun piti viedä mummu hoitoon. Se oli kuin asumusero kaikkien näitten vuosikymmenten jälkeen, Antti Rautakoski toteaa.
Parkinsonin taudin ja hoidetun syövän päälle ilmaantunut verisuoniperäinen muistisairaus eteni Esterillä todella nopeasti ja paheni hankalaksi. Arki muuttui täysin, eivätkä puolison tai lasten voimat enää saadusta kotiavusta huolimatta riittäneet kotihoidon ylläpitämiseksi.
– On surullista seurata, kun oma äiti muuttuu. Hän ei ole enää se sama äiti, vaikka muistaa kyllä vielä, ketä me olemme, Iissä asuva tytär Seija Karhumaa sanoo.
– Yritimme sisarusvoimin käydä viikonloppuisin isällä kaverina, öitäkin oltiin välillä. Se oli niin uuvuttavaa aikaa, kun meistä sisaruksista on vielä suurin osa työelämässä, Jäälissä asuva tytär Erja Haho kertoo.
– Koko ajan vaivasi huoli siitä, miten asiat vanhemmilla ovat ja miten isä sen kaiken jaksaa, Karhumaa kertoo.
Jo viime vuoden keväästä saakka tilanne hankaloitui. Tuolloin tuli useita käyntejä sairaalaan ambulanssikyydillä, ja seurasi jaksoja, jolloin Esteri vietiin lyhyiksi ajoiksi muun muassa Utajärven vuodeosastolle. Syyskuussa hänet palautettiin Utajärveltä kotiin kovassa kuumeessa ja sekavana, paljon huonommassa kunnossa kuin lähtiessään. Loppuvuotta sävyttivät useat ambulanssikyydit ja niitä seuranneet vuodeosastojaksot muun muassa Simossa, Kuivaniemellä, Limingassa ja Utajärvellä.
Kun tuli aika etsiä Esterille pysyvä hoitopaikka, järjestettiin lokakuussa palaveri, jossa arvioitiin palvelutarpeen laajuutta. Se oli perheen mukaan korutonta faktaa, kun heille ilmoitettiin, että paikkoja ei ole ja lain mukaan on kolme kuukautta aikaa järjestää paikka.
– Se tuntui silloin ihan hirveältä, että miten tästä selvitään. Olo oli toivoton. Oli hätä siitä, kuka hoitaa ja miten, Seija Karhumaa sanoo.
– Rankin vaihe oli marras–joulukuussa, jolloin kaikki kärjistyi ja avuntarve kasvoi. Yöt menivät valvoessa ja isän voimat loppuivat. Nyt äiti on ollut joulusta saakka pois kotoa, Karhumaa jatkaa.
Hän kertoo, että nuo viime vuoden kuukaudet ovat kuin sumua.
– Usein tuntui, että olimme väärässä paikassa. Hoitajat usein ihmettelivät, miksi Esteri on täällä. Hoito oli aina kuitenkin hyvää, emmekä voi kuin kiittää hoitajia.
Hyppyyttäminen paikasta toiseen aiheutti myös hoidettavassa sekavuutta ja ahdistusta. Yksityisyyden puute ja öiset pelot vaivasivat paljon.
Tieto palveluasumispaikasta tuli tammikuun lopussa. Iiläinen Esteri Rautakoski sai tuolloin paikan Pudasjärven hirsikartanosta. Paikka itsessään oli sekä Esterin että läheisten mielestä ihana ja hoito hyvää, mutta välimatka aiheutti ongelmia.
– Kun puhutaan vanhusten viimeisistä vuosista, kuukausista tai viikoista, niin kyllä puolison pitäisi pystyä olemaan arjessa mukana, Seija Karhumaa sanoo.
– Kyllä minä pääsin viikoittain käymään siellä, mutta se aiheutti koko perheelle paljon vaivaa, Antti Rautakoski sanoo.
Vihdoin maaliskuun alussa Esteri Rautakoski sai paikan Iistä Emmintuvalta, jossa hänellä on pysyvä paikka. Nyt kaikilla on rauhallinen mieli, vierailu on helpompaa.
– Pääsen itse autollakin käymään kylässä puolison luona. Se on vaan raskasta, kun joka kerta hän haluaisi, että minä jäisin sinne hänen kanssaan nukkumaan ja olemaan. Kotiin hän ei varsinaisesti kaipaa, Antti Rautakoski sanoo.
Tyttäret ja Antti Rautakoski toteavat, että melko aktiivisena sai itse olla, jotta palveluasuminen järjestyi. Samalla nousi huoli siitä, miten yksinäiset vanhukset pärjäävät, kun heillä ei ole ketään omaista heidän puolestaan asioita hoitamassa.
– Kyllä ehdottomasti pitäisi tietyn ikäisille olla joku vanhusten neuvola, jossa pidettäisiin huolto paitsi fyysisestä terveydestä, myös henkisestä hyvinvoinnista. Vanheneminen ja oma pärjääminen kun aiheuttaa monille pelkoja, Seija Karhumaa sanoo.
– Tuntuu niin väärältä, että tämä sukupolvi, sota-ajan lapset joutuvat kokemaan tällaista epävarmuutta. Tämäkö on heille palkka kaikesta, kun vanhusten hoito on mennyt tälle mallille, hän kysyy.
Oysissa käynnit olivat Hahon mukaan pysäyttäviä. Hän ihmettelee, miten siellä akuuttivastaanotolla yksin asioivat vanhukset pärjäävät, kun taksi vaan jättää ovelle.
– Mekin oltiin toistuvasti “väärässä paikassa”, vaikka olimme juuri siellä, missä ohjeiden mukaan pitikin. Niitä käytäviä sai kulkea edestakaisin ja yrittää löytää oikeaan paikkaan.
Toinen huoli, joka viime kuukausina on perheessä syntynyt on se, miten hoitajat jaksavat, kun hallitus ja hyvinvointialue kiristävät nyörejä koko ajan tiukemmalle.
– Resurssit eivät tule riittämään, tilanne on kestämätön, Seija Karhumaa sanoo.
Palveluasumisen kustannukset aiheuttivat perheelle yllätyksenä. Yksityinen palveluasuminen oli todella kallista, eikä sen pariin siirtyminen ollut mitenkään mahdollista. Maksut yksityisellä puolella olisivat voineet kohota tuhansiin euroihin kuukaudessa. Se, että julkisen puolen hoitopaikkojen välilläkin on hinnoissa suuria eroja tuli niin ikään heille yllätyksenä. Hoitomaksu määräytyy niissä jokaisen omien tulojen ja menojen mukaan.
– Äidin eläke riittää juuri ja juuri kattamaan vuokran ja hoitomaksun, Seija Karhumaa kertoo.
Esterin hoitopolku 2023–2024
14.4.–19.4. Utajärven vuodeosasto
17.–2.4. Iin hoito-osasto
16.–18.6 Kuivaniemen vuorohoito (Antille vapaata)
30.6–3.7. Emmintupa Ii (Antille vapaata)
31.8.–1.9 OYS
4.9. OYS-päivystys ambulanssilla
5.9. Utajärven vuodeosasto
6.9. palautettiin kotiin sekavana, kuumeisena ja väsyneenä
3.–10.10 Ambulanssilla TK:hon -> Simon vuodeosasto
30.10. –2.11. Ambulanssilla TK:hon -> Iin hoito-osasto
3.11. Ambulanssilla Oysiin -> Limingan hoito-osasto -> 6.–9.11 Kuivaniemen vuorohoito (Antille vapaata)
2.–4.12 Kuivaniemen vuorohoito (Antille vapaata)
8.–11.12 Kuivaniemen vuorohoito (Antille vapaata)
12.–29.12. Utajärven vuodeosasto (Koronan vuoksi) -> 29.12–14.1 Kuivaniemen vuorohoito (Antille vapaata)
5.–11.1 Ambulanssilla TK:hon, päivystykseen -> Oulun kaupunginsairaalaan
Tieto palveluasumispaikasta tuli 25.1.2024
29.1–5.3. Hirsikartano Pudasjärvi
5.3.– Emmintupa Ii
Rautakosket
Esteri Rautakoski on syntynyt vuonna 1936 ja Antti Rautakoski vuonna 1934. He avioituivat vuonna 1955. Perhe muutti Iihin vuoden 1960 tietämillä. Antilla oli puusepänliike oman kodin yhteydessä, hän oli myös aktiivinen vaikuttaja Iin kunnan asioissa. Antti oli myös muutaman vuoden puutyöopettajana yläkoululla. Esteri oli kotiäitinä ja viimeiset vuodet perhepäivähoitajana ennen eläkkeelle jääntiä. Perheessä on seitsemän lasta ja jälkipolvea jo useammassa sukupolvessa.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.