“240 000 euroa säästöä Olhavan koulun lakkauttamisesta ” (Rantapohja 24.11.2020). “Lakkauttamisen arvioidut vuosisäästöt ovat noin 140 000 euron suuruiset. Koulukuljetuskustannukset sen sijaan ovat nousseet puolessa vuodessa 11 000 euroa” (Rantapohja 25.4.2023)
“Tarkistin opetusjohtajalta faktat. Koulun lakkauttamisen yhteydessä huoltajia kuullaan lähikouluasiassa ja pyritään toiveet toteuttamaan… Molempiin suuntiin on reitit jo olemassa.” (Aila Paaso, 14.10.2021)
“Kyllä saa valita, mutta pitää muistaa, että jos valitsee toisen koulun kuin opetuksen järjestäjä osoittaa, niin tähän toissijaiseen kouluun ei saa koulukyytiä. “(vs sivistysjohtaja Jari-Jukka Jokela, 19.4.2023)
“Ei ole kohtuullista, että Olhavassa työskentelevä vanhempi (esimerkiksi etätyötä kotonaan tekevä) kuljettaa lapsensa Haminaan tai Kuivaniemeen hoitoon.” (Iin alueen vanhemmat ry:n 7.11.2020 laatima lausuma, allekirjoittajana puheenjohtaja Leena Tiiro).
“Koulukuljetukset pitää jatkossakin huolehtia siten, ettei perheiden arki mene liian vaikeaksi” (Teijo Liedes, 1.11.2021)
“Jos valtuusto tänään päätyy siihen, että Olhavan koulu lakkautetaan ja jos pienten lasten koulua ei saada aikaiseksi, niin vähintään näillä kuljetusasioilla pitäisi saada inhimillisyyttä pienten lasten koulupäiviin. Uskoisin, että siihen löytyy keinoja” (kunnanvaltuuston puheenjohtaja Johannes Tuomela, 30.10.2023)
“Pienten koulu on sillä tavalla eri asia, että sitä ei tähän päätökseen kannattaisi nostaa esille. Lautakunnalla on mahdollisuus päättää siitä, missä ja kenelle opetusta annetaan aikanaan” (kunnanhallituksen puheenjohtaja Teijo Liedes, 30.10.2023)
“Olhavan koulua koskevassa päätöksenteossa on tarkasteltava koko kunnan etua sekä sitä, että tasapuolisuus toteutuu kaikille kuntalaisille” (kunnanjohtaja Marjukka Manninen, 30.10.2023)
Alkuun lupailtiin kunnalle neljännesmiljoonan säästöt, jotka sitten kuitenkin kutistuivat sataan tuhanteen. Oppilaille vakuuteltiin, että vain 15 minuutin lisäyksellä koulumatkaan he ovat tasapuolisessa asemassa muihin iiläisiin nähden. Lopputuloksena vähintään 40 kilometrin lisäys koulumatkaan, kun Haminassa on peräti 5 koulua, kaikki 5 kilometrin päässä toisistaan. Vanhemmille luvattiin, että vähintäänkin kyyditykset järjestetään mahdollisimman lyhyinä. Kilpailutuksen myötä koulukyydin reitti muuttui vielä 20 kilometriä pidemmäksi.
Viimeisimpänä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi sivistysjohtajan esityksen esikoululaistenkin kurittamisesta. Päätöksen myötä vanhemmat joutuvat kuljettamaan lastaan vähintään 80 kilometriä päivässä saadakseen lapselleen lakisääteisen täydentävän varhaiskasvatuksen. Tasapuolisuuden nimissä, tietenkin, sillä voihan joku perhe vaikkapa Iin keskustan alueella haluta lapsensa myös koulussa järjestettävän esikoulun jälkeen päiväkotiin. Vaikka laissa määritetyt kuljettamisen kriteerit eivät lyhyiden etäisyyksien vuoksi siellä täyttyisikään, on ratkaisuna lopettaa olhavalaisten kuljetus kokonaan. Muita ratkaisuja ei löydy, koska niitä ei haluta etsiä.
Missään muualla Iissä perheitä ei aseteta näin räikeästi epätasa-arvoiseen asemaan kuin olhavalaisten kohdalla. Mitään niistä asioista, mitä pyrittiin toteuttamaan, ei ole edes yritetty toteuttaa. Nyt voidaankin virallisesti todeta, että kaikki lupaukset on rikottu!
Kysymme nyt julkisesti, mitä tekee kunnanvaltuuston puheenjohtaja Johannes Tuomela, joka piti kuljetusten inhimillistä järjestämistä ja pienten lasten koulua tärkeänä? Mitä tekee kunnanhallituksen puheenjohtaja Teijo Liedes, joka samoin puhui lasten koulumatkoista ja jonka pitäisi asemansa puolesta olla pitämässä yllä poliittista yhteistyötä? Missä ovat pienten lasten koulun puolustajat, muun muassa Jari-Jukka Jokela, keskustan ryhmäpuheenjohtaja? Miten etenee pienten lasten koulun selvitystyö, siitähän on olemassa sekä lautakunnan että kunnanhallituksen päätökset?
Me yritimme kertoa, mihin koulun lakkauttaminen johtaisi, mitä pelkäsimme, mistä olimme huolissamme. Ensimmäisellä kerralla meille ei annettu edes mahdollisuutta, toisella kerralla oikeuden määräyksestä näennäisesti annettiin. Kuunneltiinko meitä silloin? Pitääkö tosiaan suuttua, jotta asiat muuttuvat?
Iin kuntalainen, mikäli sinustakin Olhavan koulun sulkeminen oli virhe, käy allekirjoittamassa kuntalaisaloite Olhavan koulun avaamisesta opetukselle (kuntalaisaloite.fi). Aloite luovutetaan kunnanvaltuustolle toukokuussa.
Annika Ylitalo, Pekka Ylitalo, Sirpa Sassi, Jukka-Pekka Sassi, Arto Jakku, Heidi Sandberg, Kaisa Soini, Mia Rikola, Katri Mattila, Marko Mattila, Antti Mikkola, Jenni Hanhikorpi, Henna Sallinen, Raimo Sallinen, Tiina Pakonen, Valtteri Pakonen, Jorma Tihinen, Kristiina Partanen, Riina Pukema, Juho Räihä, Tanja Hirvasniemi, Terhi Tolonen, Pasi Simula, Elisa Leppänen, Marita Saarela ja Kimmo Sipola
Tämä mielipidekirjoitus julkaistaan poikkeuksellisesti ensin Rantapohjan verkkosivulla. Painetusta lehdestä se löytyy mukautettuna tiistaina 14.5.2024.